Намери доктор

Новини

ноември 28, 2022
Farmadent

Миете зъбите си по два или три пъти на ден? А може би след всяко хранене? А знаете ли, че за повечето хора това е рутина и изобщо не се замислят дали го правят правилно?

Повечето зъболекари обръщат внимание, че не е достатъчно просто да използвате паста с флуорид, да миете зъбите си по 2 пъти на ден за 2 минути. Начинът, по който го правите, също е много важен. В противен случай по зъбите Ви ще се образува плака, която ще допринесе за развитието на кариеси и проблеми с венците.

Кои са трите най-често срещани грешки при миенето на зъбите?

Първа грешка при миенето на зъби

Избирането на грешната четка за зъби се оказва най-големия проблем на повечо хора. Тук е много важно Вашата четка да може да достигне до всички повърхности, за да ги почисти.

Затова най-подходящи са четките с меки косми. Причината е, че влакната им мога да се огъват и да достигат в пространствата между зъбите. Меките влакна почистват много по-ефективно от твърдите. Освен това, твърдите могат да износят структурата на зъба или да повредят емайла.

Размерът на главата на четката, също е много важен, особено ако имате по-малка уста.

Втора грешка при устна хигиена

Втората грешка е оказването на прекалено голяма сила и търкане при миенето на зъбите. Повечето хора смятат, че по този начин ще почистят зъбите си по-ефективно. Важно е да знаете, че плаката е мека и лесно се отделя от зъбите. Този метод – оказване на прекалено голяма сила и търкане, не само ще увреди зъбите Ви, но и може да Ви създаде по-големи проблеми.

Вместо това заменете силовото миене на зъбите с по-леки и кръгообразни движения.

Трета грешка при хигиена на зъбите

Третата грешка е миенето на зъбите прекалено дълго време. И тук проблема е, че хората си мислят, че така се грижат по-добре за устната си хигиена. Отделянето на 10-15 минути за четкане на зъбите може да повреди структурата и емайла им. Затова Ви съветваме да отделяте по 2 минути на всяко миене.

Това са само три от най-често срещаните грешки, които допускат нашите пациенти. Свържете се с нас на телефони: 0879 61 00 06 и 0879 61 00 07 и ще имате възможност да се консултирате със зъболекар.

Posted in Blog
ноември 28, 2022
Детските зъби са по-добре защитени със силанти

Неведнъж сме имали малки пациенти с множество кариеси на дъвкателните повърхности на млечните или постоянните зъби. В тези случаи целта ни е била не само да излекуваме инфекцията, но и да предпазим зъбите от изваждане.

Разбира се, най-добрата профилактика е редовното посещение при зъболекар.

Защо е добре да се поставят силанти при децата?

Често родителите се успокояват с факта, че зъбите на детето им са млечни и не е нужно да се задълбочават в грижата за тях. Това се превръща в лош навик и при появата на първите постоянни зъби след 6-тата година. Така, под въздействие на плаката и бактериите, върху тях могат да се образуват дълбоки фисури, които да останат незабелязани.

Как можете да предотвратите появата на фисури?

Важно е да знаете, че в ранна детска възраст зъбите все още са с малка минерализация. Този процес отнема около десетилетие и през това време детските зъби се нуждаят от допълнителна защита. Следователно дори да контролирате грижата за тях, това няма да е достатъчно!

Кой е най-добрият начин за предотвравятавене на фисурни кариеси?

Благодарение на материала, от който са направени , силантите образуват здрав защитен слой. Той е толкова тънък и гладък, че не променя по никакъв начин структурата на зъба. Силантите имат важна роля – защитават дъвкателните повърхностти от бактерии и плака. По този начин не позволяват върху тях да се образуват кариеси.

Възползвайте се от БЕЗПЛАТНАТА кампания на дентален център Фармадент за поставяне на силанти. Свържете се с нас на телефони: 0879 61 00 06 и 0879 61 00 07.

Posted in Blog
ноември 28, 2022
Зъбният имплант

Имате липсващи зъби? Не смеете да се усмихвате, защото се притеснявате какво ще кажат хората? Имплантологията е най-доброто решение за Вашите проблеми!

