Намери доктор

Новини

октомври 20, 2021

Уважаеми родители,

Екипът на Дентални центрове Фармадент има удоволствието да Ви информира, че отново стартира кампания за безплатно силанизиране по “Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 – годишна възраст в Република България”. На всяко дете на възраст от 5 до 8 годишна възраст могат да му се поставят Безплатни силанти при нас.

Дентални центрове Фармадент, като част от програмата за безплатно силанизиране, осигурява за Вашите деца най-добрите специалисти за безплатна консултация и поставяне на силанти.

За повече информация:

ул. “Генерал Колев” №8, тел: 0879 61 00 06

бул. “Съборни” №40 – ДКЦ “Св. Клементина”, ет.3, тел: 0879 61 00 07

Posted in Blog by adminfarmadent
септември 13, 2021
Първо посещение при зъболекар

Кога трябва да заведете за първи път детето си при зъболекар? Има ли смисъл да го водите, ако все още не са му пораснали всички зъбки?

Това са въпроси, които затрудняват много родители. Някои си мислят, че след като зъбите са млечни, няма как да се стигне до загуба на зъб или развитието на големи кариеси. Докато други, считат редовното миене на зъбите за достатъчна профилактика.

Какво препоръчват специалистите? Останете с нас до края – в тази статия ще Ви дадем няколко важни насоки към безупречната детска усмивка.

Всеобща заблуда е, че е добре да се изчака да поникнат всички млечни зъби преди да се заведе детето на зъболекар. Но това е грешка! Причината е, че млечните зъбки са с по-ниска степен на минерализация на емайла. Те са много по-неустойчиви и по-податливи на кариеси, които често се развиват бързо и в дълбочина.

Затова много специалисти съветват да планирате ПЪРВОТО посещение при зъболекар в рамките на ШЕСТ месеца след поява на първото зъбче. Това посещение може да се отложи най-късно до 12 месец на детето.

Това първо посещение при зъболекар има две цели. Първата е детето да може да свикне с обстановката в кабинета и да развие доверие към зъболекарите. Така, ако след време се наложи да се прави зъб, то няма да се страхува и ще е спокойно.

Втората цел е да се оцени как се развиват зъбите, има ли риск от раннапоява на кариеси. Освен това,  дават се важни съвети на родителите – как да се мият правилно зъбите, каква четка и паста са най-подходящи, как да се облекчи дискомфорта при излизане на зъбите и др.

Време е за първото посещение при зъболекар? Доверете се на специалистите на Фармадент и ние ще се погрижим за красивата усмивка на Вашето дете!

Posted in Blog by adminfarmadent
юли 1, 2021
Зъбният имплант

Имате липсващи зъби? Не смеете да се усмихвате, защото се притеснявате какво ще кажат хората? Имплантологията е най-доброто решение за Вашите проблеми!

Зъбният имплант е изкуствен зъбен корен, който се поставя в челюстта, за да носи възстановен зъб или мостова протеза. Той изглежда и се чувства като истински зъб и може да издържи цял живот, ако се грижите правилно за него.

Чудите се дали можете да възстановите комфорта си със зъбните импланти? Останете с нас до края, защото в тази статия ще Ви представим предимствата на зъбните импланти.

Едно от най-големите предимства на импланта е, че той възстановява напълно дъвкателната сила. Повечето пациенти не могат да направят разлика между естествените си зъби и имплантите. Те могат да се хранят напълно нормално, да ги мият и да ги почистват с конци за зъби.

Докато мостът може да издържи до 10 години, зъбните импланти са направени от по-здрав материал. Този материал е биосъвместим и нетоксичен, което означава, че вероятността да се отхвърли от тялото е много малка. Имплантът се поставят в челюстната кост и замества по идеален начин липсващия зъб.

При премахването на зъб, с времето челюстта започва да губи костна маса. Протезите дори могат да ускорят тази загуба, тъй като постоянното им слагане и махане износва костта. Зъбните импланти предотвратяват този процес, поддържат и стимулират челюстта.

Това са някои от най-големите предимства на зъбните импланти. Доверете се на дентален център Фармадент и възстановете красивата си усмивка. Потърсете ни на телефон: 0879 61 00 06.

