Профилактични услуги
Намери доктор

Профилактични услуги

Профилактични услугиПрофилактичните прегледи при стоматолог са много важни за поддържане на Вашето дентално здраве. Те трябва да започнат още в детска възраст. Ранното откриване на зъбен кариес, заболявания на пародонта и зъбно-челюстни деформации, ще Ви спести много болка и скъпоструващо лечение при усложнения.

Какви профилактични услуги ще откриете при нас?

В дентални клиники Фармадент, предлагаме на всеки, включително и на малките ни пациенти, специално внимание и грижи. Нашият екип подхожда индивидуално, според Вашите нужди и Ви осигурява манипулации без стрес.
Основните профилактики, които предлагаме са:

 • Профилактични прегледи на деца и възрастни.
 • Обтуриране (пломбиране) и лечение на млечни и постоянни зъбки при децата.
 • Предпазване на зъбите, посредством нанасяне на силанти по повърхността им.

Защо Ви съветваме да обръщате специално внимание при децата?

Насърчаването на добрите хигиенни навици при децата ще подпомогне за добрата им устна хигиена. Нашите зъболекари Ви съветват:

 • След всяко хранене да почиствате зъбите на децата с влажна марля. Така ще премахнете плаката и киселинните атаки върху емайла, останали от храната.
 • Започнете да ги миете 2 пъти на ден, веднага след израстването им.
 • Полезно е почистването и масажирането и на венците. Това важи и за участъците, в които още не са пробили зъбите.
 • След първата година започнете да ги изчетквате с малка мека четка и флуорна паста. Количеството паста, която използвате за измиване, трябва да бъде колкото грахово зърно.
 • Наблюдавайте зъбите на детето и при установяване дори на малки промени в цвета по емайловата повърхност, незабавно се обърнете към стоматолог. Това може да са първи признаци за поява на кариес или по-сериозни усложнения.

Защо не трябва да пропускате профилактичните дентални прегледи?

Превантивната грижа за зъбите е много важна за здравето им. Тя включва комбинация от ежедневните грижи у дома – четкане и почистване с конец, здравословно хранене и редовни стоматологични прегледи.

Според последните проучвания оралното здраве е тясно свързано с цялостното състояние на организма. Например – заболяванията на венците може да са първите симптоми за диабет, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно и други. Ето защо, профилактичните прегледи са толкова важни.

Понякога може да пренебрегнете повишена чувствителност или малка болка и да се надявате да изчезнат от само себе си. Истината е, че всяко необичайно кървене, когато ядете, пиете или си миете зъбите, е знак, че е време да посетите стоматолог.

Други признаци, за които трябва да внимавате, са:

 • Подуване или обезцветяване на венците.
 • Подуване или изтръпване в челюстта, бузата, устните, езика или други области на устата.
 • Разклатени зъби.
 • Лош дъх или лош вкус в устата, които не изчезват.
 • Главоболие, което обикновено се влошава, когато се събудите сутрин.

При преглед, Вашият зъболекар ще обърне внимание не само на всичките Ви оплаквания, но и ще направи цялостна профилактика. В зависимост от преценката му, може да се направи и по-задълбочена диагностика чрез рентгенови снимки.

Така той ще провери обстойно зъбите и венците и ще търси признаци за кариеси, инфекции и заболявания. Това не само е добра превенция, защото ранното откриване може да Ви предпази от редица усложнения, но и да се грижите за цялостното си здраве.

Профилактиката може да включва и почистване на зъбен камък.

Нуждаете се от консултация дентален преглед Варна?

Свържете се още СЕГА чрез нашата контактна форма или позвънете на нашите клиники на телефони:

ул. Генерал Колев №8 – +359 879 61 00 06
бул. Съборни №40 – +359 879 61 00 07.