Как да се справите с болка във венците? – 2 част
Намери доктор

Как да се справите с болка във венците? – 2 част

юни 14, 2023
Как да се справите с болка във венците? – 2 част

Венците са мека, месеста тъкан, която поддържа и защитава зъбите. Болката в тях може да е както моментно неразположение, така и признак за дразнене, инфекция или нараняване на венците или зъбите. Повечето хора си обясняват раздразненията като временно неудобство и не бързат да се консултират със зъболекар, но понякога това е симптом за сериозен проблем.

В предната част на статията Ви споделихме възможните причина за болка във венците. Днес ще продължим темата като Ви помогнем да се грижите правилно за венците си, как да се справите с неразположението и кога е време да потърсите професионална помощ.

Как да предотвратите болки във венците?

Добрата орална хигиена е ключът към красива и здрава усмивка. Зъболекарите препоръчват да:

  • Миете зъбите си поне 2 пъти дневно с паста за зъби, която съдържа флуор.
  • Всяко миене трябва да е с продължителност поне 2 минути, но не и повече от 4.
  • Почиствайте с конец веднъж дневно междузъбните пространства, най-добре вечер, след като сте се нахранили и измили зъбите си.
  • Използвайте вода за уста поне 1 път на ден.
  • Провеждайте профилактични прегледи при зъболекар на всеки 6 месеца.

Пушенето намалява притока на кръв към венците, което нарушава заздравяването им и довежда до дискомфорт. Ако сте страстен пушач, Ви препоръчваме да намалите цигарите наполовина или да ги спрете, ако имате волята за това. Това ще подобри състоянието и здравето на венците Ви.

Какво е лечението на болката във венците?

Третирането на болката във венците зависи от това, какво я е причинило. За хората, страдащи от различни заболявания на венците, зъболекарят може да препоръча редовно почистване на плаката и зъбния камък. Това може да е комбинирано с антибактериална вода за уста или такава със съдържание на алкохол или хлорхексидин, за да убие излишните бактерии и да се предотврати бъдещо натрупване на плака.

За пациентите с тежки форми на заболявания на венците, препоръката е към възстановяване на костта или венците, както и лекуване на заболяванията. Понякога това може да включва присаждане на кости и тъкани за насърчаване на възстановяването им.

Как да се справите с болка във венците? – 2 част

Ако причината е абсцес или инфекция, лечението е обвързано с почистване на кореновите канали. По време на процедурата, се отстранява заразената пулпа или мека тъкан вътре в зъба или абсцеса от корена. След това зъбът се реконструира и прави пломба. Обърнете внимание – лечението трябва да е проведено правилно и с качествени материали, за да не се появи повторно същият проблем.Болката може да се дължи и на синузит. Тя намалява, едва когато инфекцията се изчисти. Друга причина може да са инфекции, които налагат предписване на антибиотици и проследяване на състоянието.

Понякога симптомите може да не са свързани със заболяване, а да са причинени от механично нараняване по време на миенето. В този случай е добре да преосмислите начина, по който го правите. Не е нужно да натискате силно, за да почистите зъбите и венците си. Трябва движенията Ви да са леки, кръгови и да покривате цялата повърхност.

Как да се погрижите за венците си в домашни условия?

Хората често не могат да обяснят болките във венците. Ако те са редки, може да изпробвате няколко домашни средства, за да ги облекчите:

  • Гаргара с разтвор от леко топла вода и 1 чаена лъжица сол.
  • Карамфилово масло – то намалява отока и подуването, когато раздразнението е свързано с механично нараняване.
  • Болкоуспокояващи без рецепта – ако е еднократно, те могат да намалят болката, но ако се повтори, задължително трябва да посетите зъболекар!
  • Четкайте по-внимателно зъбите и венците си – често възпалени, подути и кървящи участъци са свързани с прекалено силен натиск при миене.
  • Избягвайте храни, които могат да раздразнят или надраскат венците – чипс, ядки, твърди тестени закуски, люти храни като чили и люти чушки и други.

Ако имате афти, приемането на витамини и минерали като желязо и витамин В-12 може да помогне за подобряването на състоянието на венците Ви.

Кога да посетите зъболекар?

Препоръчително е при силна, постоянна или повтаряща се болка във венците, да запишете час за преглед. Зъболекарят ще прегледа венците и зъбите за признаци на инфекция, кариеси и заболявания на венците. След това ще Ви изпише подходящо лечение и ще проследи как се развива проблемът.

Добра идея е да посетите специалист и в случаите, когато имате лош дъх, кървящи или отдръпнати венци, червени венци или чувствителни зъби.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза. Не пропускайте да запишете час за нашите зъболекари на телефони:
ул. Генерал Колев №8 – 0879 61 00 06
бул. Съборни №40 – 0879 61 00 07.

Posted in Blog

Leave a Comment