Кои са най-често срещаните заболявания на венците?
Намери доктор

Кои са най-често срещаните заболявания на венците?

април 21, 2023
Зъбобол

Често забелязвате кръв, когато миете зъбите си? Венците Ви са зачервени и лесно се подуват след хранене? А знаете ли, че има много заболявания, които могат да ги засегнат?

Истината е, че заболяванията на венците са основната причина за загуба на зъби при възрастните. Много хора имат различни симптоми като възпаление, подуване, кървене, лош дъх, отдръпване на венците и много други. Те прогресират бавно, но сигурно и след време се превръщат в сериозен проблем, който може да наруши качеството Ви на живот.

Редовното посещение при зъболекар и правилната хигиена могат да Ви помогнат да се предпазите! В тази статия ще Ви запознаем с причините и симптомите, на които да обърнете внимание.

Какво може да предизвиква заболяване на венците?

Остатъците от храна, които остават между зъбите могат да се превърнат в зъбна плака. Тя и бактериите, които се задържат в междузъбните пространства са основните причини за проблеми с венците. Въпреки това, съществуват и други фактори, които могат да допринесат.

Те включват:

 • Хормонални проблеми – при жените могат да повлияят бременност, менопауза, месечна менструация и пубертет. Докато при мъжете пубертетът и хормоналните аномалии са често срещани причини. Хормоните могат да направят венците по-чувствителни и това да ги предразположи към развитие на гингивит.
 • Болести – има редица болести, които могат да повлияят на венците Ви. Това включва заболявания като рак, ХИВ и СПИН, които пречат на имунната система. Например диабетът засяга способността на тялото да използва кръвната захар. Затова пациенти, имащи това заболяване, са изложени на по-голям риск от развитие на инфекции, кариеси и парадонтит.
 • Лекарства – те също могат да повлияят на доброто състояние на устната кухина, понеже намаляват потока на слюнката, която има защитен ефект. Има и лекарства, които могат да предизвикат и странични реакции като необичаен растеж на тъканта на венците.
 • Лоши навици – тютюнопушенето затруднява възстановяването на венците.
 • Лоша хигиена – недостатъчна грижа като почистване с конец и вода за уста.
 • Семейна обремененост – наследствените заболявания също могат да бъдат фактор, които да допринесе за проблеми със зъбите и венците.

На кой симптоми трябва да обърнете внимание?

Зъбна хигиена

Хората са свикнали да свързват проблемите с венците и зъбите с наличието на болка. Те си мислят, че ако нищо не ги боли, то тогава няма никакъв проблем и няма нужда да посещават зъболекар. Но това не е така!

Заболяванията на венците в повечето случаи прогресират безболезнено. Те предизвикват съвсем малки неудобства, които често остават пренебрегнати. Дори късните етапи на заболяванията могат да останат без почти никакви симптоми.

Въпреки това, ние Ви съветваме да си обърнете внимание, ако:

 • Венците Ви кървят по време на миене на зъбите.
 • Венците Ви са червени и подути. Здравите венци трябва да са бледо розови и твърди.
 • Имате постоянно лош дъх и лош вкус в устата.
 • Забелязвате отдръпване на венците.
 • Имате дълбоки джобове между зъбите и венците.
 • Усещате зъбите Ви да се разместват.

Забелязвате промени в начина, по който зъбите Ви си пасват един към друг при захапване.
Дори да не забележите нито един от тези симптоми, все още може да имате заболяване на венците. При някои хора то може да засегне само определени зъби като кътниците.

Само зъболекар или пародонтолог може да разпознае и определи прогресията на заболяванията на венците. По време на прегледа, той ще провери за:

 • Кървене, подуване и състояние на венците.
 • Има ли джобове между зъбите.
 • Има ли чувствителност и правилно ли са подредени зъбите.
 • Какво е състоянието на Вашата челюст.

А Вие имате ли проблем с венците?

Не чакайте последния момент, за да изгубите зъб! Доверете се на професионалистите на дентален център Фармадент и запишете час, като се свържете с нас на:
ул. Генерал Колев №8 – 0879 61 00 06
бул. Съборни №40 – 0879 61 00 07.

Posted in Blog

Leave a Comment