Намери доктор

Кои са причините за лошия дъх

декември 14, 2016
лошият дъх

Не винаги сме в състояние да усетим сами дъха в устата си. И ако нямаме под ръка дъвка или спрей за освежаване, няма как да знаем, че на срещата (делова или не), към която сме се запътили, ще можем спокойно да говорим в близост с човека до себе си.

Лошият дъх от устата (или халитоза) може да се появи при всеки от нас след употреба на храна, в която има лук, чесън или зеле. Усещаме го сами сутрин след ставане от сън. Това е физиологична халитоза. В този случай най-добрият помощник е четката за зъби.

Повече от 25% от населението на планетата обаче страда от патологична халитоза. И в тези познатите хитрости, като ментови листенца, дъвка или миене на зъбите или ментолови бонбони и пластинки, не могат да помогнат.

Издишайте в шепи

За да разберете доколко е свеж дъхът ви, поднесете длани към лицето така, че да прикрият устата и носа едновременно. Направете дълбоко издишване с уста и после вдишайте. На какво мирише?

Ако ви е трудно да установите, купете си еднократна хартиена маска от аптеката и направете минутна карантина. Миризмата, която ще усещате под маската е същата, която чувстват и обкръжаващите.

Производителите уверяват, че използването на това устройство не е за разкош, а признак на добър тон.

Най-сложен е газоанализаторът. Той определя газовия състав ва издишвания въздух и по резултатите от анализа може да направите изводи за причините за халитозата.

Защо мирише лошо в устата!

Най-честите причини за халитозата са

–    недостатъчната хигиена в устната кухина;
–    заболявания на венците и пародонта;
–    болни зъби;
–    сухост в лигавицата на устата – ксеростомия;
–    възпалителни заболявания на слизестата кухина в устата.

В тези случаи в устата се натрупват бактерии и остатъци от храна, които излъчват зловонна миризма и ние в никакъв случай не можем да ги отстраним с „домашни” методи.

Халитозата обаче не винаги е свързана с проблеми в устната кухина.

В 10% от случаите причини за миризмата в устата са

– заболявания на УНГ-органите, като хрема, синузити, възпаление на сливиците;
– заболявания на стомашно-чревния тракт;
– заболявания на белите дробове;
– заболявания на ендокринната система;
– различни диети, прием на някои лекарства, пушенето.

Как да определим заболяването по миризмата в устата?

Миризмата на развалени яйца (сероводород) възниква при гниенето на белтъчините. Едновременно с това тежестта и болките в корема след ядене, куркането, оригването се появяват при гастрит с понижена киселинност, дивертикули на хранопровода и на стомаха, диафрагмална херния.

Понякога миризмата на развалени яйца в устата може да се появи при обикновено преяждане след празници. В този случай като „бърза помощ” може да подейства пиенето на активен въглен например, или на ферментни препарати.

Миризмата на кисело в устата често се съпровожда с гастрит с повишена киселинност, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на хранопровода.

Горчивата миризма може да свидетелства за заболявания на черния дроб или на жлъчния мехур, като хепатит, жлъчнокаменна болест, дискинезия на жлъчния мехур и други. В тези случаи езикът често е покрит с жълти налепи.

Миризмата на ацетон, на гнили ябълки и сладникав привкус в устата има при заболявания на задстомашната жлеза и при захарен диабет.

Миризма на урина пък се появява, естествено, при заболяване на бъбреците.

С кое да започнем?

Ако досега сте се ограничавали само с миене на зъбите два пъти дневно, пробвайте вечер да почиствате и езика. Процедурата не е много приятна, затова пък действа. Отстранявайки значително количество налеп от корена на езика, вие се избавяте от огромно количество бактерии и още на сутринта ще почувствате свежестта в устата.

Желателно е да използвате и конци за почистване на междузъбните пространства – флос.

След всяко ядене изплаквайте устата, но не и с чай, тъй като от него потъмнява зъбния емайл.

За по-сериозно почистване на устната кухина може да използвате и иригатор. Този прибор напомня зъбна четка. С помощта на мощта водна струя той чисти междузъбните пространства и джобчетата по венците по-добре от четка или флос, масажира и подобрява кръвообращението във венците.

Плакнещи отвари

1. Една супена лъжица листа от мента, от горски ягоди, лайка или босилек заливате с 200 мл вряла вода. Когато настойката изстине, прецеждате и жабуркате устата 3-4 пъти дневно след всяко хранене.

2. Една супена лъжица кори от дъб заливате с чаша вряла вода, загрявате на водна баня за половин час и прецеждате. Плакнете устната кухина и гърлото три пъти дневно. Отварата от дъбови кори не само избавя от лошия дъх, но и заздравява венците, очиства повърхността на сливиците, които често са източник на инфекции и лош дъх.

Как да изберем зъбна паста срещу халитоза?

Добре е, ако в състава на пастата влизат антибактериални вещества, като  цетилпиридонов хлорид и други. Това ще помогне да се намали количеството на бактериите в устната кухина.

Избирайки водата за уста, трябва да се опирате на същите принципи като с пастата. Освен това в състава на съвременните води за уста вклизат компоненти, инактивиращи зловонната миризма по химически път. Към тях се отнасят съединенията на цинка, хлорхексидина и други.

“Спешна помощ”

За да се избавите от неприятния дъх в устата са измислени много начини: освежители аерозоли, дъвки, пластирчета, бонбони. И въпреки че ефектът от тях е нетраен, всички те освежават добре дъха в необходимия момент. Но най-сигурния съвет, как да се справите с проблема можете да получите от стоматолога си, така че не отлагайте посещението при него.

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!