Красотата се нуждае и от здрави зъби
Намери доктор

Красотата се нуждае и от здрави зъби

август 24, 2016
Бели и здрави зъби - Дентален център Варна

За зъбите всичко сякаш вече е отдавна известно. Но въпреки това постоянно възникват нови версии на старите постулати. В резултат на това се появяват съмнения: по колко пъти на ден да си мием зъбите, струва ли си да ги избелваме, каква паста за зъби да изберем и т.н.

И така – какво все пак е необходимо да правим и какво – не?

Грешка 1. Избелването е вредно, защото разваля емайла

Не забравяйте, че, освен желанието ни да блестим с бисерно бели зъби, съществуват и ясни медицински показания и противопоказания относно избелването. Ако искате да се подложите на тази процедура, обърнете се към опитен стоматолог, който да прецени дали може тя да ви бъде направена и, ако може, то по какъв начин.

Избелването е противопоказно, когато в устата има множествен кариес, заболявания, свързани с недоразвита зъбна тъкан, некариесни поражения върху зъба, заболявания на венците, лоша хигиена на устната кухина. То не е желателно и по време на бременност и кърмене.

Цветът на зъбите се придава от дентина – основната тъкан на зъба, която се намира под емайла. Самият емайл е полупрозрачна, приличаща на матово стъкло, твърда зъбна тъкан.

За да се доберем до дентина и да го обезцветим с активният химически агент (прекисни съединения), се налага създаването на микропори в емайла. След това те се възстановяват за сметка на слюнката, но това никога не е достатъчно – възникват усложнения като например хиперчувствителност на емайла след избелването.

Днес много се рекламира “избелване” по системата Air Flow. Във всеки случай това не е избелване, а един от методите за профисионална хигиена. С помощта на този метод от повърхността на емайла се снема пигментния налeп, който се е образувал поради лошата хигиена. Зъбите се обработват със смес от вода и частици сода, подаваща се под налягане. Без да нараняват емайла, частиците отстраняват целия налеп от него. Като краен резултат ще видите истинския цвят на своите зъби (навярно отдавна сте забравили какъв е той) и разбира се, ще ви се стори, че емайлът значително е изсветлял.

Грешка 2. Постигнатата белота е временна

След първата процедура ефектът се задържа средно за около година (това зависи от плътността на зъбната тъкан, която при всеки човек е различна).

Ако за вас избелването се превърне в навик, то знайте: колкото повече процедури правите, толкова по-кратък период ще сте с “бели зъби”. Това се дължи на факта, че микропространствата в емайла се увеличават с всяка процедура. С такъв обем слюнката не е в състояние да се справи и в емайловите “дупчици” попадат хранителни пигменти от чай, кафе, захар, катран от цигари.

Какво да правим? Има специални процедури, поддържащи белотата на зъбите. Преди всичко се препоръчват пасти, съдържащи избелващ агент в ниски концентрации. За да се възстанови емайлът, се прилага и реминерализираща терапия, включваща приложение на специални разтвори, които помагат да се възстанови повърхностния слой на емайла и да се затворят микропространствата.

Всичко това се отнася до професионалното избелване, което лекарят прави в клинични условия. но процедурата може да се проведе и вкъщи. Стоматологът изготвя специални калпачета за зъбната редица, които пациентът запълва с избелващ гел и ги поставя върху зъбите. Концентрацията на избелващите агенти в този случай е по-ниска и не вреди на венците. Самата процедура е по-продължителна отколкото в кабинет, но затова пък ефектът не е по-лош.

Грешка 3. Зъбите могат да се избелват със сода.

Да, но содата трябва да се използва не по-често от веднъж седмично, понеже тя е силно абразивно вещество, което може да нарани емайла. Само че не очаквайте зашеметяваща белота, особено след първия път.
В действителност зъбите ще се почистят и ще придобият блясък. Нанесете малко количество паста за зъби върху четката, леко я докоснете до содата и си измийте зъбите. Пастите за зъби, съдържащи сода бикарбонат, са съвсем друго нещо. Там частиците сода са по-малко и не нарушават емайла. Такава паста трябва да се употребява не по-дълго от месец, след което да се направи пауза.

Скъпите четки за зъби не вършат повече работа

Не си струва да купувате скъпа четка, дори ако вашият зъболекар ви е посъветвал, твърди британският вестник Daily Mail, като цитира изследване, според което и най-обикновената четка върши точно толкова работа, колкото електрическата.

След наблюдения над 3800 пациенти експертите са стигнали до извода, че 99% от най-скъпите електрически четки за зъби няма да ви донесат нищо ново освен може би известно удобство. Резултатите са публикувани в новия брой на сп. Journal of Dentistry и се базират на данни, събирани 40 г.

Повечето стоматолози биха потвърдили, че при миенето на зъби от значение е как, а не с какво и биха препоръчали: поне два пъти дневно, задължително сутрин и вечер (след ядене) и всяко миене да трае поне една минута, като се трият еднакво добре външната, вътрешната страна на зъбите и дори езика.

Leave a Comment