Знаете ли, че ?
Намери доктор

Знаете ли, че ?

юли 8, 2016
Как да се предпазим от зъбен кариес - Дентален център Фармадент

Начинът на хранене влияе на нашето дентално здраве. Най-голямо значение за възникване на зъбния кариес имат въглехидратите. Храносмилането на въглехидратите започва в устната кухина. Ако е възможно да се отстранят въглехидратите от хранителния режим зъбен кариес не би възникнал. Това е невъзможно, тъй като те са необходим енергиен източник и осигуряват половината от енергийните нужди на организма.

 

Нужно е да се намерят други възможности за намаляване кариесогенното им действие:

 

  • Да се ограничи броят на храненията;
  • Значение има начинът на прием (бързината);
  • Времето, за което се приемат (самостоятелно или с основно хранене);
  • честота на прием;
  • Вид на въглехидратите;
  • Да се използват заместители на захарта.

 

Ето защо е необходимо да спазваме определени правила при хранене с цел да намалим до минимум появата на зъбен кариес.

 

  • Напитките, съдържащи свободни захари, са високо енергийни и с ниско съдържание на хранителни елементи и витамини. Честата им консумация намалява имунната защита и това предразполага към образуването на кариес. За това подсладените и газирани напитки трябва да се консумират максимално рядко и да се пият със сламка ,за да не обливат зъбните повърхности.
  • Лимоновият и портокаловият сок (фрешовете) съдържат цитросува киселина, размекват емайла и водят до ерозия на емайла.
  • Да се избягват продукти с високо съдържание на захароза (майонеза)
  • Бавно разтворими бонбони, захарни пръчки и близалки, както и белият хляб са най-кариесогенните източници.
  • Да се избягват пържени храни (дори зеленчуци), особенно чипсът!

 

Храната може да притежава и защитни свойства срещу развитието на кариес.

 

  • Храните стимулиращи слюнчения ток, т.е. самопочистването на зъбните повърхности имат кариеспротективен ефект. Такива са: моркови, ябълки, целина, пълнозърнести храни, сурови фъстъци и др.
  • Полифеноли (КАФЕ, ЧАЙ, КАКАО) ако се приемат без добавена захар редуцират кариесогенния потенциал на храната. Същото важи и за черния шоколад.
  • Когато храните са богати на калции, фосфор и протеини могат да предпазват организма от развитието на кариес. Основен представител на тази група е сиренето и млечните продукти.
  • Да се избират продукти съдържащи фруктоза, а не захароза.
  • Да се използват продукти с ксилитол (дъвки без захар), да се предпочитат изкуствени подсладители (аспартам, захарин, стевия )
  • Сушените сливи съдържат специфични вещества и предпазват от кариес.
Posted in Blog

Leave a Comment