Първо посещение при зъболекар? Кога?
Намери доктор

Първо посещение при зъболекар? Кога?

септември 13, 2021
Първо посещение при зъболекар

Кога трябва да заведете за първи път детето си при зъболекар? Има ли смисъл да го водите, ако все още не са му пораснали всички зъбки?

Това са въпроси, които затрудняват много родители. Някои си мислят, че след като зъбите са млечни, няма как да се стигне до загуба на зъб или развитието на големи кариеси. Докато други, считат редовното миене на зъбите за достатъчна профилактика.

Какво препоръчват специалистите? Останете с нас до края – в тази статия ще Ви дадем няколко важни насоки към безупречната детска усмивка.

Всеобща заблуда е, че е добре да се изчака да поникнат всички млечни зъби преди да се заведе детето на зъболекар. Но това е грешка! Причината е, че млечните зъбки са с по-ниска степен на минерализация на емайла. Те са много по-неустойчиви и по-податливи на кариеси, които често се развиват бързо и в дълбочина.

Затова много специалисти съветват да планирате ПЪРВОТО посещение при зъболекар в рамките на ШЕСТ месеца след поява на първото зъбче. Това посещение може да се отложи най-късно до 12 месец на детето.

Това първо посещение при зъболекар има две цели. Първата е детето да може да свикне с обстановката в кабинета и да развие доверие към зъболекарите. Така, ако след време се наложи да се прави зъб, то няма да се страхува и ще е спокойно.

Втората цел е да се оцени как се развиват зъбите, има ли риск от раннапоява на кариеси. Освен това,  дават се важни съвети на родителите – как да се мият правилно зъбите, каква четка и паста са най-подходящи, как да се облекчи дискомфорта при излизане на зъбите и др.

Време е за първото посещение при зъболекар? Доверете се на специалистите на Фармадент и ние ще се погрижим за красивата усмивка на Вашето дете!

Posted in Blog

Leave a Comment