Намери доктор

Постоянните зъби са повече на брой от млечните

септември 8, 2016

Предполагаме, че и вие като нас, поне веднъж сте си задавали въпроса защо млечните ни зъби трябва да падат, или защо изобщо имаме млечни зъби. Нека сега разберем отговора на този въпрос. Заедно с вас ще се опитаме да разберем защо не ни порастват направо зъбите, с които трябва да бъдем цял живот.

Знаете ли, че млечните зъби, които имаме са общо 20, докато постоянните са 32? А знаете ли, защо?

Работата се състои в това, че когато бебето започне да има нужда от зъби (т. е., когато започне да се храни с нормалната храна, която всички ние консумираме – между 6-ия и 9-тия месец) челюстта му е все още много малка. Тя расте заедно с целия организъм на бебето. Може би сте забелязали, че когато вашите по-малки братя и сестри са били на около 6 годинки, разстоянието между зъбите им е било доста по-малко отколкото на 8 години. Това е така, защото челюстта е пораснала, но не и млечните зъби.

Интересното е, че постоянните ни зъби започват да се образуват няколко месеца след раждането ни, заедно с млечните, но не започват да растат веднага, а остават във венците ни. Те се развиват в образувание, което се намира точно под млечния зъб, който ще заместят.
Постоянните зъби започват да растат и да се показват от венците, когато станем на 6 или 7 години. Този процес на растеж се извършва през корените на млечните зъби; или по друг начин казано, когато постоянните ни зъби започнат да пробиват и да резорбират (стопяват или премахват) корените на млечните зъби и малко по малко да ги избутват от мястото им, защото без корени те няма как да се закрепят за венеца и когато голяма част от корените им е резорбирана, започват да се клатят. А когато постоянните вече почти са заели мястото на млечния зъб той пада. Така постепенно млечните зъби, един по един падат, и освобождават мястото за постоянните. Обикновено тази смяна завършва на 12 или 13 години.

Въпреки че падат на тази възраст, млечните зъби имат голяма роля за развитието на другите. Най-голямата помощ, която те оказват на постоянните зъби се крие във факта, че млечните показват „точката“ или мястото, на което всеки постоянен зъб трябва да израсте. В случаите, когато млечният зъб е изваден по-рано от необходимото (например, когато е болен и се е наложило зъболекар да го извади), постоянният зъб по-трудно се ориентира точно къде трябва да порасте и затова има вероятност да израсте накриво.

Постоянните зъби, както споменахме вече, са повече на брой от млечните. Това е така, защото при постоянните зъби има още 4. Тези допълнителни 4 зъба се наричат мъдреци, но растат много по-бавно и по-различно от останалите постоянни зъби. Те започват да растат чак между 17 и 21 години. Освен това има и голяма вероятност никога да не порастат всичките 4. Ако челюстта на някой човек е малка и пространството за мъдреците не е достатъчно, тези зъби може и никога да не се появят.
Интересното е, че тези зъби са наречени мъдреци, защото според хората, те започват да растат на тази възраст, на която човек вече би трябвало да е по-мъдър.

Любопитен факт:
Постоянните зъби израстват в същата последователност като млечните: първо предните (резците) на долната челюст, след това резците на горната челюст. След тях, на възраст между 9 и 12 години последователно се появяват предкътниците, след това кучешките зъби, а последни са кътниците.

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!