Какво представляват силантите?
Намери доктор

Какво представляват силантите?

октомври 3, 2016
Какво представляват силантите

Зъбният силант е бял или прозрачен пластичен композитен материал на базата на фотополимеризираща пластмаса, който се поставя върху дъвкателната повърхност на зъбите и запечатват профилактично фисурите на зъбите, т.е. неравните повърхности на зъба се запълват, за да се предпазят от вредните влияния на храната, напитките, тютюнопушенето. Стоматолозите наричат процедурата запечатване на дъвкателните повърхности.

Силантите са ефективни, защото съдържат флуор или калций, които допълнително помагат за минерализацията на зъбите и ги прави по-устойчиви на кариеси. Силанизираните зъби са по-лесни за почистване, защото повърхността им е по-гладка. По този начин те са по-добре защитени.

Тъй като в продължение на четири години след пробиването на зъба неговата минерализация е много слаба, той се уврежда твърде лесно под агресивното действие на околната среда и се получава кариес. Най-рисковият период е между шестата и четиринадесетата година, когато всеки постоянен зъб пониква по различно време и в този период състоянието на устната кухина е по-деликатно и по-лесно ранимо.

Защо и кога да се извърши процедурата?

Поставянето на силанти е желателно, за да се запази целостта на най-уязвимите зъби – дъвкателните или така наречените кътници.

Най-често лекарите препоръчват силантите да се поставят веднага след като пробият постоянните зъби, преди те да са станали терен за строителни дейности на плаката и бактериите. Тази възраст е подходяща и заради факта, че детските зъби не са достатъчно добре минерализирани, за да са устойчиви на атаката на бактериите. Нивото на минерализация се развива с времето и в зависимост от начина на живот, хигиена, хранене и грижа. Зъбите са най-беззащитни именно в този начален етап, веднага след пробиването. В допълнение, трябва да споменем и това, че хигиената на децата в тази възраст – между 6 и 12 г. е най-ниска, а храненето – най-непълноценно.

На кои зъби се поставят силанти?

Могат да се поставят на млечни и на постоянни. Обикновено със силанти се защитават всичи зъби, които са предразположени към развитие на кариес. Силанти се поставят на малки деца, но могат и на възрастни – ако разбира се не е прекалено късно – т.е. ако няма кариес или обтурация (пломба) на мястото.

Лекарите по дентална медицина твърдят, че 84% от зъбния кариес във възрастта 5-6 години се развиват именно в тези фисури.

Може ли да се постави силант върху развален зъб?

Не. Когато има кариес, той се изчиства и се прави пломба. Вече не е необходима профилактичната пломба, а лечебна.

Кога трябва родителите да заведат детето си при стоматолог, за да му се поставят силанти?

Профилактичните прегледи трябва да се осъществяват поне два пъти годишно. А след навършване на пет години е желателно родителите да заведат детето при стоматолога, за да прецени той дали е време за поставяне на силанти. При някои деца пробивът на постоянен зъб може да се осъществи по-рано или по-късно. Добре е този процес да се следи.

Могат ли силантите да се слагат и на възрастни хора?

Принципно може, но обикновено възрастните хора вече имат кариеси по дъвкателните зъби и това обезсмисля процедурата. Ако нямат такива, минерализацията на зъба е завършила и той не е уязвим към вредната околна среда.

Какво представлява процедурата по поставяне на силантите?

Първо зъбът се полира с четка и паста. След това процедурата е процедурата е дори по-проста от поставянето на пломба. Слагането на силанти е любимата процедура на децата при стоматолога, защото всичко минава без използване на машинки.

След подсушаването следва обработка със специалнен гел, който помага на силанта да се захване по-добре и накрая се поставя. Обработва се със полимеризираща лампа и готово!

Важно е обаче процедурите преди поставянето да се изпълнят добре, за да може той да се захване здраво и да не се налага да бъде подменян скоро. Процедурата не е болезнена и отнема няколко минути. Ако имате правилния подход към детето си и му обяснявате защо тя е важна за здарвето му, това може да се превърне в забавно приключение.

Скъпо ли е?

Всяка година в цялата страна се провежда Кампанията за безплатна силанизация, като една от основните дейности по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г.

Във Варна за вашето дете ще се погрижат и стоматолозите от Дентални клиники Фармадент. Единственото условие за включване в програмата е родителите да се обадят предварително на стоматолога, който извършва силанизиране, и да запишат удобен час за извършване на процедурата на следните адреси:

УЛ. ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ 8

Тел: +359 (052) 61 41 01
Моб: +359 879 61 00 06
email: farmadent@abv.bg

или

УЛ. СЪБОРНИ 40
(в сградата на Градска поликлиника ет.3)

Тел: +359 (052) 64 73 64 
Моб: +359 879 61 00 07
email: farmadent@abv.bg

 

Leave a Comment