Пародонтални заболявания
Намери доктор

Пародонтални заболявания

Пародонтални заболяванияПарадонтологичните заболявания са най-разпространени в световен мащаб. Те засягат повече от половината деца и почти цялото възрастно население на планетата. От по-тежки хронични пародонтити страдат 10-16 % от възрастните.

Най-честото срещан е хроничният гингивит – възпалително заболяване на венците. Основна роля за развитието му имат микроорганизмите от зъбната плака.

В повечето случаи хората дори не предполагат, че са засегнати от такъв сериозен проблем. Първоначално няма симптоми, а на по-късен етап може да се появи кървене на венците. Затова е важно да не пропускате профилактичните прегледи при зъболекар.

Какви парадонтологични лечения ще откриете при нас?

В нашите стоматологични клиники Ви предлагаме пълен спектър от професионални манипулации, свързани с:

  • Профилактика на венците.
  • Лечение заболяванията на лигавицата на устата (възпалителни и други) – гингивити (възпаление на венците), пародонтоза (разклащане на зъбите) и стоматити.
  • Професионална хигиена – почистване на зъбен камък и зъбна плака с ултразвук.

Какво още трябва да знаете?

Има три сериозни проблема, на които парадонтологията обръща внимание:

Гингивит

Гингивитът е най-ранната фаза на инфекция на меките тъкани на устната кухина, която може да се влоши и да премине чак до пародонтит, ако не се лекува възможно най-скоро.

Възниква, когато биофилм, известен като „плака“, остане по линията на венците и заразява околната мека тъкан, което води до симптоми като чувствителни и подути венци. Плаката се състои от бактерии, остатъци от храна и отпадъчни продукти, комбинирани в едно. Наличието й може да причини зачервяване, чувствителност и подуване по линията на венците. Когато се втвърди или се получат калциеви отлагания, тя се превръща в зъбен камък.

Дълбоки джобове и отдръпване на венците.

Ако гингивитът не се лекува незабавно, болестта се разпространява в околните структури на зъбите. В този момент венците започват да отделят опората си от зъба, което след това оголва костта и това води до загуба на кост.

Тъй като тези джобове са дълбоки, може да видите, че линията на венците започва да се отдръпва, което води до огромни празнини между зъбите. Когато използвате конец или четка, може да имате проблеми с кървене.

Пародонтално заболяване

След като се появят дълбоки джобове и състоянието Ви се влоши, тогава сте във фазата на активен парадонтит и започва инфекция. Ако се лекува навреме, можете да промените това състояние с помощта на опитен зъболекар. Но, ако не потърсите помощ, ще продължи да се влошава, докато не загубите зъби.

Какви са признаците, че се нуждаете от лечение?

Важно е да се отбележи, че пародонтозата може да прогресира без никакви признаци. Съветваме Ви да посетите опитен пародонтолог, ако видите следните предупредителни признаци:

  • Положителен тест за диабет.
  • Непоносима болка около зъбите при хранене.
  • Подути, кървящи или червени венци.
  • Промени в моделите на захапка.
  • Усещане за липсващ зъб.
  • Хроничен лош дъх.
  • Изтичане на гной между зъбите.

Нуждаете се от консултация дентален преглед Варна?

Свържете се още СЕГА чрез нашата контактна форма или позвънете на нашите клиники на телефони:

ул. Генерал Колев №8 – +359 879 61 00 06
бул. Съборни №40 – +359 879 61 00 07.