Трите най-често срещани грешки при миене на зъбите
Намери доктор

Трите най-често срещани грешки при миене на зъбите

1 ноември 28, 2022
Farmadent

Миете зъбите си по два или три пъти на ден? А може би след всяко хранене? А знаете ли, че за повечето хора това е рутина и изобщо не се замислят дали го правят правилно?

Повечето зъболекари обръщат внимание, че не е достатъчно просто да използвате паста с флуорид, да миете зъбите си по 2 пъти на ден за 2 минути. Начинът, по който го правите, също е много важен. В противен случай по зъбите Ви ще се образува плака, която ще допринесе за развитието на кариеси и проблеми с венците.

Кои са трите най-често срещани грешки при миенето на зъбите?

Първа грешка при миенето на зъби

Избирането на грешната четка за зъби се оказва най-големия проблем на повечо хора. Тук е много важно Вашата четка да може да достигне до всички повърхности, за да ги почисти.

Затова най-подходящи са четките с меки косми. Причината е, че влакната им мога да се огъват и да достигат в пространствата между зъбите. Меките влакна почистват много по-ефективно от твърдите. Освен това, твърдите могат да износят структурата на зъба или да повредят емайла.

Размерът на главата на четката, също е много важен, особено ако имате по-малка уста.

Втора грешка при устна хигиена

Втората грешка е оказването на прекалено голяма сила и търкане при миенето на зъбите. Повечето хора смятат, че по този начин ще почистят зъбите си по-ефективно. Важно е да знаете, че плаката е мека и лесно се отделя от зъбите. Този метод – оказване на прекалено голяма сила и търкане, не само ще увреди зъбите Ви, но и може да Ви създаде по-големи проблеми.

Вместо това заменете силовото миене на зъбите с по-леки и кръгообразни движения.

Трета грешка при хигиена на зъбите

Третата грешка е миенето на зъбите прекалено дълго време. И тук проблема е, че хората си мислят, че така се грижат по-добре за устната си хигиена. Отделянето на 10-15 минути за четкане на зъбите може да повреди структурата и емайла им. Затова Ви съветваме да отделяте по 2 минути на всяко миене.

Това са само три от най-често срещаните грешки, които допускат нашите пациенти. Свържете се с нас на телефони: 0879 61 00 06 и 0879 61 00 07 и ще имате възможност да се консултирате със зъболекар.

 

 

Posted in Blog
Comments (1)
Катя ДимоваFebruary 21Reply
След последното посещение при зъболекар сриозно се замислих върху здравето на зъбите си. Зъболекарата ми препоръча по-мека четка заради чувствителността на венците ми. Също така ми напомни, че трябва да мия зъбите си около 2 минути, а на набързо като повечето хора за 30 секунди.

Leave a Comment