Намери доктор

Какво трябва да знаете за оцветяванията и петната по зъбите?

август 10, 2023

Притеснявате се от усмивката си? Забелязвате промяна в цвета на зъбите си и странно оцветяване, които са се появили изведнъж?

Петната по зъбите са често срещан стоматологичен проблем, който може да засегне всеки. Причините са различни – от консумацията на различни храни и напитки до напредване на възрастта. Различни фактори могат да причинят и обезцветяване като тютюнопушене, приемане на лекарства за хронични проблеми и увреждане на зъбите.

Най-голямото неудобство е, че тези промени се отразяват на визията на зъбите Ви. Ако мечтаете да възвърнете красивата си усмивка, тази статия е точно за Вас! В нея ще обърнем внимание на видовете оцветявания и какво трябва да знаете за тях.

Какво представлява оцветяването на зъбите?

За да можете да разпознаете оцветяването, е нужно да знаете нормалния цвят на Вашите зъби. За такъв се смята нюансът слонова кост с леко синкав или жълтеникав отенък. Различните нюанси на зъбите се променят с годините. Млечните зъби на децата и тези на младите хора, които нямат вредни навици притежават едва забележим синкав оттенък.

Можем да говорим за оцветяване, ако по зъбите Ви има потъмняване или петна с различни цветове от вече посочените. Няма значение дали става въпрос за няколко едва забележими точки, петна с различна големина или цялостна промяна на цвета на зъба.

Има два основни вида оцветяване:

 • Външно – този тип засяга повърхностния слой на зъба – емайла. Обикновено причината се крие в излагане на определени фактори на околната среда, както и определени храни и напитки.
 • Вътрешно – при него пигментирането е проникнало във вътрешността на зъба и засяга дентина или е причинено във вътрешните слоеве на зъба. Най-честите причини за това включват зъбна травма и употребата на лекарства.

Какви са най-честите причини за оцветяване?

Както вече споменахме, някои от причините могат да се избегнат, докато други са неизбежни. Причините, които могат да бъдат избегнати, са най-често свързани с нашите навици и начин на живот. Например:

 • Храни и напитки с тъмен цвят – кафе, чай, горски плодове, червено вино, соев сос и други. Консумирането им в големи количества може да промени цвета на зъбите с течение на времето.
 • Пушене и употреба на тютюн – изследванията показват, че оцветяването на зъбите е по-често срещано при страстни пушачи в сравнение с хора, които не пушат.
 • Лоша устна хигиена – колкото и старателно да миете зъбите си с четка, някои остатъци от храна остават в междузъбията или са полепнали по венците. Това спомага за образуването на зъбна плака, която може да бъде премахната с конец за зъби и дентални четки. Ако не го направите, има голяма вероятност зъбите Ви да променят цвета си.
 • Прекаляване с продукти с флуорид – това вещество се съдържа в пастите за зъби и спомага за хигиената и предпазването от кариеси. Въпреки това, често хората прекаляват с употребата на подобни продукти. Затова е добре да обръщате внимание на съдържанието на продуктите, които използвате.

Причините, които не зависят от Вас, най-често са свързани с:

 • Генетика – естественият цвят на зъбите, яркостта и полупрозрачността варират от човек на човек.
 • Травми – падания, автомобилни катастрофи и наранявания, свързани със спорт, могат да доведат до появата на петна и оцветяване.
 • Стареене – с напредване на възрастта, изтънява зъбният емайл. Това довежда до получаването на жълтеникав отенък, който е цветът на дентина.
 • Стоматологични лечения – някои материали като сребърна амалгама, използвани в металните пломби, могат да направят зъбите Ви да изглеждат сивкави на цвят. Терапиите на корените също може да причини промяна в цвета на зъба.
 • Някои заболявания – чернодробни проблеми, целиакия, калциев дефицит, хранителни разстройства и метаболитни заболявания.
 • Някои лекарства – за високо кръвно, антихистамини и други.
 • Лечение на рак – химиотерапия и лъчетерапия на главата и шията могат да повлияят на цвета на зъбите.

Какво значат различните цветове?

 • Жълтеникави петна – обикновено са от ядене или пиене на тъмни храни и напитки. Може да е сигнал и за лоша устна хигиена.
 • Кафеникаво оцветяване – резултат от пушене, дъвчене на тютюн. Ако има вдълбнатина, това е нелекуван кариес.
 • Лилави петна – от консумацията на червено вино.
 • Сиво обезцветяване – може да означава, че нервът на зъба е умрял или да е резултат от зъбна травма.
 • Бели петна – показват зъбна флуороза.
 • Черни петна – обикновено насочват към области с голям кариес.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!