Знаете ли, че Варна е трета в страната по брой на стоматолози
Намери доктор

Знаете ли, че Варна е трета в страната по брой на стоматолози

март 6, 2017
Стоматолози

Знаете ли, че по брой на стоматолозите Варна е трета в страната ? Според статистиката в морската столица на един зъболекар се падат средно над 800 души.

Това отчитат последните данни от анализ на Евростат за специализирания медицински персонал в страните на ЕС-28.

Най-висок е бил броят на практикуващите стоматолози в София – над 1800 души. Следват Пловдив – 1117  и Варна – с над 560 зъболекари. Разбира се, едни от най-квалифицираните от тях и със сигурност най-усмихнатите, ще намерите в Дентален център FARMADENT!

Така в столицата на един стоматолог са се падали средно статистически по около 1600 души, във Варна – над 800 души, а в Пловдив – над 600 души от населението на региона. Броят на зъботехниците у нас е бил над 1660, съобщава БТА.

България е на втора позиция в Евросъюза по брой стоматолози на 100 хиляди души от населението. Пред нас е Гърция. В България на 100 000 души от населението е имало 98 зъболекари, като по този показател на челна позиция е южната ни съседка със 126  на 100 хиляди жители.

Англичаните, испанците и италианците обаче идват у нас организирано от туристически фирми, за да лекуват зъби и да слагат зъбни импланти, да коригират зрението си, за операции и лечение на ортопедични проблеми. Те предпочитат нашата страна не само заради високото качество на услугите, но и заради ниските цени, показват данни на Клъстъра за здравен туризъм в България.

По данни на Клъстъра за здравен туризъм разликата в цените на медицинските и стоматологичните услуги в нашата страна и във Великобритания е близо 30 на сто, а с Швейцария – дори 80%. В САЩ те са по-скъпи спрямо тези у нас с 80, а в Русия с 40 на сто. С 40% е по-евтино у нас и от Турция. Освен това във Великобритания за планово лечение се чака понякога и над шест месеца.

Дванадесет клиники от цялата страна към момента приемат задгранични пациенти чрез клъстъра. Те са в София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора.

Leave a Comment