Не пушете 48 часа след екстракцията на зъб
Намери доктор

Не пушете 48 часа след екстракцията на зъб

януари 18, 2017
екстракция на зъб

Екстракцията на зъб, (изваждане на зъб) се отнася за безболезненото премахване на зъб или корени с минимална травма на околните тъкани, възстановяването трябва да протече без никакви пост оперативни усложнения. Всеки път когато се извършва някаква оперативна интервенция или вадене на зъб първото нещо което ние искаме е да се излекува правилно, бързо и гладко без усложнения. След екстракция на зъб, вашия зъболекар ще ви даде стандартни инструкции, които трябва да спазвате.

Марлята, която е поставил Вашият стоматолог се стиска върху раната от извадения зъб за около 20 минути. След като се извади марлята от устата, до 48 часа след това се забранява изплакването с каквито и да било разтвори или отвари.
Може да се храните 2 часа след интервенцията. Не яжте твърди храни, препоръчителни храни са: Меки и течни храни, като супи, картофено пюре, кисело мляко, млечни шейкове и др.
Забранява се в първите 48 часа след манипулацията консумацията на горещи храни и напитки. Последните могат да се консумират с температура не по-висока от телесната.
Не пушете в продължение на 48 часа след екстракцията на зъб, химикалите в цигарения дим ще попречат на бързото възстановяване, и образуването на съсирек.

Пийте лекарствата които е преписал вашия зъболекар. Не пропускайте прием на лекарства. Ако са ви преписани антибиотици, те трябва да се приемат редовно. Избягвайте прием на Аспирин, той разрежда кръвта и ще забави образуването на съсиреци, като по този начин ще забави зарастването на раната.

Не се опитвайте да почиствате раната от храна с помощта на клечка за зъби, ако в раната е попаднала храна просто изплакнете с хладка вода.

През следващите 48 часа след манипулацията е важно да се спазва стриктна лична хигиена по време на хранене – със старателно измити ръце и прибори.

При наличие на повишена телесна температура 24 часа след манипулацията, незабавно се свържете с вашия стоматолог, за консулация и уточнение на лечението.

Ако изваждането на зъба е протекло затруднено, Вашият стоматолог може да препоръча налагане на хладни компреси с лед, с оглед избягване на евентуален пост-оперативен оток.

Ако по време на манипулацията се е наложило зашиване на раната, конците следва да се свалят в 7-10 дневен срок (в зависимост от преценката на лекуващия).

Манипулацията се извършва под локална (местна) анестезия. Понякога, макар и рядко, е възможно да се появи световъртеж и унесеност. В този случай, пациентът трябва да бъде придружаван и да не управлява МПС.

Освен тези съвети, може да направите още няколко неща, които да облекчат вашето състояние. Опитайте се да си отделите малко почивка след екстракция на зъб. Може да се чувствате добре, но не правете силови упражнения и не вдигайте тежко поне ден след екстракцията. Легнете и поставете главата си на висока възглавница. На мястото на раната трябва да се образува съсирек който ще спомогне за бързото зарастване на раната.

Ако болката продължава два дни след екстракцията и кървенето продължава, незабавно се свържете с вашия стоматолог.

Leave a Comment