Намери доктор

Новини


1 февруари 24, 2023
Зъбобол – голям проблем или симптом?

Много хора се страхуват от зъболекари и отлагат посещението при тях до последния момент. За съжаление, понякога болката в зъбите е толкова силна, че е задължително да й обърнете внимание. В някои случаи обаче, зъбоболът може да е признак на съвсем различен проблем и това е да е сигнал за Вас да обърнете внимание на здравето си. 

Интересен факт е, че денонощно Вашето тяло Ви изпраща съобщения и Ви уведомява, когато сте гладни и е време да хапнете, да си починете или да си набавите енергия. В тази статия ще разгледаме болката в зъбите като симптом и ще Ви споделим с какво е свързана тя. 

Въпреки че не е приятно, болката в зъбите и венците е начин тялото Ви да каже, че трябва да обърнете внимание на оралното си здраве. Има няколко причини, поради които можете да чувствате венците си раздразнени, а зъбите болезнени. Разбира се, най-добрият начин да го предотвратите, е да посещавате Вашия зъболекар за профилактични прегледи. 

Posted in Blog
декември 20, 2022

Остават по-малко от 10 дни до Коледа! Ние вече нямаме търпение да се насладим на любимата празнична музика, да се разходим под светлините на улиците и да прекараме повече време с любимите си хора. Ако и Вие сте нетърпеливи да се отдадете на празничната еуфория и храна, уверете се, че не пренебрегвате зъбите си! 

Да, празниците са прекрасна предпоставка да похапнете всичките си любими ястия, десерти и напитки, но това може да се отрази на денталното Ви здраве. Според последните проучвания, по време на коледните празници много хора увеличават приема на захар. Тя се съдържа не само в десертите, а и в газираните напитки, сокове и дори алкохола. Затова е много важно да обърнете допълнително внимание на зъбите и венците си, ако не искате да посрещнете новата година на зъболекарския стол. 

Posted in Blog
1 ноември 28, 2022
Farmadent

Миете зъбите си по два или три пъти на ден? А може би след всяко хранене? А знаете ли, че за повечето хора това е рутина и изобщо не се замислят дали го правят правилно?

Повечето зъболекари обръщат внимание, че не е достатъчно просто да използвате паста с флуорид, да миете зъбите си по 2 пъти на ден за 2 минути. Начинът, по който го правите, също е много важен. В противен случай по зъбите Ви ще се образува плака, която ще допринесе за развитието на кариеси и проблеми с венците.

Избирането на грешната четка за зъби се оказва най-големия проблем на повечо хора. Тук е много важно Вашата четка да може да достигне до всички повърхности, за да ги почисти.

Затова най-подходящи са четките с меки косми. Причината е, че влакната им мога да се огъват и да достигат в пространствата между зъбите. Меките влакна почистват много по-ефективно от твърдите. Освен това, твърдите могат да износят структурата на зъба или да повредят емайла.

Posted in Blog
ноември 28, 2022
Детските зъби са по-добре защитени със силанти

Неведнъж сме имали малки пациенти с множество кариеси на дъвкателните повърхности на млечните или постоянните зъби. В тези случаи целта ни е била не само да излекуваме инфекцията, но и да предпазим зъбите от изваждане.

Разбира се, най-добрата профилактика е редовното посещение при зъболекар.

Често родителите се успокояват с факта, че зъбите на детето им са млечни и не е нужно да се задълбочават в грижата за тях. Това се превръща в лош навик и при появата на първите постоянни зъби след 6-тата година. Така, под въздействие на плаката и бактериите, върху тях могат да се образуват дълбоки фисури, които да останат незабелязани.

Важно е да знаете, че в ранна детска възраст зъбите все още са с малка минерализация. Този процес отнема около десетилетие и през това време детските зъби се нуждаят от допълнителна защита. Следователно дори да контролирате грижата за тях, това няма да е достатъчно!

Posted in Blog
1 ноември 28, 2022
Зъбният имплант

Имате липсващи зъби? Не смеете да се усмихвате, защото се притеснявате какво ще кажат хората? Имплантологията е най-доброто решение за Вашите проблеми!

