Причинителите на кариесите са специфични микроби, които живеят в устата ни. Обикновено се „сдобиваме“ с тях още като новородени, чрез майчините устни. И така, когато зъбите започнат да растат, тези микроби постепенно се развиват и размножават. В зависимост от това какво ядем и по-конкретно колко захар консумираме, това може да доведе до свръх размножаването на някои от бактериите в устната кухина и да причини появата на кариеси. Хранителният режим, богат на сладки храни, буквално причинява бум на бактерията, наречена стрептококус мутанс (Streptococcus mutans) в устната кухина.Точно както хората, тези микроорганизми обичат захар. Консумирайки я, те започват да произвеждат различни вещества като млечна киселина например. Стрептококус мутанс са резистентни към тази киселина, но за съжаление, нашите зъби не са. Киселината всъщност разяжда горния слой (емайла) на зъба и проправя път на бактериите към следващия слой, наречен дентин.
На този етап новообразуваният кариес не боли, тъй като все още не са засегнати нервите и кръвоносните съдове в зъба. Ако обаче бактериалната инвазия проникнат под дентина, тогава това причинява силна и понякога непоносима болка, тъй като вече са засегнати нервите. Ако не бъде предприето лечение, е възможно целият зъб да се инфектира и в последствие, да се наложи изваждането му. Специалистите дебело подчертават, че колкото повече захар консумираме, толкова повече от зъбите в устата ни са в риск от развитие на кариеси. Това се отнася и за въглехидратите, тъй като веднъж попаднали в организма ни, те се разбиват на множество парченца, наречени захари. Това отново създава благоприятна среда за живота и размножаването на бактериите в устната кухина.