Намери доктор

На 9 февруари честваме Световният ден на стоматолога

февруари 8, 2017

ЧЕСТИТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Традицията да се отбелязва на 9 февруари, деня на Св. Аполония (St. Apollonia), Световният ден на стоматолога става все по-популярна навсякъде по света.

Аполония била дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизма и да вярват в божественият император.

Аполония била подложена на тежки изтезания за отказ от християнството. Но момичето не трепнало пред лицето на смъртта. Тя помолила да я развържат, за да коленичи и да изпълни изискванията на тълпата. Когато я развързали, смелата жена сама се хвърлила в огъня. Това се случило на 9 февруари 249 година.

Страданията и християнския подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците й, че се родила легенда.  Според хората било достатъчно само да се изговори името на “Аполония” и да се помолите на нея, и зъбната болка ще отмине. През 300 г. Аполония е канонизирана като светец. Денят отново е 9 февруари.

Всъщност древните “стоматолози”, използвали прототип на първата си машинка още преди 9000 години. Това откритие са направели учени от САЩ и Франция.

Проучвайки намерените в Пакистанската провинция Белуджистан, останките от хора, които живели 7 – 5,5 хиляди години пр. Хр. Учените открили, че в някои зъби са направени почти перфектни дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на древните “зъболекари” доказва и факта, че в някои случаи са “лекувани” труднодостъпни корени на зъби, при това една от дупките се е намирала от вътрешната страна на челюстта.

За “баща на съвременната стоматология” се счита Пиер Фошар (1678 – 1761), френски лекар, известен с книгата си Le chirurgien dentiste (от френски – “Хирургът стоматолог”), издадена през 1728 г.

В нея той описва основната устна анатомия и функциите, признаците и симптомите на устната патология. Описват се оперативни методи за премахване на кариеси и възстановяване на зъбите, пародонтоза, ортодонтия, подмяна на липсващи зъби и зъбни трансплантации. За книгата му се смята, че е първото пълно научно описание на стоматологията. Последователите на Фошар са продължавали да развиват знанията на съсловието в цяла Европа.

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!