Posted in Uncategorized by adminfarmadent
април 28, 2021

Красивата усмивка е нещо, към което всички се стремим. За съжаление, повечето хора се фокусират единствено върху здравето на зъбите си и съвсем забравят за венците. Липсата на кариеси и перфектната устна хигиена не означава, че не можете да развиете заболявания на венците.

Важно е да знаете, че проблемите с венците обикновено се развиват без симтоми и болки. Затова и повечето пациенти нямат представа , че нещо не е наред.

В тази статия ще обърнем внимание на този проблем и ще Ви дадем три съвета как да ги запазите здрави.

Заболяванията на венците се причиняват от натрупванията на храна, които залепват по тях или остават между зъбите. Ако не се почисти, тя може да причини редица инфекции, възпаления и дори гингивит. Разбира се, най-добрият начин да поддържате венците си здрави е като миете зъбите си след всяко хранене. Но това не винаги е възможно.

Затова оптималния вариант е поне 2 пъти на ден по 2 минути всеки път.

Използвайте паста за зъби, която съдържа флуор – минерал, който помага за укрепването на емайла и защитава зъбите Ви от кариеси.

Не забравяйте, важно е да сменяте четката си за зъби редовно. Най-добрият вариант е веднъж на всеки месец. Така ще сте сигурни, че на нея не са се задържали бактерии, които ще разнесете в устата си с миенето.

Яжте балансирана и пълноценна храна. Намалете приема на сладки, газирани напитки и храни с високо съдържание на нишесте. Заложете на пресните плодове и зеленчуци като ябълки и целина, които подпомагат почистването на зъбите.

Това са само част от съветите, които можем да Ви дадем за поддържане на здрави венци. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Uncategorized by adminfarmadent
април 2, 2021

Това, което ядете, е от значение за зъбите Ви. Въпреки че често говорим за значението на редовните посещения при зъболекар и добрата хигиена, храната също въздейства на денталното зраве. И за да запазите красивата си усмивка, трябва да ограничите вредните храни.

В тази част от статията ще продължим да Ви споделяме най-вредните храни за зъбите. Но този път ще се фокусираме върху не толкова известните причинители на плака.

Всички обичаме студените напитки, особено през горещите летни дни. Но някои хора имат навика да дъвчат леда от тях. И след като ледът е замразена вода и не съдържа захар, това не би трябвало да е проблем. Тук специалистите споделят, че не ледът, а дъвченето му уврежда емайла. Това прави зъбите Ви податливи към образуване на кариеси, плака и напукване.

Сушените плодове са известни със своите ползи за здравето и невероятен вкус. Но в тях се съдържа голямо количество естествена захар. Освен това, те лесно остават между зъбите. В резултат – те могат да станат причина за гниене и впоследствие за образуване на кариеси.

Портокалите, грейпфрутите и лимоните са едни от най-харесваните цитрусови плодове. Те са вкусни и с високо съдържание на витамин С. Но съдържанието на киселина може да разяде емайла, правейки зъбите по-уязвими към образуване на плака.

Дори изстискването на лимон и добавянето на вода към него добавя киселинност към напитката. Затова най-добрият вариант е да не прекалявате с консумацията им. И винаги след това, изплаквайте зъбите си с вода.

Това са само някои от вредните храни, които могат да повлияят на усмивката Ви. Важно е да запомните, че всяка храна в умерени количества не може да навреди на зъбите ни.

Оставаме на Вас да прецените дали да ограничите тези храни. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим други интересни факти за денталното здраве.

Posted in Uncategorized by adminfarmadent
февруари 5, 2021
естетична стоматология Варна

Няма нищо по-важно от усмивката. Тя е първото нещо, което много хора забелязват и им прави впечатление. И ако имаме проблеми като липсващи зъби, потъмнели пломби или големи пространства между зъбите, се опитваме да ги прикрием като не се усмихваме. Това не е проблем за “Фармадент Варна” – естетична стоматология!

В тази статия ще Ви запознаем с естетична стоматология от Фармадент Варна и ще Ви споделим няколко интересни факта за нея.

Повечето процедури от естетична стоматология не са обвързани с болка в зъбите или наличието на кариеси. По-скоро пациентите имат нужда от възстановяването на добрия външен вид на зъбите.

