Защо зъбите могат да бъдат чувствителни?
Намери доктор

Защо зъбите могат да бъдат чувствителни?

ноември 21, 2023
zastho-zabite-mogat-da-badat-chuvstvitelni

Обичате да си похапвате, но понякога изпитвате болка при консумирането на сладолед или горещо кафе? Често получавате дискомфорт в зъбите от студена вода и сладко? А знаете, ли че причината може да са чувствителни зъби?

Въпреки че болка, причинена от студени и горещи храни, може да е признак за кариес, тя е често срещана и при хората с чувствителни зъби. Чувствителността на зъбите или „свръхчувствителността на дентина“ е болка или дискомфорт в зъбите като отговор на определени стимули, като горещи или ниски температури.

Това може да е временен или хроничен проблем и може да засегне един, няколко или всички зъби. Причините са различни и може да са следствие както от неправилна хигиена, така и от лекарства и хронични заболявания. Добрата новина е, че в повечето случаи лесно се лекуват с промяна в режима на хранене и на орална хигиена.

Не знаете дали имате кариес или чувствителни зъби? В тази статия ние, от дентален център Фармадент, ще Ви споделим симптомите и на какво трябва да обърнете внимание при съмнение за чувствителност на зъбите.

Какви са симптомите?

Хората с чувствителни зъби могат да изпитат болка или дискомфорт като отговор на определени действия. Болката може да се почувства както в корена на засегнатите зъби, така и по повърхността. Тя се задейства най-често при:

 • Консумирането на горещи храни и напитки.
 • Консумирането на студени храни и напитки.
 • Студен въздух.
 • Консумирането на сладки и кисели храни и напитки.
 • Студена вода, особено по време на миене на зъбите.
 • Почистване на зъбите с конец.
 • Използване на вода за уста на алкохолна основа.
 • Изплакване на устата със студена вода.

Тези симптоми може да се появят и изчезнат с течение на времето без очевидна причина. Обикновено могат да варират от леки до интензивни.

Какви са причините за чувствителните зъби?

Някои хора може да имат по-чувствителни зъби от други поради по-тънкия емайл. Емайлът е външният слой на зъба, който го предпазва. В много случаи той може да бъде износен от:

 • Прекалено интензивно четкане.
 • Използване на прекалено твърди четки.
 • Скърцане със зъби през нощта.
 • Редовна консумация на киселинни храни и напитки.

Понякога други състояния могат да доведат до чувствителност на зъбите. Гастроезофагеалният рефлукс (ГЕРБ), например, може да доведе до отделяне на киселина от стомаха и хранопровода. Това може да допринесе за износване на емайла на зъбите с течение на времето.

Състояния, които причиняват често повръщане – включително гастропареза и булимия, също могат да причинят повишаване на киселината в устата и да износят емайла.

Отдръпването на венците може да остави части от зъба открити и незащитени, което също причинява чувствителност.

Кариеси, счупени зъби, износени пломби или корони могат да оставят дентина на зъба открит, причинявайки чувствителност. Ако случаят е такъв, вероятно ще почувствате чувствителност само в един конкретен зъб или област в устата, вместо в повечето зъби.

Зъбите ви може да са временно чувствителни след стоматологична работа като поставяне на пломби, коронки или избелване на зъбите. В този случай чувствителността ще бъде отново ограничена до един зъб или зъбите около зъба, който е бил обработван. Това трябва да отшуми след няколко дни.

Как се диагностицират чувствителните зъби?

Ако изпитвате чувствителност на зъбите за първи път, уговорете час при Вашия зъболекар. Можете да си запазите час при зъболекар в дентална клиника Фармадент като използвате нашия сайт – https://farmadent.bg/zapazi-chas? или се свържете с нашите клиники на телефони:

Нашите зъболекари ще прегледат здравето на Вашите зъби и ще проверят за потенциални проблеми като кариес, разхлабени пломби или отдръпнати венци, които да са причина за чувствителността.

