За зъболечението в миналото с усмивка
Намери доктор

За зъболечението в миналото с усмивка

септември 7, 2016
Зъболечение в миналото с усмивка

Учените твърдят, че съществуват доказателства според които още преди 7000 години, по време на Индската цивилизация се е практикувало зъболечение. Тази ранна форма на денталната медицина, при която са използвани техники за пробиване и почистване на зъбите, се е практикувала само от хора, които имали необходимата специализация. Възстановката на тези древни форми на зъболечение показва, че използваните методи са били надеждни и ефективни, но далеч не безболезнени. За облекчаване на болката древните египтяни практикували основно трепанация на черепа. Намерена е интересна находка, датираща от новото царство на мъжки череп, по който се виждат две дупки. Всяко от тях е с дълбочина 5 mm и широчина 2 mm. Проектирани са на нивото на корените на зъбите и представляват доказателство за зъболекарско вмешателство в хода на болестта.

Днес, въпреки че модерното зъболечение кара пациентите да се чувстват комфортно на зъболекарския стол, някои хора все още се безпокоят и дори се страхуват, когато посещават своите стоматолози. Те могат само да се радват, че не са живели в Дневна Гърция, където клещите били най-популярният инструмент за „лечение“ на зъби.

Китайците пък увивали болящите ги зъби, но не с някакъв специален материал, който да помогне на болката, а с парче пергамент с надпис на него. Този поход се основавал на вярването, че ако пергаментът бил изписан с молитви, те ще бъдат удовлетворени и болката ще изчезне. В Средновековието германците пък използвали магарета за премахване на зъбобол! Те вярвали, че ако целунат магаре, ще се отърват от мъките.

В Шумерски текст от около 5000 г.пр.н.е. е описано, че причината за зъбния кариес е „зъбен червей“. Доказателства за подобни схващания за са открити и в древна Индия, Египет, Япония и Китай. Легендарният зъбен червей е смятан за причина дълги години. Описан е както в текстове на Омир, така и в сведения от 14 век според, които все още се е вярвало, че причината за кариес е червей.

В свещените книги на древна Индия са открити и наставления за изработване на четки за зъби от дърво и препоръки зъбите да се измиват с ароматични пасти изготвени от стрити на прах растения.Въпреки че в днешно време приемаме четките за зъби за даденост, те не винаги са били част от ежедневието на хората. В миналото те са използвали пръстите си или листа, за да почистват зъбите си, като са извършвали кръгообразни движения. А как ви звучи уста, пълна с меден тютюн, лимонов сок, пепел, тебешир или въглен? Въпреки че отговорът ви най-вероятно ще е „ужасно“, ако сте се родили един век по-рано, преди изобретяването на пастата за зъби, това са видовете вещества, които сте щели да използвате, за да почиствате зъбите си.

Leave a Comment