Размерът на зъбите намалява с увеличение на мозъка
Намери доктор

Размерът на зъбите намалява с увеличение на мозъка

октомври 13, 2016
Размерът на зъбите намалява

Човекът е единственият примат, при еволюцията на който размерът на зъбите намалява с увеличение на мозъка

 

През последните 2,5 милиона години две насоки от човешкото развитие са били неразривно свързани – размерът на мозъка се е увеличавал, а този на зъбите – намалявал. Обичайният процес в еволюцията е такъв, че когато се увеличава размерът на мозъка, се увеличава и този на зъбите, защото организмът се нуждае от повече енергия, получавана с храната. Затова учените наричат случващото се с хората „еволюционен парадокс“. Те смятат, че причината може би се крие във факта, че хората започнали да ядат все повече месо, хранещо по-успешно мозъка.

 

Освен това хората са единствените примати, при които се е развил дебел зъбен емайл. При тревоядните примати емайлът е тънък, а при висшите примати, които се хранят с растения и животни, е малко по-дебел. При хората той е още по-дебел вероятно защото хората са се хранели с още по-твърди продукти. Изучавайки емайла по зъбите, учените могат да определят възрастта и диетата на древните хора само от останките им.

Неандерталците са най-древните хуманоиди, които са използвали средства за почистване на зъбите, за да се облекчат от болките при заболявания на зъбите и венците.

Leave a Comment