10-те най-важни въпроса за млечните зъби
Намери доктор

10-те най-важни въпроса за млечните зъби

август 25, 2016
Важно за млечните зъби - Зъболекар Варна Фармадент

Зачатъците на млечните зъби се формират дълго преди раждането на детето. Въпреки това, първото зъбче се появявя през 6 -7 месец и тогава у родителите възникват редица въпроси.

Въпрос №1 – Истина ли е, че млечните зъби се формират от млякото?

Така е смятал Хипократ, който всъщност им е дал това наименование. Древният лекар не е бил далече от истината – в майчиното мляко има много калций, който участва в строежа на зъбите и костите. В кравето мляко също има много от този важен елемент, но практически той не се усвоява от организма.

Въпрос №2 – Защо млечните зъби не поникват по едно и също време при всички деца?

При детето, което се е родило недоносено, с ниско тегло, което боледува през първите месеци или е с признаци за рахит, забавянето на млечните зъби се дължи на неблагоприятните фактори, действащи върху организма.

Ако детето е здраво, а няма зъби към 9-12 месец, разберете кога са поникнали вашите – програмата за късното поникване на млечните зъби е генетично определена.

Въпрос №3 – За колко месеца трябва да поникнат зъбите?

Стоматолозите изчисляват броя на зъбите на детето по формулата: възрастта в месеци минус 6 т.е. на 7 месеца – един зъб, на 8 – два, на 9 – три и т.н. Към края на първата си година детето би трябвало да има от 6 до 8 зъбки, да започва да пробива горният кътник. 20 млечни зъба следва да се наброяват след навършване на 2-та година.

Въпрос №4 – Как да разберем скоро ли ще поникне първият зъб?

Най-ранният признак е засиленото образуване на слюнка. Тя дразни детската кожа. Затова внимателно я избърсвайте с мека салфетка.

Други характерни белези могат да бъдат безпричинните капризи, хленчене, лошият сън и апетит, постоянният стремеж да пъхне пръст или друг предмет в устата си. Венците обикновено са зачервени и подути.

Въпрос №5 – Ако поникват зъбките, значи ли че детето се разболява?

Поникването на млечните зъби е нормален естествен процес, при който температурата не трябва да се повишава. Идеален вариант е крайчето на зъба случайно да бъде открито по време на хранене.

Често обаче процесът на никнене е придружен с недоспиване и недояждане, които отслабват имунитета и детето става по-податливо на инфекциите – най-вече респираторни и стомашни. Постарайте се да го предпазите, като ограничите контактите със странични хора. Внимавайте в устата му да попадат само чисти играчки или други предмети. Не му давайте нов вид храна, не променяйте режима му!

Въпрос №6 – Как да облекчим процеса на поникване на зъбите?

Възпалението на венците може да се премахне с помощта на специален гел или обезболяващи вещества и растителни екстракти, които оказват анестезиращо действие с ефект на леко замразяване – студът успокоява сърбежа и болката. Най-напред обаче е добре да потърсите съвет от специалист.

Въпрос №7 – С какво да храним детето през периода на поникване на зъбите?

С поникването на първия зъб се появява потребността у детето да гризе и хапе. Затова при всяко хранене давайте на детето парченце сух хляб, краставица или леко сварен морков, четвърт обелена ябълка. Дъвченето подобрява кръвообращението на венците и заздравява новите зъби. Умението да се дъвче добре е един от признаците за здрава централна нервна система.

Въпрос №8 – Трябва ли да мием млечните зъби?

Преди се смяташе, че до 2-3-та година не е необходимо да се прави това, защото е трудно да се научи детето да борави с четка за зъби. Днес специалистите съветват родителите да следят за правилното миене на зъбите от момента на поникване на първия зъб до 10-та година.

След появата на първото зъбче, купете в аптеката специална четка, която се поставя върху пръст на ръката и внимателно с много малко паста за млечни зъби натривайте леко крайчето на зъба. Не използвайте паста, докато детето не се научи да изплаква устата си – зъбите могат да се мият и само с четка.

Въпрос № 9 – Вярно ли е, че беберонът може да наруши захапката?

За съжаление, това е така. Помнете правилото: след появата на първия зъб се опитайте да разделите детето с биберона. В противен случай зъбите ще започнат да растат напред и ще се съдаде т.н. отворена захапка (като при заека), която ще промени чертите на детското лице (челюстта активно се формира през този период).

Проблем със захапката се среща и при децата на изкуствено хранене. Те често имат недоразвита долна челюст поради храненето от шише.

Въпрос №10 – Как да запазим зъбките здрави?

За да се заздрави емайла, педиатрите съветват при поникване на зъбите в продължение на 2 седмици 3 пъти дневно да се дава по 1/3 таблетка калциев глюконат. Таблетките не се разтварят във вода, те трябва да се стрият и добавят към храната. Вместо таблетки може да се дава яйчена черупка. Черупките от няколко яйца внимателно се измиват, нагряват се в горещ тиган, стриват се на прах в кафемелачка до вид на пудра, като се добавя в храната (отново 3 пъти дневно) много малко количество – само на върха на ножа.

Leave a Comment