Кариесът се предавал и с… целувка
Намери доктор

Кариесът се предавал и с… целувка

август 19, 2016
Кариес

Както е известно, кариесът се предизвиква от бактерии, които се прилепват към зъбите и се хранят с частици от храната, останала в устата. Един от страничните продукти на тяхната дейност е киселина, която и разрушава зъбите.

Но, както се оказва, дупчиците в зъбите са и заразни!

Изследователи твърдят, че бактериите, увреждащи зъбите се предават от човек на човек подобно на грипния вирус. Най-разпространени са бактериите Streptococcus mutans. А особено уязвими към тях са децата – те се сдобиват с тези микроорганизми в резултат на контакта с хората, чиито зъби са поразени от кариес, – например когато майката опитва температурата на храната, която приготвя за детето си. В рисковата група попадат и половите партньори – те си предават един на друг бактерии по време на целувка.

Изводите на експертите се потвърждават от случаите в живота. Такъв пример е пациентка, живяла до 40-годишна възраст с абсолютно здрави зъби. И изведнъж започва да развива кариеси и пародонтит. Скоро се изяснило, че дамата е започнала да се среща с мъж, който осемнайсет години не е посещавал зъболекар и страда от заболяване на венците; той именно заразил новата си приятелка. И такива случаи са безброй.

За да се намали риска от заразяване с кариес, стоматологът Маргарет Мичел препоръчва по-често да се използва четката и конеца за зъби, а също така да се почистват зъбите с дъвка, която стимулира отделянето на слюнка, отмиваща зъбния налеп и бактериите.

И внимавайте с кого се целувате, защото и редица познати вируси се предават чрез целувка – особено причинителите на сезонните настинки. Вероятно сте чували и за Инфекциозната мононуклеоза, която се причинява от Епщайн-Бар вируси. Нарича се още „болест на целуването”, защото вирусът се разпространява чрез слюнката и чрез контакт. Това е инфекциозно заболяване, което най-често поразява децата и хората до 35-годишна възраст. Страдащите от мононуклеоза се оплакват от изтощение, отпадналост, мускулни болки, възпалено гърло, температура около и над 38 градуса, втрисане, видимо увеличени под-челюстни и шийни лимфни възли, също и тези в областта на подмишниците и в слабините, увеличени сливици, главоболие, кожни обриви, липса на апетит, нощно изпотяване. Донякъде успокояващо е, че болестта не е толкова силно заразна, както, да речем, грипът. Изследвания показват, че около 95% от възрастните са имали контакт с Епщайн-Бар вирус, но малцина имат спомен да са развили симптомите на болестта.

 

Ще се учудите, че херпесът на устните е най-разпространената инфекция в света. 90% от жителите на земята са носители на Херпес симплекс вируса (HVS-1), а 30% от тях имат проявления на симтомите поне веднъж годишно. Ежегодно от херпес в България страдат над два милиона жители, като в 58% от случаите са жени. Достатъчно е само една целувка с носител на вируса HSV-1!  В организма херпесът остава завинаги, като удобно се настанява в краищата на гръбначния мозък. При неблагоприятни фактори като имунен срив, стрес, настинка, слънчеви бани и др. херпесът лесно реагира. Ако усетите, че по устните ви има леко пощипване, сърбеж – значи херпесът се готви за нова атака. В този случай забравете за целувките!

 

Логично, чрез целувка в устата могат да нахлуят и бактерии, които също вършат куп поразии – от възпалено гърло до смъртоносната Менингококова болест. Множество проучвания показват, че Streptococcus Mutans , причинител на кариес,  може да се предава при директен контак чрез целувка!  Друг патоген е Хеликобактер пилори, който просъществува в киселата среда на стомаха и на дванадесетопръстника. Helicobacter pylori  може да доведе до гастрит и е основен причинител на язвата. Специалистите смятат, че около 50% от населението в разващите се страни са носители на бактерията, а  до 20% от тях развиват язвена болест.

 

При наличие на ранички по лигавицата в устата и на венците опасността от предаване на болести чрез целувката се увеличават, поради възможността за контакт по кръвен път.  Възпаления на венците, хепатит В, брадавици, дори сифилис могат лесно да проникнат в тялото ни.

 

Да спрем ли да се целуваме? Естествено, че нищо не може да ни откаже от романтичната наслада. Целувката е най-доброто средство срещу стреса, а 60 секунди целувка изгаря 26 калории! Добре е все пак да ограничите страстта с език само с интимния партньор, на когото имате доверие! Размяната на официалности с познати може да мине без горещо впиване на устни, а само чрез леко докосване на бузата.

 

Източник: New York Times.

Leave a Comment