Как да се грижите за зъбите си през празниците?
Намери доктор

Как да се грижите за зъбите си през празниците?

декември 20, 2022

Остават по-малко от 10 дни до Коледа! Ние вече нямаме търпение да се насладим на любимата празнична музика, да се разходим под светлините на улиците и да прекараме повече време с любимите си хора. Ако и Вие сте нетърпеливи да се отдадете на празничната еуфория и храна, уверете се, че не пренебрегвате зъбите си! 
Да, празниците са прекрасна предпоставка да похапнете всичките си любими ястия, десерти и напитки, но това може да се отрази на денталното Ви здраве. Според последните проучвания, по време на коледните празници много хора увеличават приема на захар. Тя се съдържа не само в десертите, а и в газираните напитки, сокове и дори алкохола. Затова е много важно да обърнете допълнително внимание на зъбите и венците си, ако не искате да посрещнете новата година на зъболекарския стол. 

Разбира се, това не означава да не се забавлявате и да пренебрегнете любимите си храни. В тази статия ще Ви споделим ТРИ полезни съвета как да се грижите по-добре за устната си хигиена по време на празниците.

Много хора се заблуждават, че от голямо значение е количеството на захарта, която консумират. Но тук не става въпрос за това какво ядете или пиете, а колко дълго остатъците от него се задържат в устата Ви. 

Как да се предпазите от захарта? 

Добре известен факт е, че захарта е вредна за зъбите. Тя разяжда емайла и прави Вашите зъби  по-податливи на инфекции и развитие на кариеси. Много хора ще кажат, че за да се предпазят трябва да ограничат сладкото напълно.

Нашите специалисти Ви съветват – яжте и пийте подсладени напитки по време на хранене. Това е моментът, в който в устата се произвежда повече слюнка. Нейната цел е да помогне за неутрализиране на киселината, която произвеждат бактериите в устата. Тя също така спомага за премахване на остатъците от храна и захари от устата и зъбите. 

Разбира се, това не означава да не внимавате с количеството на сладките неща и напитки. Помнете – всяко нещо, консумирано в малки количества не може да ни навреди. 

Включете повече полезни за зъбите храни в празничните ястия. 

Здравите зъби и венци зависят от това какво и как консумирате. Не може да ядете изцяло вредна храна като полуфабрикати, шоколад, сладолед и други и да очаквате да нямате проблеми с денталното здраве. Включете в менюто си храна, която е полезна за зъбите като плодове и зеленчуци – най-вече морковите. 

Не пренебрегвайте устната си хигиена по време на празниците! 

Често по време на коледните празненства се случва да сте прекалили с питиетата или да нямате сили да станете от леглото. С това пропускате едно миене на зъбите. Това може да не Ви звучи като сериозен пропуск и наистина това пропуснато миене на зъбите няма да повлияе значително на зъбите Ви. Но, ако си позволите да го правите често по време на празниците, оралното Ви здраве ще се повлияе негативно. 

За да избегнете появата на кариеси и инфекции, ние Ви съветваме:

  • Опитайте се да миете зъбите си по 3 пъти на ден или минимум 2 пъти. 
  • Използвайте конец за зъби, за да почистите междузъбните пространства.
  • Уверете се, че четката Ви е била сменена в последните 3 месеца.
  • Използвайте вода за уста.
  • Ако нямате достъп до четка и паста, дъвчете дъвка без захар. С нея ще се стимулира производство на повече слюнка и това ще помогне за премахване на захарта и вредните киселини. 
  • Редовното пиене на вода също ще помогне да се отмие захарта и хранителните остатъци. 
  • Посетете своя зъболекар след празниците.

С това ще завършим тази статия. Нашият екип Ви желае весело изкарване на празниците и не забравяйте – правилната устна хигиена ще Ви спести много грижи, пари и време!

Posted in Blog

Leave a Comment