Зъбният имплант е изкуствен зъбен корен, който се поставя в челюстта, за да носи възстановен зъб или мостова протеза. Той изглежда и се чувства като истински зъб и може да издържи цял живот, ако се грижите правилно за него.

Едно от най-големите предимства на импланта е, че той възстановява напълно дъвкателната сила. Повечето пациенти не могат да направят разлика между естествените си зъби и имплантите. Те могат да се хранят напълно нормално, да ги мият и да ги почистват с конци за зъби.

Posted in Blog
ноември 28, 2022

Красивата усмивка е нещо, към което всички се стремим. За съжаление, повечето хора се фокусират единствено върху здравето на зъбите си и съвсем забравят за венците. Липсата на кариеси и перфектната устна хигиена не означава, че не можете да развиете заболявания на венците.

Важно е да знаете, че проблемите с венците обикновено се развиват без симтоми и болки. Затова и повечето пациенти нямат представа , че нещо не е наред.

Заболяванията на венците се причиняват от натрупванията на храна, които залепват по тях или остават между зъбите. Ако не се почисти, тя може да причини редица инфекции, възпаления и дори гингивит. Разбира се, най-добрият начин да поддържате венците си здрави е като миете зъбите си след всяко хранене. Но това не винаги е възможно.

Posted in Blog
октомври 3, 2022
Национална кампания за безплатно поставяне на силанти

Скъпи родители, Ние от Дентални клиники Фармадент се грижим за денталното здраве на нашите малки пациенти. Силанизирането е профилактична процедура, която е най-добрият вариант за предпазването на зъбите на Вашите деца. Затова и тази година, ние се включваме в НАЦИОНАЛНАТА кампания за поставяне на безплатни силанти на първите постоянни морали (6-те) зъба на деца от 5 до 8 годишна възраст.

Научете повече за кампанията тук – www.oralnaprofilaktika.bg

Или се свържете с нашите клиники на:

ул. Генерал Колев №8 +359 879 61 00 06

бул. Съборни №40 +359 879 61 00 07

Posted in Blog
октомври 20, 2021
farmadent

Уважаеми родители,

Екипът на Дентални центрове Фармадент има удоволствието да Ви информира, че отново стартира кампания за безплатно силанизиране по “Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 – годишна възраст в Република България”. На всяко дете на възраст от 5 до 8 годишна възраст могат да му се поставят Безплатни силанти при нас.

Дентални центрове Фармадент, като част от програмата за безплатно силанизиране, осигурява за Вашите деца най-добрите специалисти за безплатна консултация и поставяне на силанти.

Posted in Blog
септември 13, 2021
Първо посещение при зъболекар

Кога трябва да заведете за първи път детето си при зъболекар? Има ли смисъл да го водите, ако все още не са му пораснали всички зъбки?

Това са въпроси, които затрудняват много родители. Някои си мислят, че след като зъбите са млечни, няма как да се стигне до загуба на зъб или развитието на големи кариеси. Докато други, считат редовното миене на зъбите за достатъчна профилактика.

Какво препоръчват специалистите? Останете с нас до края – в тази статия ще Ви дадем няколко важни насоки към безупречната детска усмивка.

Posted in Blog
април 2, 2021

Това, което ядете, е от значение за зъбите Ви. Въпреки че често говорим за значението на редовните посещения при зъболекар и добрата хигиена, храната също въздейства на денталното зраве. И за да запазите красивата си усмивка, трябва да ограничите вредните храни.

В тази част от статията ще продължим да Ви споделяме най-вредните храни за зъбите. Но този път ще се фокусираме върху не толкова известните причинители на плака.

Всички обичаме студените напитки, особено през горещите летни дни. Но някои хора имат навика да дъвчат леда от тях. И след като ледът е замразена вода и не съдържа захар, това не би трябвало да е проблем. Тук специалистите споделят, че не ледът, а дъвченето му уврежда емайла. Това прави зъбите Ви податливи към образуване на кариеси, плака и напукване.

Сушените плодове са известни със своите ползи за здравето и невероятен вкус. Но в тях се съдържа голямо количество естествена захар. Освен това, те лесно остават между зъбите. В резултат – те могат да станат причина за гниене и впоследствие за образуване на кариеси.

Posted in Blog