Кога да заведем детето на зъболекар за първи път?
Намери доктор

Кога да заведем детето на зъболекар за първи път?

септември 15, 2016
Детето на зъболекар

Много родители си задават въпроса: На каква възраст да заведем детето на зъболекар за първи път? Посещението на дентален кабинет е от съществена важност за всяко дете. Това е периода, в който става ясно дали детето има нужда от скоби или друга корекция, профилактика или грижа за зъбките.

Правилно е първото посещение в стоматологичен кабинет да се случи преди появата на първия зъб на бебето. Това, че не виждате зъбките на детето си, не означава че такива няма. В действителност първите зъбки започват да се сформират още във втория триместър на бременността. При раждането, бебето има около 20 първични зъбчета.

Докато детето е твърде малко за да почиствате зъбките му с четка за зъби е добре да почиствате устната кухина с влажна кърпа, тъй като след консумация на храна, дори и на мляко, в устата остават редица бактерии. При деца на около 2 годишна възраст миенето на зъбките с четка за зъби вече е задължително.

Малките деца обаче трудно се справят с това да не плюят събиращата се в устата им течност, така че използвайте малко паста, за да не се разпенва много. Нека пастата за зъбки, която използвате да е с големината на грахово зърно. Миенето на зъбките трябва да става под родителски надзор докато децата навършат приблизително пет годишна възраст.

Ако детето не бъде научено на добри хигиенни навици, дори бебетата и малките деца могат да страдат от кариеси и зъбобол. След хранене и след приемане на течности и сокчета, устата на детето задължително трябва да се хигиянизира. напълно противопоказно е детето да се сложи да спи преди зъбките да бъдат почистени, тъй като докато детето спи, в продължение на часове в устата му остават бантерии, които разяждат зъбния емайл.

Важно е след като детето престане да се храни само с мляко и течности, родителите да изкоренят навреме навика на детето да заспива дъвчейки гумения биберон на някоя бутилка. Постоянното дъвчене на подобни предмети може да се използва докато зъбките растат, за да може детето да чеше венците си, но не и след това, защото този навик може да изкриви самите зъбки и да нанесе вреди.

Посетете зъболекар, който е специализиран в работата с деца. Лекарите по детска дентална медицина са обучени да се справят с широк спектър от въпроси, свързани със стоматологичното здраве на децата. Лекарят специалист ще може успешно да ви пренасочи към друг специалист като на пример ортодонт за коригиране на захапка или челюстен хирург, в случай че детето има нужда от такъв.

Консултирайте се със зъболекаря на детето дали трябва да използвате флуоридни добавки, които да защитят емайла на детските зъбки. Не използвайте подобни медикаменти без предписание и лекарски инструкции, тъй като те могат да изменят цвета на зъбките на детето, ако преклите с употребата им.

Най-важно и последно за детето остава знанието и изграждането на навик, че зъбките се мият най-малко два пъти на ден – сутрин и вечер.  Научете детето да мие зъбките си от всички страни на зъба и да отделя достатъчно време за търкане и грижа, по този начин то и вие ще се  радвате на неговата красива и здрава усмивка.

Leave a Comment