Зъбният имплант е изкуствен зъбен корен, който се поставя в челюстта, за да носи възстановен зъб или мостова протеза. Той изглежда и се чувства като истински зъб и може да издържи цял живот, ако се грижите правилно за него.

Можете ли да възстановите комфорта си със зъбните импланти?

Останете с нас до края, защото в тази статия ще Ви представим предимствата на зъбните импланти.

Едно от най-големите предимства на импланта е, че той възстановява напълно дъвкателната сила. Повечето пациенти не могат да направят разлика между естествените си зъби и имплантите. Те могат да се хранят напълно нормално, да ги мият и да ги почистват с конци за зъби.

Докато мостът може да издържи до 10 години, зъбните импланти са направени от по-здрав материал. Този материал е биосъвместим и нетоксичен, което означава, че вероятността да се отхвърли от тялото е много малка. Имплантът се поставят в челюстната кост и замества по идеален начин липсващия зъб.

Какъв е нодостатъкът?

При премахването на зъб, с времето челюстта започва да губи костна маса. Протезите дори могат да ускорят тази загуба, тъй като постоянното им слагане и махане износва костта. Зъбните импланти предотвратяват този процес, поддържат и стимулират челюстта.

Това са някои от най-големите предимства на зъбните импланти. Доверете се на дентален център Фармадент и възстановете красивата си усмивка. Потърсете ни на телефон: 0879 61 00 06.

Posted in Blog
ноември 28, 2022

Красивата усмивка е нещо, към което всички се стремим. За съжаление, повечето хора се фокусират единствено върху здравето на зъбите си и съвсем забравят за венците. Липсата на кариеси и перфектната устна хигиена не означава, че не можете да развиете заболявания на венците.

Важно е да знаете, че проблемите с венците обикновено се развиват без симтоми и болки. Затова и повечето пациенти нямат представа , че нещо не е наред.

Как да запазим венците си здрави?

Заболяванията на венците се причиняват от натрупванията на храна, които залепват по тях или остават между зъбите. Ако не се почисти, тя може да причини редица инфекции, възпаления и дори гингивит. Разбира се, най-добрият начин да поддържате венците си здрави е като миете зъбите си след всяко хранене. Но това не винаги е възможно.

Съвет номер първи за здрави венци

Мийте зъбите си поне 2 пъти на ден по 2 минути всеки път!

Използвайте паста за зъби, която съдържа флуор – минерал, който помага за укрепването на емайла и защитава зъбите Ви от кариеси.

Смяна на четката за зъби

Не забравяйте, важно е да сменяте четката си за зъби редовно. Най-добрият вариант е веднъж на всеки месец. Така ще сте сигурни, че на нея не са се задържали бактерии, които ще разнесете в устата си с миенето.

Обърнете внимание на какво ядете

Яжте балансирана и пълноценна храна. Намалете приема на сладки, газирани напитки и храни с високо съдържание на нишесте. Заложете на пресните плодове и зеленчуци като ябълки и целина, които подпомагат почистването на зъбите.

Това са само част от съветите, които можем да Ви дадем за поддържане на здрави венци. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog
октомври 3, 2022
Национална кампания за безплатно поставяне на силанти

Скъпи родители, Ние от Дентални клиники Фармадент се грижим за денталното здраве на нашите малки пациенти. Силанизирането е профилактична процедура, която е най-добрият вариант за предпазването на зъбите на Вашите деца. Затова и тази година, ние се включваме в НАЦИОНАЛНАТА кампания за поставяне на безплатни силанти на първите постоянни морали (6-те) зъба на деца от 5 до 8 годишна възраст.

Научете повече за кампанията тук – www.oralnaprofilaktika.bg

Или се свържете с нашите клиники на:

ул. Генерал Колев №8 +359 879 61 00 06

бул. Съборни №40 +359 879 61 00 07

Posted in Blog
октомври 20, 2021
farmadent

Уважаеми родители,

Екипът на Дентални центрове Фармадент има удоволствието да Ви информира, че отново стартира кампания за безплатно силанизиране по “Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 – годишна възраст в Република България”. На всяко дете на възраст от 5 до 8 годишна възраст могат да му се поставят Безплатни силанти при нас.

