Грижата за първото зъбче
Намери доктор

Грижата за първото зъбче

август 18, 2016
първо зъбче

Грижите за устата на бебето започват още преди появата на зъбките. Въпреки че млечните зъбки не са постоянни трябва да полагаме много грижи за тях, защото могат да се появят зъбни кариеси, които да оставят дупки още преди да се появят постоянните зъби. Така млечните зъбки, които все още не са паднали, могат да се групират, така че да запълнят тези дупчици, което може да стане причина после постоянните зъбки да порастнат криви или не точно на място.

Трябва ежедневно да почиствате венците на бебчето си с меко и влажно парцалче или четка, специално предназначена за деца, която се поставя на пръста ви и е мека и деликатна. Най-важното е да не използвате паста за зъби, тъй като бебето може да я глътне, а да изчакате докато порастне достатъчно голямо за да може да се научи да я плюе.

Помнете, че в момента, в който се появи първото млечно зъбче, устата вече става податлива на появата на кариеси. Ето защо ние трябва да се опитаме да предотвратим това.

Специалистите съветват да следим много внимателно зъбките на бебето и детето, за да можем да направим всичко възможно да предотвратим развитието на кариес.

Ето няколко полезни стъпки, които да следвате:

• Отстранявайте кърмачето от гърдата си много внимателно и не оставяйте бебето си да спи с биберон в уста
• Избягвайте сладките неща
• Предлагайте на детето си шише с биберон пълно с неподсладена вода, винаги когато детето ви иска биберон само за да се успокои или пък след хранене
• Избягвайте подсладените сокове, газираните напитки
• Почиствайте устната кухина на бебето още преди появата на първото млечно зъбче
• Започнете да приучвате детето си да пие вода и сок от чаша, а не от шише с биберон,  малко след като се появи първото зъбче.

Не оставяйте много често шишето със сок в устата на бебето, защото подсладените течности са благоприятна среда за образуването на бактериите, които причиняват кариесите. Ако бебето ви е свикнало да пие подсладена вода или сокове, то постепенно трябва да го отучите, като започнете да увеличавате дозата на водата докато накрая свикне да пие чиста и неподсладена вода.

Някои специалисти съветват да заведете детето си на зъболекар около навършването на 1 годинка, а други смятат, че посещението трябва да се осъществи още с появата на първото зъбче, дори и прегледът да е само с опознавателна цел, така че бебчето да свикне и да не се страхува.

Превърнете миенето на зъбките в ритуал, правете го поне веднъж дневно, например, вечер преди лягане, за да може малкото дете да свикне и да се чувства комфортно по време на миенето. За по-малките, при които все още не са се появили всички зъбки, миенето им веднъж на ден, т.е. вечер преди лягане, е достатъчно. Като, за да избегнете остатъците от храна в устата на бебчето, задължително след всяко хранене му давайте да пийне малко водичка за да изплакнете устата му. След като вашето бебче поотрасне малко трябва да въведете и сутрешното миене на зъбките като важна част от тоалета на всеки. Някои специалисти даже препоръчват зъбите да се мият след всяко хранене, но за детето ви до 3 годинки все още е рано и е по-добре това да стане чак когато малкият човек вече може сам да мие зъбките си без помощта на мама или татко. За да бъде ефикасно миенето на зъбките е важно и четката да бъде подходяща, т.е. да е с мек косъм, които да не увреди все още чувствителните детски зъбки и венци.

След като всички зъбки вече са налице е добре да учестите посещенията при зъболекаря, който, освен че ще следи за тяхното здраве, ще ви препоръча и подходящата за вашето малко дете паста и четка.

Нужно е да предразположите вашето бебече, така че да му бъде приятно миенето на зъбките, например, отидете в магазина и го оставете то само да избере своите паста и четка за зъби. В момента на пазара се предлага голямо разнообразие от пасти за зъби специално предназначени за деца, които са безобидни при поглъщане, а пък четките са толкова шарени с най-различни форми на животинки, че вашето детенце ще бъде очаровано. Следващата стъпка е да му обясните колко е важно зъбките да се мият за да са белички и здрави, защото нали знаете какво казват хората: вечер зъбките се мият за здраве, а сутрин – за красота.

Leave a Comment