Ако не усещате болка, Вашият зъболекар може да направи това по време на рутинното почистване на зъбния камък. Преди да започне, той ще направи профилактичен преглед. Благодарение на специална методика, ще провери за чувствителност и при нужда ще препоръча рентгенова снимка, за да се определи дали причината е кариес. Ако е, ще Ви изготви индивидуален план за лечение.

Как се лекува чувствителността на зъбите?

Ако чувствителността на зъбите ви е лека, зъболекарят ще Ви препоръча специализирана паста за зъби, предназначена за чувствителност. Тя не съдържа никакви дразнещи съставки и може да имат десенсибилизиращи съставки, които помагат за блокиране на дискомфорта и болката до нерва на зъба.

Когато става въпрос за вода за уста, изберете вода за уста без алкохол, тъй като ще бъде по-малко дразнеща за чувствителните зъби.

Използването на по-меки четки за зъби и по-нежното четкане, също ще помогне. Зъболекарят ще Ви препоръча конкретни четки, които са разработени да помогнат за намаляване на дискомфорта при миене на зъбите.

Тези продукти могат да се купят във всеки магазин и аптека и НЕ се отпускат с рецепта.

В някои случаи болката може да се задълбочи и това да предизвика допълнителен дискомфорт. Съветваме Ви да се консултирате отново със своя зъболекар. В тези случаи, той ще Ви препоръча паста за зъби и вода за уста, отпускани с рецепта. Те ще помогнат за укрепване на емайла и защита на Вашите зъби.

zastho-zabite-mogat-da-badat-chuvstvitelni-2

Как се лекуват медицински състояния, предизвикващи проблема?

Ако хроничните заболявания причиняват чувствителност на зъбите Ви, трябва да ги лекувате, преди това да доведе до износване на емайла и увреждане на зъбите. ГЕРБ може да се лекува с лекарства, намаляващи киселинността, а булимията трябва да се лекува под наблюдението на психиатър.

Отдръпването на венците може да се лекува чрез по-внимателно четкане и поддържане на добра орална хигиена. В случаите на силна чувствителност и дискомфорт, поради тежка рецесия на венците, Вашият зъболекар може да препоръча използването на присадка на венците. Тази процедура включва вземане на тъкан от небцето и поставянето й върху корена, за да се защити зъбът.

Можете да се научите как да спрете да стискате или скърцате със зъби, като внимавате да не го правите през деня. Намаляването на стреса и кофеина преди лягане, също може да Ви помогне да предотвратите скърцането със зъби през нощта. Ако това не помогне, можете да използвате предпазител за уста през нощта, за да предотвратите увреждането на зъбите от скърцането.

Как да се грижите за зъбите си у дома?

Погрижете се за зъбния си емайл. Това е твърд, защитен слой, който помага на Вашите зъби да се справят с всичко, на което ги подлагате. Когато изчезне този слой, нервните окончания, които причиняват болка, са изложени.

За да го предпазите, не четкайте прекалено силно. Четкането отстраниq до линията на венцитеq може да накара емайлът Ви да изчезне по-бързо. Трябва да използвате четка с мек косъм и да работите под ъгъл от 45 градуса, за да поддържате емайла чист и здрав.

Избягвайте киселинни храни и напитки – сода, лепкави бонбони, въглехидрати с високо съдържание на захар. Всички тези лакомства атакуват емайла. Вместо това, Ви препоръчваме храни, богати на фибри, плодове, зеленчуци, мляко, сирене и други. Те ще овлажнят устата Ви и ще помогнат в борбата с киселината и бактериите, които ще разядат зъбите Ви.

Можете също да пиете зелен или черен чай или да дъвчете дъвка без захар. Ако ядете нещо кисело, не бързайте да миете с четка. Изчакайте около час, за да укрепне емайлът, преди да търкате.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза и да се погрижите за зъбите си правилно! Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog

Leave a Comment