Още за зъбите и венците по време на бременност
Намери доктор

Още за зъбите и венците по време на бременност

октомври 25, 2016
За зъбите и венците по време на бременност - Фармадент

Какво е лечението на зъбите и венците по време на бременност?
Редовните посещенията при личния Ви зъболекар по време на бременността са задължителни, ако бъдещата майка иска да няма проблеми със зъбите и венците си.
Инфекциите в устата трябва да се лекуват колкото се може по-рано, за да няма проблеми с напредване на бременността.

Стъпките по превантивните мерки са :
• Посещение при стоматолог в първите месеци на бременността (първи триместър), за да се извърши обстоен преглед на зъбите и венците и за да бъдат отстранени всички локално дразнещи фактори като зъбна плака и зъбен камък, кариеси, недобре оформени и контурирани пломби,които задържат храна. Необходимо е да бъде санирана цялата устна кухина.
• Втори и трети триместър — ако Гингивитът при бъдещата майка протича по-тежко и е налице „ Гранулом на бремеността“, стоматолога ще предприеме подходящите за състоянието на жената мерки, за да се справи със заболяването, като скейлинг, кюретаж, физиотерапия.
• Правилно хранене. Освен редовните посещения на стоматологичния кабинет е много важен и правилният режим на хранене по време на бременност. Развиващото се бебе изисква адекватно хранене, за да има добре оформени зъби и челюсти, а единствен източник на храна е неговата майка. Зъбите и костите се изграждат основно от неорганични соли, главно калций, фосфор, карбонат и магнезий, и по-малко от органична материя,представена от протеини. Ето защо е толкова важно бъдещата майка да приема минерални соли, витамини, протеини.

Зародишите на Временните зъби се залагат между 7-мата и 10-тата ембрионална седмица, а тези на Постоянните зъби от 4-тия ембрионален месец до 9-тия месец след раждането.
През първата половина на бременността е важно да се приемат ПРОТЕИНИ (особено животински като единствен източник на незаменими аминокиселини), които са основен градивен елемент на изграждащите структури и ВИТАМИНИ А,B,Е. От 5-тия ембрионален месец трябва да се осигури оптимално количество МИНЕРАЛИ: Ca,P,F, витамин D и C.
Витамин Д е от огромно значение, тъй като той играе основна роля за усвояването на калция от организма, за минерализацията на костите и дентина на зъбите. Витамин Д се съдържа в рибата, яйцата и маслото, затова е добре бъдещата майка да си похапва редовно от тези храни. Препоръчителният прием по време на бременност на витамин Д е между 500 и 800 международни единици.
Недостигът на Витамин C е още по-пагубно за зъбите, тъй като причинява дефекти в почти всички части на зъбите – емайл, дентин, пулпа, цимент, периодонтална мембрана и др. Ето защо, достатъчният прием на този витамин, от бъдещи майки, както и бебета и деца, е задължително за да се избегнат кариеси и заболявания на венците.
Витамин С също е много важен не само за майката, но и за бебето, тъй като има липса на витамин С, това може да предизвика различни дефекти на зъбите и венците на бебето. Витамин С се съдържа във всички плодове и зеленчуци.

Leave a Comment