Намери доктор

Красивата усмивка може да се крие в… хладилника

Красивата усмивка може да се крие в… хладилника
0 30 август 2016

Кои са „добрите“ и „лошите“ храни за зъбите?

Миете зъбите си по два пъти на ден, често използвате конец, вода за уста и… ядете? Тайната на красивата усмивка може да се крие в хладилника, а не в магазина на рафта за пасти за зъби. Определени храни предотвратяват появата на кариеси, ограничават плаката (тези лепкави бактерии, които покриват зъбите и венците) и дори освежават дъха. Вижте как да впечатлите зъболекаря си, като включите някои храни и напитки в своето ежедневно меню.

Важните минерали

Без емайл отхапването на парче ябълка би било доста болезнено. Това твърдо и бяло покритие предпазва деликатните нерви, тъкани и кръвоносни съдове във вътрешните пластове на зъбите. Поддържането на емайла здрав е процес, който никога не спира, тъй като киселините и захарите в някои храни унищожават минералите, които го формират. Храните, богати на калции и фосфор, обаче защитават емайла и дори заместват минералите в зъбите (процес, известен като реминерализация). Ето на какво може да заложите:

Нискомаслените сирене и мляко са класически избор, когато говорим за калции. Сиренето е особено полезно, защото съдържа протеина казеин, който подсилва емайла.

Месото, рибата и тофуто са пълни с фосфор – още един важен за емайла минерал.

Ако сте вегетарианец и търсите богат източник на тези минерали, може да се насочите към броколи и зеленчуци от сорта на спанака. Те са пълни с витамини и минерали, но имайте предвид, че не са много изследванията, които ги свързват пряко със здравето на зъбите.

Трябва Ви много вода

Както и мускулите, зъбите също имат нужда от малко тренировки, за да са във форма. Хрупкавите, твърди храни, които съдържат много вода (и изискват сериозно дъвкане), са отлични за устната хигиена, защото стимулират отделянето на много слюнка. Тя съдържа ензими, които са буфер за киселините в храната, а също така почиства зъбите. Освен това суровите плодове и зеленчуци леко полират зъбите, правейки ги по-бели.

Ябълките и морковите изтъркват плаката и освежават дъха.

Суровите круши се справят най-добре с неутрализирането на киселините.

Целината е добър избор в почти всяко отношение, защото с богатото си съдържание на вода и нишки, тя е практически природен конец за зъби.

Да не забравяме и витамините

Мислете за витамин D и калция, като за Батман и Робин, поне когато говорим за здравето на зъбите и костите. Тялото се нуждае от витамин D, за да усвои калция. Без този важен витамин няма да има никаква полза от допълнителния калций в диетата Ви.

Слънчевите лъчи могат да Ви помогнат да си набавите витамин D. 10 минути на припек са достатъчни, за да може тялото да синтезира достатъчно за цял ден.

Някои млека, яйченият жълтък, гъбите и тлъстите риби са отличен източник на витамин D.

Ограничете киселините

Силните киселини (т.е. храните с ниско pH) носят най-голяма вина за развалените зъби и корозиралия емайл, затова е добре да внимавате с тях. Един важен съвет. Храните и напитки, които оцветяват зъбите, обикновено съдържат доста киселини.

Не е изненада, че лимоните, портокалите и грейпфрутите са пълни с киселини. Все пак те се наричат цитрусови плодове заради лимонената киселина (citrc acid – англ.). Ако не можете без портокалов сок, то ограничете го до едно сядане на масата (т.е. недейте да го пиете в продължение на часове) и след това не яжте други пълни с киселини храни.

Съжаляваме за любителите на кафето, но за нещастие сутрешната чаша (или три) вреди доста на зъбите Ви. Хининовата киселина в кафето унищожава емайла и потъмнява зъбите.

Може и да са перфектни за салата, но доматите далеч не са толкова добър избор за зъбите. Независимо дали сурови или под формата на доматен сос, те са доста киселинни.

Какво става, когато смесите зеленчуци и оцет? Ако сте предположили, че това е най-лошият кошмар на зъбите, значи сте прави. Киселите краставички може и да са отлична добавка в сандвича Ви, но комбинацията от оцет и захар при приготвянето им е сигурна рецепта за корозия на емайла.

Редица изследвания доказват, че червеното вино е изключително полезно за сърцето и нивата на холестерола. За съжаление обаче то не е толкова добро за зъбите. Киселините в него увреждат повърхността на зъбите, на което се дължи и характерното оцветяване.

Газираните безалкохолни съдържат комбинация от захар и киселина, която е направо смъртна присъда за зъбите. Безброй проучвания свързват консумацията на безалкохолни (както обикновени, така и диетични) с появата на кариеси.

Избягвайте захарта

Помните ли една от обичайните реплики на майка Ви: „Ще си развалиш зъбите, ако изядеш това!” Изглежда е била напълно права. Сладките изкушения, съдържащи огромно количество захар, предизвикат кариеси и засядат между зъбите, превръщайки се в пир за бактериите. Особено опасни са следните храни:

Забравете твърдите десерти, ако искате бели зъби. Близалките, бонбонитеза смучене и дори някои видове хапчета против кашлица и болки в гърлото, които се смучат, излагат зъбите продължително време на вредното влияние на захарта и киселините. Те са доста по-лоши дори от сладките храни, които бързо се сдъвкват и преглъщат. Особено, ако са кисели на вкус.

Сушените плодове са лепкави и ужасно вредни за зъбите Ви. Дори и тези без добавена захар са прекалено сладки, а и лесно остават между зъбите.

Макар науката да няма категорична позиция дали изкуствените подсладители увреждат зъбите, повечето зъболекари са положително настроени към тях. Затова, когато искате нещо сладко, по-добре си вземете дъвка без захар, вместо близалка.

Изводи и съвети

Ако искате да се предпазите от кариеси, не е нужно да се откажете от всички тъмни напитки, сладкиши и цитрусови плодове. За да поддържате зъбите си здрави (и зъболекаря си доволен), просто трябва да ограничите пораженията, които някои храни нанасят. Ето няколко бързи съвета:

Най-добре храните и напитките с високо съдържание на киселини и захар да са част от по-богато меню, отколкото да ги ядете или пиете самостоятелно. Например, когато са част от обяда, местото, сиренето, хлябът и другите зеленчуци могат да балансират киселините в доматите. А и при по-голямо ядене в устата се образува повече слюнка, която неутрализира киселините.

Ограничете закуските през деня с храни с много киселини и захар. Честото им ядене създава постоянна киселинна среда в устата.

Не задържайте в устата си напитки, с високо съдържание на киселини. Това излага зъбите на киселините по-дълго време от необходимото. Още по-добре е да използвате сламка, когато пиете кафе или безалкохолни, за да предпазите емайла си. Сервитьорът може и да Ви се смее, но в крайна сметка най-важното е кой ще се смее последен след прегледа при зъболекаря.

Posted by adminfarmadent