Намери доктор

Кариесът се предавал и с… целувка

август 19, 2016
Кариес

Както е известно, кариесът се предизвиква от бактерии, които се прилепват към зъбите и се хранят с частици от храната, останала в устата. Един от страничните продукти на тяхната дейност е киселина, която и разрушава зъбите.

Но, както се оказва, дупчиците в зъбите са и заразни!

Изследователи твърдят, че бактериите, увреждащи зъбите се предават от човек на човек подобно на грипния вирус. Най-разпространени са бактериите Streptococcus mutans. А особено уязвими към тях са децата – те се сдобиват с тези микроорганизми в резултат на контакта с хората, чиито зъби са поразени от кариес, – например когато майката опитва температурата на храната, която приготвя за детето си. В рисковата група попадат и половите партньори – те си предават един на друг бактерии по време на целувка.

Изводите на експертите се потвърждават от случаите в живота. Такъв пример е пациентка, живяла до 40-годишна възраст с абсолютно здрави зъби. И изведнъж започва да развива кариеси и пародонтит. Скоро се изяснило, че дамата е започнала да се среща с мъж, който осемнайсет години не е посещавал зъболекар и страда от заболяване на венците; той именно заразил новата си приятелка. И такива случаи са безброй.

За да се намали риска от заразяване с кариес, стоматологът Маргарет Мичел препоръчва по-често да се използва четката и конеца за зъби, а също така да се почистват зъбите с дъвка, която стимулира отделянето на слюнка, отмиваща зъбния налеп и бактериите.

И внимавайте с кого се целувате, защото и редица познати вируси се предават чрез целувка – особено причинителите на сезонните настинки. Вероятно сте чували и за Инфекциозната мононуклеоза, която се причинява от Епщайн-Бар вируси. Нарича се още „болест на целуването”, защото вирусът се разпространява чрез слюнката и чрез контакт. Това е инфекциозно заболяване, което най-често поразява децата и хората до 35-годишна възраст. Страдащите от мононуклеоза се оплакват от изтощение, отпадналост, мускулни болки, възпалено гърло, температура около и над 38 градуса, втрисане, видимо увеличени под-челюстни и шийни лимфни възли, също и тези в областта на подмишниците и в слабините, увеличени сливици, главоболие, кожни обриви, липса на апетит, нощно изпотяване. Донякъде успокояващо е, че болестта не е толкова силно заразна, както, да речем, грипът. Изследвания показват, че около 95% от възрастните са имали контакт с Епщайн-Бар вирус, но малцина имат спомен да са развили симптомите на болестта.

 

Ще се учудите, че херпесът на устните е най-разпространената инфекция в света. 90% от жителите на земята са носители на Херпес симплекс вируса (HVS-1), а 30% от тях имат проявления на симтомите поне веднъж годишно. Ежегодно от херпес в България страдат над два милиона жители, като в 58% от случаите са жени. Достатъчно е само една целувка с носител на вируса HSV-1!  В организма херпесът остава завинаги, като удобно се настанява в краищата на гръбначния мозък. При неблагоприятни фактори като имунен срив, стрес, настинка, слънчеви бани и др. херпесът лесно реагира. Ако усетите, че по устните ви има леко пощипване, сърбеж – значи херпесът се готви за нова атака. В този случай забравете за целувките!

 

Логично, чрез целувка в устата могат да нахлуят и бактерии, които също вършат куп поразии – от възпалено гърло до смъртоносната Менингококова болест. Множество проучвания показват, че Streptococcus Mutans , причинител на кариес,  може да се предава при директен контак чрез целувка!  Друг патоген е Хеликобактер пилори, който просъществува в киселата среда на стомаха и на дванадесетопръстника. Helicobacter pylori  може да доведе до гастрит и е основен причинител на язвата. Специалистите смятат, че около 50% от населението в разващите се страни са носители на бактерията, а  до 20% от тях развиват язвена болест.

 

При наличие на ранички по лигавицата в устата и на венците опасността от предаване на болести чрез целувката се увеличават, поради възможността за контакт по кръвен път.  Възпаления на венците, хепатит В, брадавици, дори сифилис могат лесно да проникнат в тялото ни.

 

Да спрем ли да се целуваме? Естествено, че нищо не може да ни откаже от романтичната наслада. Целувката е най-доброто средство срещу стреса, а 60 секунди целувка изгаря 26 калории! Добре е все пак да ограничите страстта с език само с интимния партньор, на когото имате доверие! Размяната на официалности с познати може да мине без горещо впиване на устни, а само чрез леко докосване на бузата.

 

Източник: New York Times.

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!