Намери доктор

Как да се справите с болка във венците? – 2 част

юни 14, 2023
Как да се справите с болка във венците? – 2 част

Венците са мека, месеста тъкан, която поддържа и защитава зъбите. Болката в тях може да е както моментно неразположение, така и признак за дразнене, инфекция или нараняване на венците или зъбите. Повечето хора си обясняват раздразненията като временно неудобство и не бързат да се консултират със зъболекар, но понякога това е симптом за сериозен проблем.

В предната част на статията Ви споделихме възможните причина за болка във венците. Днес ще продължим темата като Ви помогнем да се грижите правилно за венците си, как да се справите с неразположението и кога е време да потърсите професионална помощ.

Как да предотвратите болки във венците?

Добрата орална хигиена е ключът към красива и здрава усмивка. Зъболекарите препоръчват да:

  • Миете зъбите си поне 2 пъти дневно с паста за зъби, която съдържа флуор.
  • Всяко миене трябва да е с продължителност поне 2 минути, но не и повече от 4.
  • Почиствайте с конец веднъж дневно междузъбните пространства, най-добре вечер, след като сте се нахранили и измили зъбите си.
  • Използвайте вода за уста поне 1 път на ден.
  • Провеждайте профилактични прегледи при зъболекар на всеки 6 месеца.

Пушенето намалява притока на кръв към венците, което нарушава заздравяването им и довежда до дискомфорт. Ако сте страстен пушач, Ви препоръчваме да намалите цигарите наполовина или да ги спрете, ако имате волята за това. Това ще подобри състоянието и здравето на венците Ви.

Какво е лечението на болката във венците?

Третирането на болката във венците зависи от това, какво я е причинило. За хората, страдащи от различни заболявания на венците, зъболекарят може да препоръча редовно почистване на плаката и зъбния камък. Това може да е комбинирано с антибактериална вода за уста или такава със съдържание на алкохол или хлорхексидин, за да убие излишните бактерии и да се предотврати бъдещо натрупване на плака.

За пациентите с тежки форми на заболявания на венците, препоръката е към възстановяване на костта или венците, както и лекуване на заболяванията. Понякога това може да включва присаждане на кости и тъкани за насърчаване на възстановяването им.

Как да се справите с болка във венците? – 2 част

Ако причината е абсцес или инфекция, лечението е обвързано с почистване на кореновите канали. По време на процедурата, се отстранява заразената пулпа или мека тъкан вътре в зъба или абсцеса от корена. След това зъбът се реконструира и прави пломба. Обърнете внимание – лечението трябва да е проведено правилно и с качествени материали, за да не се появи повторно същият проблем.Болката може да се дължи и на синузит. Тя намалява, едва когато инфекцията се изчисти. Друга причина може да са инфекции, които налагат предписване на антибиотици и проследяване на състоянието.

Понякога симптомите може да не са свързани със заболяване, а да са причинени от механично нараняване по време на миенето. В този случай е добре да преосмислите начина, по който го правите. Не е нужно да натискате силно, за да почистите зъбите и венците си. Трябва движенията Ви да са леки, кръгови и да покривате цялата повърхност.

Как да се погрижите за венците си в домашни условия?

Хората често не могат да обяснят болките във венците. Ако те са редки, може да изпробвате няколко домашни средства, за да ги облекчите:

  • Гаргара с разтвор от леко топла вода и 1 чаена лъжица сол.
  • Карамфилово масло – то намалява отока и подуването, когато раздразнението е свързано с механично нараняване.
  • Болкоуспокояващи без рецепта – ако е еднократно, те могат да намалят болката, но ако се повтори, задължително трябва да посетите зъболекар!
  • Четкайте по-внимателно зъбите и венците си – често възпалени, подути и кървящи участъци са свързани с прекалено силен натиск при миене.
  • Избягвайте храни, които могат да раздразнят или надраскат венците – чипс, ядки, твърди тестени закуски, люти храни като чили и люти чушки и други.

Ако имате афти, приемането на витамини и минерали като желязо и витамин В-12 може да помогне за подобряването на състоянието на венците Ви.

Кога да посетите зъболекар?

Препоръчително е при силна, постоянна или повтаряща се болка във венците, да запишете час за преглед. Зъболекарят ще прегледа венците и зъбите за признаци на инфекция, кариеси и заболявания на венците. След това ще Ви изпише подходящо лечение и ще проследи как се развива проблемът.

Добра идея е да посетите специалист и в случаите, когато имате лош дъх, кървящи или отдръпнати венци, червени венци или чувствителни зъби.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза. Не пропускайте да запишете час за нашите зъболекари на телефони:
ул. Генерал Колев №8 – 0879 61 00 06
бул. Съборни №40 – 0879 61 00 07.

Posted in Blog

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!