Не винаги сме в състояние да усетим сами дъха в устата си. И ако нямаме под ръка дъвка или спрей за освежаване, няма как да знаем, че на срещата (делова или не), към която сме се запътили, ще можем спокойно да говорим в близост с човека до себе си.
Лошият дъх от устата (или халитоза) може да се появи при всеки от нас след употреба на храна, в която има лук, чесън или зеле. Усещаме го сами сутрин след ставане от сън. Това е физиологична халитоза. В този случай най-добрият помощник е четката за зъби.
Повече от 25% от населението на планетата обаче страда от патологична халитоза. И в тези познатите хитрости, като ментови листенца, дъвка или миене на зъбите или ментолови бонбони и пластинки, не могат да помогнат.
Издишайте в шепи
За да разберете доколко е свеж дъхът ви, поднесете длани към лицето така, че да прикрият устата и носа едновременно. Направете дълбоко издишване с уста и после вдишайте. На какво мирише?
Ако ви е трудно да установите, купете си еднократна хартиена маска от аптеката и направете минутна карантина. Миризмата, която ще усещате под маската е същата, която чувстват и обкръжаващите.
Производителите уверяват, че използването на това устройство не е за разкош, а признак на добър тон.
Най-сложен е газоанализаторът. Той определя газовия състав ва издишвания въздух и по резултатите от анализа може да направите изводи за причините за халитозата.
Защо мирише лошо в устата!
Най-честите причини за халитозата са
– недостатъчната хигиена в устната кухина;
– заболявания на венците и пародонта;
– болни зъби;
– сухост в лигавицата на устата – ксеростомия;
– възпалителни заболявания на слизестата кухина в устата.
В тези случаи в устата се натрупват бактерии и остатъци от храна, които излъчват зловонна миризма и ние в никакъв случай не можем да ги отстраним с „домашни” методи.
Халитозата обаче не винаги е свързана с проблеми в устната кухина.
В 10% от случаите причини за миризмата в устата са
– заболявания на УНГ-органите, като хрема, синузити, възпаление на сливиците;
– заболявания на стомашно-чревния тракт;
– заболявания на белите дробове;
– заболявания на ендокринната система;
– различни диети, прием на някои лекарства, пушенето.
Как да определим заболяването по миризмата в устата?
Миризмата на развалени яйца (сероводород) възниква при гниенето на белтъчините. Едновременно с това тежестта и болките в корема след ядене, куркането, оригването се появяват при гастрит с понижена киселинност, дивертикули на хранопровода и на стомаха, диафрагмална херния.
Понякога миризмата на развалени яйца в устата може да се появи при обикновено преяждане след празници. В този случай като „бърза помощ” може да подейства пиенето на активен въглен например, или на ферментни препарати.
Миризмата на кисело в устата често се съпровожда с гастрит с повишена киселинност, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на хранопровода.
Горчивата миризма може да свидетелства за заболявания на черния дроб или на жлъчния мехур, като хепатит, жлъчнокаменна болест, дискинезия на жлъчния мехур и други. В тези случаи езикът често е покрит с жълти налепи.
Миризмата на ацетон, на гнили ябълки и сладникав привкус в устата има при заболявания на задстомашната жлеза и при захарен диабет.
Миризма на урина пък се появява, естествено, при заболяване на бъбреците.
С кое да започнем?
Ако досега сте се ограничавали само с миене на зъбите два пъти дневно, пробвайте вечер да почиствате и езика. Процедурата не е много приятна, затова пък действа. Отстранявайки значително количество налеп от корена на езика, вие се избавяте от огромно количество бактерии и още на сутринта ще почувствате свежестта в устата.
Желателно е да използвате и конци за почистване на междузъбните пространства – флос.
След всяко ядене изплаквайте устата, но не и с чай, тъй като от него потъмнява зъбния емайл.
За по-сериозно почистване на устната кухина може да използвате и иригатор. Този прибор напомня зъбна четка. С помощта на мощта водна струя той чисти междузъбните пространства и джобчетата по венците по-добре от четка или флос, масажира и подобрява кръвообращението във венците.
Плакнещи отвари
1. Една супена лъжица листа от мента, от горски ягоди, лайка или босилек заливате с 200 мл вряла вода. Когато настойката изстине, прецеждате и жабуркате устата 3-4 пъти дневно след всяко хранене.
2. Една супена лъжица кори от дъб заливате с чаша вряла вода, загрявате на водна баня за половин час и прецеждате. Плакнете устната кухина и гърлото три пъти дневно. Отварата от дъбови кори не само избавя от лошия дъх, но и заздравява венците, очиства повърхността на сливиците, които често са източник на инфекции и лош дъх.
Как да изберем зъбна паста срещу халитоза?
Добре е, ако в състава на пастата влизат антибактериални вещества, като цетилпиридонов хлорид и други. Това ще помогне да се намали количеството на бактериите в устната кухина.
Избирайки водата за уста, трябва да се опирате на същите принципи като с пастата. Освен това в състава на съвременните води за уста вклизат компоненти, инактивиращи зловонната миризма по химически път. Към тях се отнасят съединенията на цинка, хлорхексидина и други.
“Спешна помощ”
За да се избавите от неприятния дъх в устата са измислени много начини: освежители аерозоли, дъвки, пластирчета, бонбони. И въпреки че ефектът от тях е нетраен, всички те освежават добре дъха в необходимия момент. Но най-сигурния съвет, как да се справите с проблема можете да получите от стоматолога си, така че не отлагайте посещението при него.