Дентални центрове Фармадент, като част от програмата за безплатно силанизиране, осигурява за Вашите деца най-добрите специалисти за безплатна консултация и поставяне на силанти.

За повече информация:

ул. “Генерал Колев” №8, тел: 0879 61 00 06

бул. “Съборни” №40 – ДКЦ “Св. Клементина”, ет.3, тел: 0879 61 00 07

Най-вредни храни за зъбите ни – 1 част Най-вредни храни за зъбите ни – 1 част

Posted in Blog
септември 13, 2021
Първо посещение при зъболекар

Кога трябва да заведете за първи път детето си при зъболекар? Има ли смисъл да го водите, ако все още не са му пораснали всички зъбки?

Това са въпроси, които затрудняват много родители. Някои си мислят, че след като зъбите са млечни, няма как да се стигне до загуба на зъб или развитието на големи кариеси. Докато други, считат редовното миене на зъбите за достатъчна профилактика.

Какво препоръчват специалистите? Останете с нас до края – в тази статия ще Ви дадем няколко важни насоки към безупречната детска усмивка.

Всеобща заблуда е, че е добре да се изчака да поникнат всички млечни зъби преди да се заведе детето на зъболекар. Но това е грешка! Причината е, че млечните зъбки са с по-ниска степен на минерализация на емайла. Те са много по-неустойчиви и по-податливи на кариеси, които често се развиват бързо и в дълбочина.

Затова много специалисти съветват да планирате ПЪРВОТО посещение при зъболекар в рамките на ШЕСТ месеца след поява на първото зъбче. Това посещение може да се отложи най-късно до 12 месец на детето.

Това първо посещение при зъболекар има две цели. Първата е детето да може да свикне с обстановката в кабинета и да развие доверие към зъболекарите. Така, ако след време се наложи да се прави зъб, то няма да се страхува и ще е спокойно.

Втората цел е да се оцени как се развиват зъбите, има ли риск от раннапоява на кариеси. Освен това,  дават се важни съвети на родителите – как да се мият правилно зъбите, каква четка и паста са най-подходящи, как да се облекчи дискомфорта при излизане на зъбите и др.

Време е за първото посещение при зъболекар? Доверете се на специалистите на Фармадент и ние ще се погрижим за красивата усмивка на Вашето дете!

Posted in Blog
април 2, 2021

Това, което ядете, е от значение за зъбите Ви. Въпреки че често говорим за значението на редовните посещения при зъболекар и добрата хигиена, храната също въздейства на денталното зраве. И за да запазите красивата си усмивка, трябва да ограничите вредните храни.

В тази част от статията ще продължим да Ви споделяме най-вредните храни за зъбите. Но този път ще се фокусираме върху не толкова известните причинители на плака.

Всички обичаме студените напитки, особено през горещите летни дни. Но някои хора имат навика да дъвчат леда от тях. И след като ледът е замразена вода и не съдържа захар, това не би трябвало да е проблем. Тук специалистите споделят, че не ледът, а дъвченето му уврежда емайла. Това прави зъбите Ви податливи към образуване на кариеси, плака и напукване.

Сушените плодове са известни със своите ползи за здравето и невероятен вкус. Но в тях се съдържа голямо количество естествена захар. Освен това, те лесно остават между зъбите. В резултат – те могат да станат причина за гниене и впоследствие за образуване на кариеси.

Портокалите, грейпфрутите и лимоните са едни от най-харесваните цитрусови плодове. Те са вкусни и с високо съдържание на витамин С. Но съдържанието на киселина може да разяде емайла, правейки зъбите по-уязвими към образуване на плака.

Дори изстискването на лимон и добавянето на вода към него добавя киселинност към напитката. Затова най-добрият вариант е да не прекалявате с консумацията им. И винаги след това, изплаквайте зъбите си с вода.

