Как да се грижите за счупен или напукан зъб?
Намери доктор

Как да се грижите за счупен или напукан зъб?

октомври 18, 2023

Имате счупен или напукан зъб? Страхувате се да се усмихвате и изпитвате дискомфорт и дори болка? А знаете ли, че това може и да е поправимо, но изисква професионална помощ?

Счупване или напукване на зъб може да възникне както заради травма, така и поради различни фактори – възраст, скърцане със зъби, неправилна захапка или грешно лечение. Те са с различна големина и разположение на фрактурните линии. В зависимост от сериозността, могат да засегнат само емайла, част от дента, да достигнат до нерва и корена.

Най-голямото неудобство е, че този проблем може да е съпроводен с редица симптоми – болка, чувствителност, подуване и други. 

Не знаете дали и кога да се обърнете към зъболекар? В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и как може да се възстанови счупване или напукване. 

Какви са причините за счупванията и напукванията на зъби?

Някои от пукнатините и счупванията не могат да бъдат предотвратени, докато други се дължат на начина на живот и неправилни навици при хранене и грижа за зъбите. Понякога можете веднага да разберете, че нещо се е случило със зъба Ви, докато в други ще минат дни и дори седмици, преди да получите първите симптоми.

Най-честите причини включват: 

 • Бруксизъм – е състояние, което се характеризира със скърцане със зъби и стискане на челюстите. Това оказва голям натиск върху зъбите, което може да доведе до изтъркване на емайла, чувствителност и да ги направи уязвими на счупване. Често може да е свързано с фактори като преумора или стрес. В повечето от случаите се проявява по време на сън и пациентите не знаят, че това се случва. В леките си форми не оставя трайни последствия, но в тежките, ако не бъде лекувано, може да повлияе на здравословното състояние. 
 • Възстановяване на зъби – колкото по-големи са кариесите, толкова по-големи са и поставените пломби. Ненавременното лечение може да застраши целостта на зъба и да го направи по-податлив на напукване. Ако пломбите не са направени качествено, могат да компрометират зъба и да го отслабят. При такива обстоятелства, той може да се напука сам или по-вероятно е да се счупи заради бруксизъм, ядене на твърди храни или при получаване на травма. 
 • Хранадъвченето и дърпането на твърда и жилава храна със зъби е друга често срещана причина за счупването и напукването на зъби. Друга причина е твърди остатъци в хранителни продукти като кости, малки камъчета и други. 
 • Зъбна травма – това може да включва различни злополуки като падане, удар в устата, спортна травма, инцидент на пътя и други. Например – при контактните спортове са често срещани удари в устата, затова е препоръчително да се носят зъбни предпазители.
 • Ежедневни навици – ядене на лед, дъвчене на твърди предмети – химикали, моливи и други. Тези навици са вредни за Вашите зъби и с течение на времето ще увредят емайла и ще направят зъбите податливи на напукване и чупене. 
 • Температурни промени – те могат да причинят напукване. Например, ако ядете гореща храна и след това пиете ледена вода, за да я охладите. 
 • Износване с напредване на възрастта, зъбите се износват и емайлът изтънява. Това ги прави по-уязвими към напуквания. Всъщност, повечето счупвания и напуквания на зъби се появяват при пациенти на възраст над 50 години. 

Как да се грижите за счупен или напукан зъб?

Какви са симптомите при напукан или счупен зъб?

Както вече споменахме, понякога при напукване на зъба могат да минат дни и дори седмици, преди да почувствате някаква разлика. Пулпата във Вашия зъб съдържа нерви и кръвоносни съдове. Най-честите симптоми са:

 • Внезапна болка, докато ядете студена или гореща храна.
 • Чувствителност при ядене на сладки храни.
 • Болка, която идва и си отива, особено при дъвчене.
 • Подуване около зъба.
 • Зъбобол при хапане или дъвчене.
 • Болки в зъбите, които не можете да идентифицирате откъде идват.
 • Главоболие. 

При счупване няма как да не забележите случилото се.

Как се възстановяват счупени или напукани зъби?

Колкото по-бързо се свържете с Вашия зъболекар за преглед и консултация, толкова по-добре. Навременните мерки ще спасят зъба Ви! 

След преглед и диагностика, има няколко възможности за лечение, в зависимост от състоянието Ви:

 • Ако малко парче емайл или пломба се е отчупило, може да се наложи подмяна на пломбата или възстановяване на липсващата част. 
 • Ако малка част от зъба се е отчупила, може да се наложи поставянето на пломба или коронка. 
 • Ако фрактурата е тежка, може да се наложи ендодонтско лечение и отстраняване на счупената част, за да се предпазят пулпата и зъба. 
 • Ако пукнатината се простира надолу в пулпата, може да се наложи лечение на корени. 

Това са само малка част от възможните лечения. Има множество възможности за лечение и възстановяване на счупени и напукани зъби. 

Не забравяйте – ранното посещение при зъболекар, ще доведе до възможно най-добрите резултати. Доверете се на денталните специалисти на дентален център Фармадент и се свържете с нас на телефони: +359 879 61 00 06 и +359 879 61 00 07.

Posted in Blog

Leave a Comment