Пародонтитът увеличава риска от болести на сърцето
Намери доктор

Пародонтитът увеличава риска от болести на сърцето

август 23, 2016
Пародонтит - рискове - Дентален център Варна

Пародонтитът е заболяване, засягащо венците и околните структури в устната кухина. Среща се доста често и сравнително по равно и при мъжете, и при жените. Според статистиката между 30 и 50% от хората страдат от една или друга форма на пародонтит в някакъв момент от живота си.

Пародонтитът, наричан още и болестта на венците, се развива в резултат от натрупването на плака и зъбен камък върху зъбите. Бактериите, които се намират в плаката и зъбния камък, могат да предизвикат възпаление на венците и да доведат до гингивит – лека форма на засягане на венците.

Ако гингивитът се остави без лечение се развива пародонтит, настъпва прогресивна загуба на костно вещество и накрая засегнатият зъб пада. Наличието на гингивит не означава непременно загуба на костно вещество и обичайно се повлиява от поддържане на добра устна хигиена и щателно професионално почистване на зъба.

Веднъж прогресира ли гингивитът до пародонтит, е налице значителна загуба на кост и венечна увреда, тъй като бактериалната плака достига под ръба на венеца, уврежда него, костта и съединителната тъкан, поддържаща зъба.

Лекият пародонтит може да бъде овладян с помощта на антибиотици и дълбоко почистване, докато за лечението на напредналия пародонтит може да се наложи да бъде изваден инфектирания зъб, за да се предовтрати разпространението на инфекцията в околните тъкани.

Редовните посещения при стоматолог са особено важни с цел да се контролира инфекцията и да не се допуска допълнително увреждане на зъба. Лечението зависи от тежестта на заболяването и от възрастта на пациента, има ли той други медицински проблеми и как организмът му отговаря на специфичната медикаментозна терапия.

Почистване на плака и зъбен камък
Първата стъпка от лечението на пародонтита се състои в премахване на плаката и зъбния камък. Втвърдената плака и зъбният камък механично се отстраняват от зъбните повърхности, а от повърхностите в близост до корена на зъба и от дълбоките джобове, които се образуват от отдръпването на венците, се почистват бактериите и се заглажда корена, за да се предотврати повторното прикрепяне на бактерии върху него.

Терапия с медикаменти
Антибактериалните лекарства се изписват най-вече за употреба върху засегнатите повърхности след почистването на плаката и зъбния камък или след планиране на хирургично стоматологично лечение за контрол на бактериалния растеж и намаляване размера на околозъбните джобове. Лекарствата могат да се прилагат във вид на антибиотичен гел, антибиотични микросфреи или като чип с антисептика хлорхексидин.

Медикаментите се поставят в джобовете, където те освобождават антибиотика постепенно за известен период от време, най-често една седмица. При тежка или продължителна локализирана инфекция може антибиотиците да се приемат и през устата. Друга възможност са водите за уста, които съдържат хлорхексидин и често се използват за лечение на гингивит или след хирургична интервенция.

Хирургически методи
В случаи на тежък пародонтит, може да се наложи хирургическа екстракция на засегнатия зъб с оглед на недопускане по-нататъшно разпространение на инфекцията в околните тъкани. С помощта на хирургията може да се промени формата на венеца и да се възстановят тъканите. Има четири основни процедури, изпълнявани от експерти в тази област, когато останалите нехирургически похвати са се оказали неефективни за предотвратяване на инфекцията.

Хирургическа редукция на джоб
Процесът включва освобождаване на тъканите на венеца, за да се почистят от бактерии, намиращи се на дъното на венечния джоб, и сигурно връщане на венеца, там където е мястото му. По този начин се намалява дълбочината на венечния джоб и се отстранява скритите дълбоко бактерии, за да не се допусне продължаващо развитие на болестта.

Регенерираща процедура
Тази процедура се състои в отместване назад на венеца, за да се отстранят дълбоко разположените бактерии и с помощта на мембрани, костни присадки или тъкан-стимулиращи протеини да се създадат условия на организма да се възстанови и да се подпомогне по-бързото заздравяване.

Удължаване на короната
Процесът включва премоделиране на линията на венеца чрез премахване на излишната тъкан от венеца и зъба, за да се покаже зъба и да се подобри усмивката.

Мекотъканни присадки
Тази процедура предполага вземане на венечна тъкан от небцето или друг източника и използването й да покрие оголения зъб с неговия корен. Така се спира по-нататъшното отдръпване на тъкани и загуба на костна субстанция.

Смята се, че пародонтитът увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и образуването на тромби. Също така се свързва с увеличен брой преждевременни раждания и новородени с ниско тегло. Това заболяване е напълно лечимо в ранните стадии и навременното медикаментозно лечение ще премахва не само риска от загуба на зъби, но и намалява риска от редица други проблеми със здравето.

Leave a Comment