Тук е много важно възвръщането на структурата на перфектната усмивка. И пациентите могат да искат да променят – изгледа на зъбите си, да премахнат оцветяванията или петната по тях, за заличат неравности, пукнатини или „струпани зъби”.

Фармадент Варна естетична стоматология се занимава с липсващи зъби, избелване на зъбите, поставяне на фасети, мостове и коронки.

Много пациенти предполагат, че естетична стоматология включва инвазивни процедури вариращи от ваденето на зъби до слагането на импланти. Но истината е, че не всички процедури са сложни. Повечето от тях са кратки с минимална инвазия. Например избелването на зъби е напълно неивазивно, докато зъбните фасети изискват само отстраняването на зъбния емайл. Дългите и сложни процедури се правят, когато става въпрос за тежка травма на челюстта или патологии.

Често избягваме посещенията при зъболекар заради болката. Обаче при естетична стоматология от Фармадент Варна много от процедурите са безболезнени. И дори не изискват поставянето на упойка.

Искате да се усмихвате отново? Доверете се на екипът на дентален център Фармадент и ние ще се погрижим за Вас!

Свържете се с нас на телефон: 052 614 101 и си запишете час!

Posted in Blog by adminfarmadent
февруари 5, 2021
естетична стоматология варна

Обичате да си похапвате от всичко? А знаете ли, че много храни и напитки могат да причинят плака, която сериозно да увреди зъбите Ви?

Плаката е изпълнен с бактерии лепкав филм, който допринася за заболяванията на венците и причинява кариеси. За да предовратите появата й, трябва да си миете зъбите поне по 2 пъти на ден и да почиствате междузъбните пространства с конец за зъби.

За съжаление, понякога това не е достатъчно, за да предовратите появата й. В тази статия ще Ви споделим някои от най-вредните храни за зъбите ни. И ще оставим на Вас да прецените дали да ги избягвате или да ограничите консумацията им.

Не е изненадващо, че бонбоните са вредни за здравето на зъбите ни. Но киселите бонбони съдържат различни видове киселини, които оказват по-силно въздействие върху зъбите ни. Освен това, ако са дъвчащи, те се залепват по зъбите ни и остават върху тях по-дълго време. И е по-вероятно да причинят гниене.

Хлябът намира място в тази класация. Причината е, че когато го дъвчете, слюнката Ви разгражда нишестето до захар. Освен това, той се задържа по-лесно между зъбите и може да доведе до образуването на кариеси. Съветваме да се насочите към хлябовете от пълнозърнеста пшеница, защото в тях има по-малко добавени захари.

Всички знаем, че алкохолът не е от най-здравословните. Но едва ли осъзнавате, че когато пиете алкохол изсушавате устата си При сухота в устата  липсва  слюнка, която ни е необходима за поддържането на здрави зъби. Слюнката предовратява залепването на храна по зъбите. Дори спомага за възстановяване на ранните признаци на кариеси, заболявания на венците и други инфекции.

Затова Ви съветваме да намалите алкохола, а когато го консумирате –  да пиете много вода, за да хидратирате устата си.

С това ще приключим тази част от статията. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog by adminfarmadent
ноември 13, 2020
Кои са най-вредните навици за зъбите Ви?

Всички искаме да имаме красива усмивка и искрящо бели зъби. Затова се стремим да си създадем най-добрата рутина, с която да поддържаме висока хигиена. Но понякога миенето на зъбите и редовните стоматологични прегледи, не са достатъчни. Има някой вредни навици, към които сме толкова привикнали, че не ни правят впечатление. А именно те могат да повлияят на дългосрочното здраве на нашите зъби.

В тази статия ще Ви споделим някой от тези навици и ще оставим на Вас да решите дали да не е време да се преборите с тях.

Дъвчене на нокти, химикали и моливи.

Възможно е дори да не осъзнавате, че го правите. Този навик може да доведе до напукване на зъбите и възпаление на меките тъкани. Освен това, поставянето на челюстта в изпънато положение за дълъг период от време може да окаже натиск върху нея. И така да доведе до дисфункция на челюстта.

Предлагаме Ви – когато се почуствате нервни, опитайте се да замените химикала с дъвка без захар.