Това са само някои от вредните храни, които могат да повлияят на усмивката Ви. Важно е да запомните, че всяка храна в умерени количества не може да навреди на зъбите ни.

Оставаме на Вас да прецените дали да ограничите тези храни. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим други интересни факти за денталното здраве.

Posted in Blog
февруари 5, 2021
естетична стоматология Варна

Няма нищо по-важно от усмивката. Тя е първото нещо, което много хора забелязват и им прави впечатление. И ако имаме проблеми като липсващи зъби, потъмнели пломби или големи пространства между зъбите, се опитваме да ги прикрием като не се усмихваме. Това не е проблем за “Фармадент Варна” – естетична стоматология!

В тази статия ще Ви запознаем с естетична стоматология от Фармадент Варна и ще Ви споделим няколко интересни факта за нея.

Повечето процедури от естетична стоматология не са обвързани с болка в зъбите или наличието на кариеси. По-скоро пациентите имат нужда от възстановяването на добрия външен вид на зъбите.

Тук е много важно възвръщането на структурата на перфектната усмивка. И пациентите могат да искат да променят – изгледа на зъбите си, да премахнат оцветяванията или петната по тях, за заличат неравности, пукнатини или „струпани зъби”.

Фармадент Варна естетична стоматология се занимава с липсващи зъби, избелване на зъбите, поставяне на фасети, мостове и коронки.

Много пациенти предполагат, че естетична стоматология включва инвазивни процедури вариращи от ваденето на зъби до слагането на импланти. Но истината е, че не всички процедури са сложни. Повечето от тях са кратки с минимална инвазия. Например избелването на зъби е напълно неивазивно, докато зъбните фасети изискват само отстраняването на зъбния емайл. Дългите и сложни процедури се правят, когато става въпрос за тежка травма на челюстта или патологии.

Често избягваме посещенията при зъболекар заради болката. Обаче при естетична стоматология от Фармадент Варна много от процедурите са безболезнени. И дори не изискват поставянето на упойка.

Искате да се усмихвате отново? Доверете се на екипът на дентален център Фармадент и ние ще се погрижим за Вас!

Свържете се с нас на телефон: 052 614 101 и си запишете час!

Posted in Blog
февруари 5, 2021
естетична стоматология варна

Обичате да си похапвате от всичко? А знаете ли, че много храни и напитки могат да причинят плака, която сериозно да увреди зъбите Ви?

Плаката е изпълнен с бактерии лепкав филм, който допринася за заболяванията на венците и причинява кариеси. За да предовратите появата й, трябва да си миете зъбите поне по 2 пъти на ден и да почиствате междузъбните пространства с конец за зъби.

За съжаление, понякога това не е достатъчно, за да предовратите появата й. В тази статия ще Ви споделим някои от най-вредните храни за зъбите ни. И ще оставим на Вас да прецените дали да ги избягвате или да ограничите консумацията им.

Не е изненадващо, че бонбоните са вредни за здравето на зъбите ни. Но киселите бонбони съдържат различни видове киселини, които оказват по-силно въздействие върху зъбите ни. Освен това, ако са дъвчащи, те се залепват по зъбите ни и остават върху тях по-дълго време. И е по-вероятно да причинят гниене.

Хлябът намира място в тази класация. Причината е, че когато го дъвчете, слюнката Ви разгражда нишестето до захар. Освен това, той се задържа по-лесно между зъбите и може да доведе до образуването на кариеси. Съветваме да се насочите към хлябовете от пълнозърнеста пшеница, защото в тях има по-малко добавени захари.

Всички знаем, че алкохолът не е от най-здравословните. Но едва ли осъзнавате, че когато пиете алкохол изсушавате устата си При сухота в устата  липсва  слюнка, която ни е необходима за поддържането на здрави зъби. Слюнката предовратява залепването на храна по зъбите. Дори спомага за възстановяване на ранните признаци на кариеси, заболявания на венците и други инфекции.

Затова Ви съветваме да намалите алкохола, а когато го консумирате –  да пиете много вода, за да хидратирате устата си.

С това ще приключим тази част от статията. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog