След 30 г. половин милион българи ще са без зъби
Намери доктор

След 30 г. половин милион българи ще са без зъби

септември 2, 2016
Зъболекар

В края на миналата година експерти алармираха, че 120 000 българи са без нито един зъб в устата си, а след 30 години се очаква техният брой да нарасне до половин милион ако българинът продължава да пренебрегва елементарната устна хигиена и продължава да посещава зъболекар само когато болката вече е станала нетърпима. Факт, който често води до отстраняване на болния зъб.

Проблемът започва още с появата на кариеса, който всъщност е заразен. Така единия зъб заразява другия. Трябва да се посещава поне два пъти годишно стоматолог, за да се предотврати заразяването на зъбите, тъй като част от кариесите се развиват, превръщат се в граноломи и когато се отиде на лекар вече може да твърде късно, за да се спаси зъба.

Решенията за обеззъбяването са много. От мост и единична протеза, през импланти, до протези или протези, фиксирани за импланти в двата края. Разбира се, какво ще избере пациентът зависи не само от неговото състояние на зъбите, но и от финансовите му възможности, но трябва да се знае, че липсващите зъби не се заменят само от имплант. Липсата им обаче се отразява на цялостното състояние на организма и може да доведе до редица нежелателни странични ефекти, като например:

Храносмилателни проблеми, защото храната не е сдъвкана оптимално.

Зъбите в устата ни са с различна форма и функция. Резците разрязват храната (оттам и наименованието й), кучешките зъби я разкъсват, а кътниците я смилат. Но за да дъвчем оптимално добре, горните зъби трябва отлично да лягат върху долните. Дефектната захапка, при която липсва пълен контакт между горните и долните зъби (по причина например на счупени или липсващи зъби), затруднява дъвкането, а оттам и храносмилането. Гълтането на едри парчета храна натоварва стомаха. Защото храносмилането започва в устата, където храната, освен че се раздробява механично, се облива от слюнка, съдържаща ензима амилаза (отговаря за преработване на полизахаридите, като скорбялата, в усвоима обикновена захар). Ако храната не се задържи достатъчно дълго в устата, тя постъпва непреработена в стомаха, което води до храносмилателни затруднения. 

Ставни болки, причинени от луксации на долночелюстната става и/или зъбна киста

Отварянето и затварянето на устата са възможни благодарение на долночелюстната става, която се захваща в близост до ушите. Там има нещо като малък хрущял (еластичен фиброзен сърп), който осигурява доброто функциониране на механизма на дъвкане. При наличие на дъвкателни проблеми този хрущял може да се изтърка или да се измести (луксация) и това да стане причина за пукане, което се чува при отваряне и затваряне на устата, за затруднено широко отваряне на устата, както и за хронични болки в челюстта (анкилоза, артроза).

Ненормалното мускулно напрежение, провокирано от тези дисфункции, може пък да предизвика силно главоболие, болки в ушите и в мускулите на врата. Ако не предприемете нищо за облекчаване му, то може да ви докара болки в гръбначния стълб и безсъние.

Инфекции, причинени от зъбната плака

Случва се зъбите да са в основата на сериозни инфекциозни проблеми в организма. Храната полепва по тях и образува т. нар. зъбна плака, в която започват да се размножават бактерии. Тези бактерии използват плаката за храна и я преработват в киселини и токсини, които от своя страна дразнят венците (вследствие на което може да се развият гингивит или пародонтит) или разграждат емайла на зъбите (вследствие на което може да се развие кариес).

Пародонтитът е опасно заболяване, което е проводник на бактериите от устата към кръвта. Възможно е да последват сериозни усложнения за някои органи. В този случай фокусът на инфекцията е зъбът, но последиците от тази инфекция могат да се проявят далеч от този фокус. Потенциални мишени са мозъкът, бъбреците, синусите, костите и сърцето. Най-опасната последица от пародонтита е инфекциозният ендокардит (възпаление на вътрешната обвивка на сърцето), който може да бъде смъртоносен.

Ниско самочувствие, гарантирано от грозната усмивка

Липсата на горни зъби (резци и кучешки) променя много външния вид на човека: бръчките стават по-видими, чертите на лицето – по-отпуснати, а брадичката изглежда по-издадена. Липсващите, увредените и оцветените зъби понижават самочувствието.

Leave a Comment