Един зъб ме боли. Какво да направя?
Намери доктор

Един зъб ме боли. Какво да направя?

април 4, 2017
зъб ме боли

Ако си задавате въпросът: “Боли ме зъб. Какво да направя?”, то първото и най-важно нещо е да си запишете час за преглед при стоматолог. Дори и когато въпросният зъб е умъртвен и облечен. Защото болка в зъба може да се появи дори и години след неговото умъртвяване. Това най-често се дължи на възпалителен процес около корена  в резултат от незапълнени канали на зъба.

Когато ви боли зъб от топло, студено или сладко и болката е краткотрайна, вероятно се касае за кариес. Наложително е в близките дни да отидете на зъболекар, защото дори и временно болката да отмине, зъбът Ви няма да се излекува сам, а най-вероятно проблемът ще се задълбочи.

Много вероятно е след време да се появи продължителна тъпа и постоянна болка в същия зъб или болка при натиск

Тогава вече е много вероятно да е засегнат и нерва на зъба и да се е образувал пулпит. Пулпитът в начална фаза може да бъде обратим, но най-често е необратим процес, водещ до некроза на зъбната пулпа. Ако не се вземат мерки за лечението на пулпита, инфекцията от кореновите канали може да засегне заобикалящите зъба тъкани и да се развият различни усложнения: периодонтит, абцес, киста и др. Дори ако зъбът е умъртвен преди години и Ви боли твърде вероятно е да се нуждае от прелекуване на кореновите канали. В този момент може да се наложи да посетите и спешен кабинет, защото често болката става нетърпима.

Ако имате тъпа и постоянна болка и не можете да определите точно от кой зъб Ви боли,  е възможно да се касае за възпаление на венците, което също трябва да бъде подложено на своевременно лечение. Основна причина за това заболяване е натрупването на зъбна плака, хранителни остатъци и зъбен камък върху зъбите. Те водят до възпаление на околните тъкани, а в следствие на това и до стапяне на костта около зъбите.

Важно е не само да вземете мерки веднага, когато се появи болка в зъба. Разбира се и периодично да посещавате своя стоматолог за контролни прегледи, защото това ще Ви спаси от усложнения и ненужна болка.

Leave a Comment