Оказване на прекалено голям натиск върху зъбите, докато ги миете.

Миенето на зъбите по 2 пъти на ден е добър начин да се предпазите от кариеси. Но НЕ трябва да оказвате прекалено голям натиск, защото можете да увредите емайла и да доведе до раздразнение на венците.

Препоръчваме Ви – нежно масажирайте зъбите и венците с мека четка за зъби.

Отварянето на опаковки със зъби.

Да, това може да Ви изглежда удобно и начин да спестите време. Но използването на зъбите като инструмент може да доведе до тяхното напукване или начупване.

Съветваме Ви – Използвайте ножица или ръцете си.

Разбира се, това са само една малка част от вредните навици, които оказват негативно влияние върху зъбите ни. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog by adminfarmadent
ноември 10, 2020
Условия на работа по време на Covid-19

Дентални центрове “ФАРМАДЕНТ” не можем да останем безучастни към създалата се ситуация. В клиниката са осигурени всички необходими предпазни и дезифекциозни средства.

За безопасността на всички пациенти и персонала в лечебното заведение е въведена следната организация:

1. Влизането в лечебното заведение става само по един, като изчакването на пациенти и техните придружители е отвън. Има поставен дезифектант за ръце в чакалнята.
2. Недопускане на повече от един пациент в чакалнята.
3. Провеждане на телефонна анкета и сваляне на предварителна анамнеза преди записване на час във връзка с общото здравословно състояние на пациента.
4. На регистратура се допускат само по един пациент.
5. След като заплатите Вашите снимки ще получите резултати пред входната врата на лечебното заведение.
6. Измерване на температурата на пациентите преди лечение.
7. Увеличаване на броя на дезинфекции на подове и повърхности на всеки час.
8. Спиране на употребата на аерозолни дезифектанти
9. Намаляване на използването на високооборотни наконецници за намаляване на образуването аерозол в лечебните помещения.
10. Използване на бактерицидна лампа във всеки кабинет.

Молим всички наши пациенти за разбиране и коректност. Запазваме правото си да променяме установения работен план според развитието на извънредното положение, като всички наши пациенти ще бъдат уведомени.

С уважение: Ръководството на ДЦ „ФАРМАДЕНТ”

Posted in Blog by adminfarmadent
ноември 6, 2020
Статия - Какво не знаете за водата за уста

Много хора си мислят, че за постигането на здрава усмивка е достатъчно да си мият зъбите по два пъти на ден. За съжаление, това НЕ е достатъчно, за да се предпазите от кариеси. За целта трябва да поддържате висока устна хигиена и да комбинирате миенето на зъбите с почистване с конец за зъби и редовни посещения при зъболекар.

Водата за уста също може да бъде изключително полезно допълнение към всяка рутина. Интересно е, че много хора не знаят как да я използват правилно. Затова в тази статия ще Ви споделим няколко неща, които трябва да знаете за водата за уста.

Ако сте се заглеждали в различните марки вода за уста, вероятно сте забелязали, че всяка има различно предназначение. Например има антибактериални, които се използват за контрол на лошия дъх и борба с плаката. Има и такива, които се използват за раздразнени венци, за ежедневна употреба и при свръхчувствителност на емайла.

Затова е много важно да изберете вода за уста, която е подходяща за Вашите зъби. За тази цел, можете да се консултирате с Вашия зъболекар.

Водата за уста може да помогне да предотвратите проблемите с венците. Изплакването на устата Ви с този продукт убива бактериите, които се задържат върху зъбите. Така Ви предпазва от много инфекции и заболявания на венците.

Водата за уста НЕ може да замени измиването на зъбите с четка и паста. Да, полезно е да я ползвате като финална стъпка във Вашата рутина. Но в никакъв случай не може да почисти зъбите Ви толкова добре колкото четката и пастата.

Водата за уста подпомага укрепването на емайла и деминерализирането на зъбите. Затова много зъболекари я препоръчват като допълнителна превенция против появата на кариеси.

С това ще приключим тази статия. Ще оставим на Вас да решите дали да включите този продукт в рутината си.

Какво не знаете за водата за уста

Posted in Blog by adminfarmadent