Причини за развитие на кариес на ранното детство
Намери доктор

Причини за развитие на кариес на ранното детство

януари 24, 2017
кариес

Зъбният кариес е инфекциозно заболяване, причинено от микроорганизми, съставна част от микрофлората на човека. Ако детето не бъде научено на добри хигиенни навици, дори бебетата и малките деца могат да страдат от кариеси и зъбобол.

Кариесът на ранното детство обхваща възрастовата група 1-3 години. Характеризира се с прогресиращо и изключително бързо развитие. В началото обхваща циркулярно шийките на детските зъбчета. Кариозният процес е активен и постепенно се обхващат и останалите зъби след техния пробив. През третата година от живота на детето, процесът засяга оклузалните повърхности на моларите и страничните повърхности, при наличие на контакт.

Причини за развитие на кариес на ранното детство

Според съвременните познания зъбният кариес е резултат от взаимодействието на 4 групи фактори:

Зъбният емайл с неговите характеристики;

Ацидогенни микроорганизми в зъбната плака;

Въглехидрати;

Времетраене на въздействие на патогенните фактори върху зъбния емайл.

Редица фактори влияят на развитието на кариес при децата: бактериалната флора и защитата в устната кухина на децата между 1- и 3-годишна възраст е в процес на изграждане; зъбите са новопробили; емайлът е нематуриран, понякога се установяват хипопластични и хипоминерализационни дефекти. Специфичното въглехидратно хранене при най-малките деца се състои от голямо количество захари, включени в храни с течна или твърда консистенция, силно лепливи вещества, изключителна консумация на млечни продукти, плодови напитки. С пробива на зъбите започва колонизиране на микроорганизми върху зъбните повърхности. Всички тези фактори увеличават микробното число на микроорганизмите, отговорни за развитието на кариозен процес.

Правилно е първото посещение в стоматологичен кабинет да се случи преди появата на първия зъб на бебето. Това, че не виждате зъбките на детето си, не означава че такива няма. В десйтвителност първите зъбки започват да се сформират още във втория триместър на бременността. При раждането, бебето има около 20 първични зъбчета.

Докато детето е твърде малко за да почиствате зъбкие му с четка за зъби е добре да почиствате устната кухина с влажна кърпа, тъй като след консумация на храна, дори и на мляко, в устата остават редица бактерии. При деца на около 2 годишна възраст миенето на зъбките с четка за зъби вече е задължително. Малките деца обаче трудно се справят с това да не
плюят събиращата се в устата им течност, така че използвайте малко паста, за да не се разпенва много. Нека пастата за зъбки, която използвате да е с големината на грахово зърно. Миенето на зъбките трябва да става под родителски надзор докато децата навършат приблизително пет годишна
възраст.

Ако детето не бъде научено на добри хигиенни навици, дори бебетата и малките деца могат да страдат от кариеси и зъбобол. След хранене и след приемане на течности и сокчета, устата на детето задължително трябва да се хигиянизира. напълно противопоказно е детето да се сложи да спи преди зъбките да бъдат почистени, тъй като докато детето спи, в продължение на часове в устата му остават бантерии, които разяждат зъбния емайл.

Важно е след като детето престане да се храни само с мляко и течности, родителите да изкоренят навреме навика на детето да заспива дъвчейки гумения биберон на някоя бутилка. Постоянното дъвчене на подобни предмети може да се използва докато зъбките разтата, за да може детето да чеше
венците си, но не и след това, защото този навик може да изкриви самите зъбки и да нанесе вреди.

Посетете зъболекар, който е специализиран в работата с деца. Лекарите по детска дентална медицина са обучени да се справят с широк спектър от въпроси, свързани със стоматологичното здраве на децата.

Leave a Comment