Как да се грижите за млечните зъби?
Намери доктор

Как да се грижите за млечните зъби?

януари 18, 2024
kak-da-se-grizhite-za-mlechnite-zabi

Няма нищо по-красиво от детската усмивка. Тя има силата да разсее облаците и на най-мрачния ден и да ни зарази със своя позитивизъм и щастие. За съжаление, често срещани са твърдения като: „Млечните зъби не са от значение.”, „Те не могат да повлияят на здравето на постоянните”. Истината е, че здравите млечни зъби създават място в челюстта за постоянните. Те оформят челюстта и определят как ще бъдат разположени и подредени постоянните зъби.

Няма значение дали имате бебче на няколко месеца, на което едва сега започват да му растат зъбите или дете на 3-4 години. За да предотвратите бъдеще, пълно с ортодонтски посещения и кариеси, погрижете се за млечните зъби още от ДНЕС!

Въпреки че имат временна функция ,много е важно правилното измиване и грижа! Ако искате да избегнете оралните проблеми при децата си, останете с нас до края. В тази статия – ние от Фармадент, ще обърнем внимание на устната хигиена при децата.

Може ли бебе да има кариес?

Разбира се! Бебешките зъби не са освободени от вредното въздействие на зъбната плака. В устата на бебетата, малките деца и възрастните има голям брой бактерии. В случая, при бебчетата, те се хранят с останалото мляко в устата им.

Още преди появата на първите млечни зъби, върху венците на бебета може да се образува зъбна плака, която постепенно да увреди емайла на новопоявилите се зъби. Този вид кариеси са известни като „необразуван” или „кариес на бебешкото шише”.

Кариесите на млечните зъби може да са много агресивни, тъй като емайлът им не е толкова здрав, колкото на постоянните. Млечните зъби не притежават устойчивостта и здравината на постоянните. Това означава, че инфекция може да премине по-бързо към пулпата на зъбите и да засегне формиращите се под тях постоянни зъби. Съответно, това състояние може да повлияе и на цялостното здравословно състояние на детето.

kak-da-se-grizhite-za-mlechnite-zabi

Кога трябва да започнете да почиствате млечните зъби?

Устната хигиена на бебето трябва да започне още преди поникването на първото зъбче. Грижата трябва да се адаптира от първия ден към възрастта и нуждите на всяко дете, като изберете подходящите аксесоари и техники за почистване.

Преди да се появят първите зъби, трябва да почиствате езика и венците на бебето, за да предотвратите появата на плака. Може да го правите, като след всяко хранене му давате вода, за да изплакне остатъците от мляко или с влажна марля. Идеята е да се премахне всичко, което може да остане в устата му след хранене.

След като млечните зъби се появят – на около 6-месечна възраст, миенето на зъбите се включва в ежедневната рутина за устна хигиена. За бебета има специални четки с малки, заоблени глави и много меки косми, за да не наранят деликатните им венци.

Освен поддържането на безупречна хигиена, специалистите съветват родителите да правят и задължителни профилактични прегледи при зъболекар поне 2 пъти в годината.

Кога бебето трябва да посети за първи път зъболекар?

Препоръчително е веднага след появата на първите млечни зъби, между 6 и 12 месечна възраст, да посетите стоматолог. Това е моментът, в който ще се види как ще се развият зъбите и има ли проблеми, за които трябва да следите впоследствие.

kak-da-se-grizhite-za-mlechnite-zabi

Как правилно да измиете млечните зъби?

Когато са още много малки, децата не могат да се справят с тази задача сами. Родителите са отговорни за правилната грижа за зъбите. Ако имате бебе, Ви съветваме да следвате следната методика:

  • Започнете с навлажняване на детската четка за зъби с вода.
  • Внимателно я плъзнете върху венците с кръгови движения, за да премахнете остатъците от храна.
  • Преминете внимателно през всички зъби, за да предотвратите образуването на плака.
  • Обхванете горния и долния венец, като не забравяте задната част на зъбите.
  • Не забравяйте да почистите и езика, както и вътрешността на бузите.

Докато бебето е малко, не е необходимо да използвате каквато и да е паста за зъби. С порастването на децата има специални детски пасти, които са щадящи зъбите и венците.

Как правилно да предпазите зъбките на бебетата?

Единственият начин да ги предпазите е чрез правилна грижа. В допълнение към ежедневната устна хигиена специалистите, занимаващи се с детска стоматология съветват:

  • Не позволявайте на бебето да заспи с бутилка с мляко в устата. Остатъците от мляко влизат в контакт с венците и/или зъбите и увеличават риска от кариес.
  • След като поникнат първите зъби, започнете с разреждане на нощните хранения. Опитайте се да храните бебето изцяло през деня. По време на нощния сън, бактериите в устата са по-активни, хранейки се с остатъците от мляко, останали в устата на бебето.
  • Не потапяйте залъгалката в захар или каквато и да е сладка храна или напитка.
  • Избягвайте колкото е възможно повече да предлагате сладки храни, млечни шейкове или плодови сокове.
  • Мийте зъбите на Вашето бебе поне два пъти на ден, след закуска и преди лягане вечер. По този начин ще премахнете по-голяма част от бактериите, които растат и се развиват по-бързо през нощта.

Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с Вашия зъболекар, за да Ви даде насоки как по-лесно да се справите с грижата за зъбите. И не забравяйте, че оралното здраве на всеки човек започва в ранна детска възраст. Това е моментът, в който да започнете да изграждате правилни навици при детето си, които да му помогнат в следващите години.

kak-da-se-grizhite-za-mlechnite-zabi

Кога да започнете да използвате детска паста за зъби?

След появата на първите зъби, при бебетата се препоръчва използването на паста за зъби с флуор в количество, съответстващо на големината на оризово зърно. Зъбите трябва да се мият 2 пъти – сутрин и вечер.

Повечето зъболекари препоръчват паста за зъби със съдържание на флуорид 1000 ppm F- за пълна защита срещу кариес и правилна реминерализация и укрепване на зъбния емайл.

За по-големи деца между 6 и 12 години се препоръчва паста за зъби с по-високо съдържание на флуорид от 1450 ppm F- за допълнително укрепване на зъбите. Около тази възраст децата вече знаят как да си мият зъбите сами и почти не се случва да погълнат паста по време на миене.

В зависимост от състоянието на зъбите на Вашето дете, някои зъболекари могат да препоръчат за деца над 6 години вода за уста като допълнително средство за почистване на зъбите.

Не чакайте утре, за да запишете профилактичен преглед на детето си!

Направете го още СЕГА чрез нашата контактна форма или се свържете с нашите клиники на телефони:

ул. Генерал Колев №8 – +359 879 61 00 06

бул. Съборни №40 – +359 879 61 00 07.

Posted in Blog

Leave a Comment