Намери доктор

10-те най-важни въпроса за млечните зъби

август 25, 2016
Важно за млечните зъби - Зъболекар Варна Фармадент

Зачатъците на млечните зъби се формират дълго преди раждането на детето. Въпреки това, първото зъбче се появявя през 6 -7 месец и тогава у родителите възникват редица въпроси.

Въпрос №1 – Истина ли е, че млечните зъби се формират от млякото?

Така е смятал Хипократ, който всъщност им е дал това наименование. Древният лекар не е бил далече от истината – в майчиното мляко има много калций, който участва в строежа на зъбите и костите. В кравето мляко също има много от този важен елемент, но практически той не се усвоява от организма.

Въпрос №2 – Защо млечните зъби не поникват по едно и също време при всички деца?

При детето, което се е родило недоносено, с ниско тегло, което боледува през първите месеци или е с признаци за рахит, забавянето на млечните зъби се дължи на неблагоприятните фактори, действащи върху организма.

Ако детето е здраво, а няма зъби към 9-12 месец, разберете кога са поникнали вашите – програмата за късното поникване на млечните зъби е генетично определена.

Въпрос №3 – За колко месеца трябва да поникнат зъбите?

Стоматолозите изчисляват броя на зъбите на детето по формулата: възрастта в месеци минус 6 т.е. на 7 месеца – един зъб, на 8 – два, на 9 – три и т.н. Към края на първата си година детето би трябвало да има от 6 до 8 зъбки, да започва да пробива горният кътник. 20 млечни зъба следва да се наброяват след навършване на 2-та година.

Въпрос №4 – Как да разберем скоро ли ще поникне първият зъб?

Най-ранният признак е засиленото образуване на слюнка. Тя дразни детската кожа. Затова внимателно я избърсвайте с мека салфетка.

Други характерни белези могат да бъдат безпричинните капризи, хленчене, лошият сън и апетит, постоянният стремеж да пъхне пръст или друг предмет в устата си. Венците обикновено са зачервени и подути.

Въпрос №5 – Ако поникват зъбките, значи ли че детето се разболява?

Поникването на млечните зъби е нормален естествен процес, при който температурата не трябва да се повишава. Идеален вариант е крайчето на зъба случайно да бъде открито по време на хранене.

Често обаче процесът на никнене е придружен с недоспиване и недояждане, които отслабват имунитета и детето става по-податливо на инфекциите – най-вече респираторни и стомашни. Постарайте се да го предпазите, като ограничите контактите със странични хора. Внимавайте в устата му да попадат само чисти играчки или други предмети. Не му давайте нов вид храна, не променяйте режима му!

Въпрос №6 – Как да облекчим процеса на поникване на зъбите?

Възпалението на венците може да се премахне с помощта на специален гел или обезболяващи вещества и растителни екстракти, които оказват анестезиращо действие с ефект на леко замразяване – студът успокоява сърбежа и болката. Най-напред обаче е добре да потърсите съвет от специалист.

Въпрос №7 – С какво да храним детето през периода на поникване на зъбите?

С поникването на първия зъб се появява потребността у детето да гризе и хапе. Затова при всяко хранене давайте на детето парченце сух хляб, краставица или леко сварен морков, четвърт обелена ябълка. Дъвченето подобрява кръвообращението на венците и заздравява новите зъби. Умението да се дъвче добре е един от признаците за здрава централна нервна система.

Въпрос №8 – Трябва ли да мием млечните зъби?

Преди се смяташе, че до 2-3-та година не е необходимо да се прави това, защото е трудно да се научи детето да борави с четка за зъби. Днес специалистите съветват родителите да следят за правилното миене на зъбите от момента на поникване на първия зъб до 10-та година.

След появата на първото зъбче, купете в аптеката специална четка, която се поставя върху пръст на ръката и внимателно с много малко паста за млечни зъби натривайте леко крайчето на зъба. Не използвайте паста, докато детето не се научи да изплаква устата си – зъбите могат да се мият и само с четка.

Въпрос № 9 – Вярно ли е, че беберонът може да наруши захапката?

За съжаление, това е така. Помнете правилото: след появата на първия зъб се опитайте да разделите детето с биберона. В противен случай зъбите ще започнат да растат напред и ще се съдаде т.н. отворена захапка (като при заека), която ще промени чертите на детското лице (челюстта активно се формира през този период).

Проблем със захапката се среща и при децата на изкуствено хранене. Те често имат недоразвита долна челюст поради храненето от шише.

Въпрос №10 – Как да запазим зъбките здрави?

За да се заздрави емайла, педиатрите съветват при поникване на зъбите в продължение на 2 седмици 3 пъти дневно да се дава по 1/3 таблетка калциев глюконат. Таблетките не се разтварят във вода, те трябва да се стрият и добавят към храната. Вместо таблетки може да се дава яйчена черупка. Черупките от няколко яйца внимателно се измиват, нагряват се в горещ тиган, стриват се на прах в кафемелачка до вид на пудра, като се добавя в храната (отново 3 пъти дневно) много малко количество – само на върха на ножа.

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!