Какво трябва да знаете за оцветяванията и петната по зъбите?
Намери доктор

Какво трябва да знаете за оцветяванията и петната по зъбите?

август 10, 2023

Притеснявате се от усмивката си? Забелязвате промяна в цвета на зъбите си и странно оцветяване, които са се появили изведнъж?

Петната по зъбите са често срещан стоматологичен проблем, който може да засегне всеки. Причините са различни – от консумацията на различни храни и напитки до напредване на възрастта. Различни фактори могат да причинят и обезцветяване като тютюнопушене, приемане на лекарства за хронични проблеми и увреждане на зъбите.

Най-голямото неудобство е, че тези промени се отразяват на визията на зъбите Ви. Ако мечтаете да възвърнете красивата си усмивка, тази статия е точно за Вас! В нея ще обърнем внимание на видовете оцветявания и какво трябва да знаете за тях.

Какво представлява оцветяването на зъбите?

За да можете да разпознаете оцветяването, е нужно да знаете нормалния цвят на Вашите зъби. За такъв се смята нюансът слонова кост с леко синкав или жълтеникав отенък. Различните нюанси на зъбите се променят с годините. Млечните зъби на децата и тези на младите хора, които нямат вредни навици притежават едва забележим синкав оттенък.

Можем да говорим за оцветяване, ако по зъбите Ви има потъмняване или петна с различни цветове от вече посочените. Няма значение дали става въпрос за няколко едва забележими точки, петна с различна големина или цялостна промяна на цвета на зъба.

Има два основни вида оцветяване:

 • Външно – този тип засяга повърхностния слой на зъба – емайла. Обикновено причината се крие в излагане на определени фактори на околната среда, както и определени храни и напитки.
 • Вътрешно – при него пигментирането е проникнало във вътрешността на зъба и засяга дентина или е причинено във вътрешните слоеве на зъба. Най-честите причини за това включват зъбна травма и употребата на лекарства.

Какви са най-честите причини за оцветяване?

Както вече споменахме, някои от причините могат да се избегнат, докато други са неизбежни. Причините, които могат да бъдат избегнати, са най-често свързани с нашите навици и начин на живот. Например:

 • Храни и напитки с тъмен цвят – кафе, чай, горски плодове, червено вино, соев сос и други. Консумирането им в големи количества може да промени цвета на зъбите с течение на времето.
 • Пушене и употреба на тютюн – изследванията показват, че оцветяването на зъбите е по-често срещано при страстни пушачи в сравнение с хора, които не пушат.
 • Лоша устна хигиена – колкото и старателно да миете зъбите си с четка, някои остатъци от храна остават в междузъбията или са полепнали по венците. Това спомага за образуването на зъбна плака, която може да бъде премахната с конец за зъби и дентални четки. Ако не го направите, има голяма вероятност зъбите Ви да променят цвета си.
 • Прекаляване с продукти с флуорид – това вещество се съдържа в пастите за зъби и спомага за хигиената и предпазването от кариеси. Въпреки това, често хората прекаляват с употребата на подобни продукти. Затова е добре да обръщате внимание на съдържанието на продуктите, които използвате.

Причините, които не зависят от Вас, най-често са свързани с:

 • Генетика – естественият цвят на зъбите, яркостта и полупрозрачността варират от човек на човек.
 • Травми – падания, автомобилни катастрофи и наранявания, свързани със спорт, могат да доведат до появата на петна и оцветяване.
 • Стареене – с напредване на възрастта, изтънява зъбният емайл. Това довежда до получаването на жълтеникав отенък, който е цветът на дентина.
 • Стоматологични лечения – някои материали като сребърна амалгама, използвани в металните пломби, могат да направят зъбите Ви да изглеждат сивкави на цвят. Терапиите на корените също може да причини промяна в цвета на зъба.
 • Някои заболявания – чернодробни проблеми, целиакия, калциев дефицит, хранителни разстройства и метаболитни заболявания.
 • Някои лекарства – за високо кръвно, антихистамини и други.
 • Лечение на рак – химиотерапия и лъчетерапия на главата и шията могат да повлияят на цвета на зъбите.

Какво значат различните цветове?

 • Жълтеникави петна – обикновено са от ядене или пиене на тъмни храни и напитки. Може да е сигнал и за лоша устна хигиена.
 • Кафеникаво оцветяване – резултат от пушене, дъвчене на тютюн. Ако има вдълбнатина, това е нелекуван кариес.
 • Лилави петна – от консумацията на червено вино.
 • Сиво обезцветяване – може да означава, че нервът на зъба е умрял или да е резултат от зъбна травма.
 • Бели петна – показват зъбна флуороза.
 • Черни петна – обикновено насочват към области с голям кариес.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog

Leave a Comment