Намери доктор

Трите най-често срещани грешки при миене на зъбите

ноември 28, 2022
Farmadent

Миете зъбите си по два или три пъти на ден? А може би след всяко хранене? А знаете ли, че за повечето хора това е рутина и изобщо не се замислят дали го правят правилно?

Повечето зъболекари обръщат внимание, че не е достатъчно просто да използвате паста с флуорид, да миете зъбите си по 2 пъти на ден за 2 минути. Начинът, по който го правите, също е много важен. В противен случай по зъбите Ви ще се образува плака, която ще допринесе за развитието на кариеси и проблеми с венците.

Кои са трите най-често срещани грешки при миенето на зъбите?

Първа грешка при миенето на зъби

Избирането на грешната четка за зъби се оказва най-големия проблем на повечо хора. Тук е много важно Вашата четка да може да достигне до всички повърхности, за да ги почисти.

Затова най-подходящи са четките с меки косми. Причината е, че влакната им мога да се огъват и да достигат в пространствата между зъбите. Меките влакна почистват много по-ефективно от твърдите. Освен това, твърдите могат да износят структурата на зъба или да повредят емайла.

Размерът на главата на четката, също е много важен, особено ако имате по-малка уста.

Втора грешка при устна хигиена

Втората грешка е оказването на прекалено голяма сила и търкане при миенето на зъбите. Повечето хора смятат, че по този начин ще почистят зъбите си по-ефективно. Важно е да знаете, че плаката е мека и лесно се отделя от зъбите. Този метод – оказване на прекалено голяма сила и търкане, не само ще увреди зъбите Ви, но и може да Ви създаде по-големи проблеми.

Вместо това заменете силовото миене на зъбите с по-леки и кръгообразни движения.

Трета грешка при хигиена на зъбите

Третата грешка е миенето на зъбите прекалено дълго време. И тук проблема е, че хората си мислят, че така се грижат по-добре за устната си хигиена. Отделянето на 10-15 минути за четкане на зъбите може да повреди структурата и емайла им. Затова Ви съветваме да отделяте по 2 минути на всяко миене.

Това са само три от най-често срещаните грешки, които допускат нашите пациенти. Свържете се с нас на телефони: 0879 61 00 06 и 0879 61 00 07 и ще имате възможност да се консултирате със зъболекар.

Posted in Blog