На 9 февруари честваме Световният ден на стоматолога
Намери доктор

На 9 февруари честваме Световният ден на стоматолога

февруари 8, 2017

ЧЕСТИТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Традицията да се отбелязва на 9 февруари, деня на Св. Аполония (St. Apollonia), Световният ден на стоматолога става все по-популярна навсякъде по света.

Аполония била дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизма и да вярват в божественият император.

Аполония била подложена на тежки изтезания за отказ от християнството. Но момичето не трепнало пред лицето на смъртта. Тя помолила да я развържат, за да коленичи и да изпълни изискванията на тълпата. Когато я развързали, смелата жена сама се хвърлила в огъня. Това се случило на 9 февруари 249 година.

Страданията и християнския подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците й, че се родила легенда.  Според хората било достатъчно само да се изговори името на “Аполония” и да се помолите на нея, и зъбната болка ще отмине. През 300 г. Аполония е канонизирана като светец. Денят отново е 9 февруари.

Всъщност древните “стоматолози”, използвали прототип на първата си машинка още преди 9000 години. Това откритие са направели учени от САЩ и Франция.

Проучвайки намерените в Пакистанската провинция Белуджистан, останките от хора, които живели 7 – 5,5 хиляди години пр. Хр. Учените открили, че в някои зъби са направени почти перфектни дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на древните “зъболекари” доказва и факта, че в някои случаи са “лекувани” труднодостъпни корени на зъби, при това една от дупките се е намирала от вътрешната страна на челюстта.

За “баща на съвременната стоматология” се счита Пиер Фошар (1678 – 1761), френски лекар, известен с книгата си Le chirurgien dentiste (от френски – “Хирургът стоматолог”), издадена през 1728 г.

В нея той описва основната устна анатомия и функциите, признаците и симптомите на устната патология. Описват се оперативни методи за премахване на кариеси и възстановяване на зъбите, пародонтоза, ортодонтия, подмяна на липсващи зъби и зъбни трансплантации. За книгата му се смята, че е първото пълно научно описание на стоматологията. Последователите на Фошар са продължавали да развиват знанията на съсловието в цяла Европа.

Leave a Comment