юли 8, 2016
Начинът на хранене влияе на нашето дентално здраве. Най-голямо значение за възникване на зъбния кариес имат въглехидратите. Храносмилането на въглехидратите започва в устната кухина. Ако е възможно да се отстранят въглехидратите от хранителния режим зъбен кариес не би възникнал. Това е невъзможно, тъй като те са необходим енергиен източник и осигуряват половината от енергийните нужди на организма.
Нужно е да се намерят други възможности за намаляване кариесогенното им действие:
- Да се ограничи броят на храненията;
- Значение има начинът на прием (бързината);
- Времето, за което се приемат (самостоятелно или с основно хранене);
- честота на прием;
- Вид на въглехидратите;
- Да се използват заместители на захарта.
Ето защо е необходимо да спазваме определени правила при хранене с цел да намалим до минимум появата на зъбен кариес.
- Напитките, съдържащи свободни захари, са високо енергийни и с ниско съдържание на хранителни елементи и витамини. Честата им консумация намалява имунната защита и това предразполага към образуването на кариес. За това подсладените и газирани напитки трябва да се консумират максимално рядко и да се пият със сламка ,за да не обливат зъбните повърхности.
- Лимоновият и портокаловият сок (фрешовете) съдържат цитросува киселина, размекват емайла и водят до ерозия на емайла.
- Да се избягват продукти с високо съдържание на захароза (майонеза)
- Бавно разтворими бонбони, захарни пръчки и близалки, както и белият хляб са най-кариесогенните източници.
- Да се избягват пържени храни (дори зеленчуци), особенно чипсът!
Храната може да притежава и защитни свойства срещу развитието на кариес.
- Храните стимулиращи слюнчения ток, т.е. самопочистването на зъбните повърхности имат кариеспротективен ефект. Такива са: моркови, ябълки, целина, пълнозърнести храни, сурови фъстъци и др.
- Полифеноли (КАФЕ, ЧАЙ, КАКАО) ако се приемат без добавена захар редуцират кариесогенния потенциал на храната. Същото важи и за черния шоколад.
- Когато храните са богати на калции, фосфор и протеини могат да предпазват организма от развитието на кариес. Основен представител на тази група е сиренето и млечните продукти.
- Да се избират продукти съдържащи фруктоза, а не захароза.
- Да се използват продукти с ксилитол (дъвки без захар), да се предпочитат изкуствени подсладители (аспартам, захарин, стевия )
- Сушените сливи съдържат специфични вещества и предпазват от кариес.
Posted in Blog