Как да се справите с болка във венците? – 1 част
Намери доктор

Как да се справите с болка във венците? – 1 част

юни 13, 2023
Как да се справите с болка във венците? – 1 част

Много хора обръщат внимание на усмивката си, когато ги заболи зъб, но забравят да се грижат правилно за венците си. В предната статия обърнахме внимание на заболяванията, които могат да ги засегнат, какви са причините и симптомите.

Истината е, че много неща може да причинят болка във венците, но не всички изискват посещение при зъболекар. Възпалените венци могат да са признак, че натискате прекалено силно с четката, когато ги миете. Друг път причината може да е лошо направена протеза или раздразнение от брекети. Разбира се, раздразнението би могло да се дължи и на сериозен проблем, изискващ лекарска помощ.

Не знаете как да облекчите възпалените венци? В тази статия ще Ви помогнем да разберете дали трябва да посетите професионалист и как да се справите с възпаленията.

Защо Ви болят венците?

Какво вече Ви споделихме – има много причини, поради които венците може да Ви болят. Някои от тях дори първоначално не са обвързани със симптоми и може да Ви изненадат впоследствие като причинят много неудобства. Възможните причини варират от незначителни до много сериозни. Те могат да включват:

Заболявания на венците.

Първите симптоми са кървене, подуване и зачервяване и обикновено се получават, когато не миете зъбите си с четка и не почиствате междузъбията с конец достатъчно често. Може да не почувствате раздразнение по време на ранния етап, който се нарича гингивит.

Ако не промените хигиенните си навици, състоянието на венците Ви може да се влоши. С течение на времето, те ще се отдръпнат, създавайки малки джобове, в които се задържат храна и бактерии.

Тези джобове често остават незабелязани и стават причина за образуване на инфекции, а впоследствие водят до разклащане на зъби и разрушаване на костта. Най-лошият вариант е загубата на зъби.

Афти.

Те може да се появят навсякъде в устата Ви, включително и на венците. Не са заразни, но обикновено се появят като червени петна и могат да имат или не бяло покритие.

Най-често изчезват сами в рамките на 1-2 седмици, но може и да са болезнени. За да се справите с тях, може да се обърнете към народната медицина или да заложите на обезболяващ гел от аптеката.

Когато афтите са по-големи от половин сантиметър, не заздравяват и пречат на нормалния Ви начин на живот, трябва да посетите задължително зъболекар. Той ще назначи адекватно лечение и ще облекчи състоянието Ви.

Тютюнопушене.

Ако пушите цигари или ползвате алтернативи като електрони цигари, дъвчите тютюн, наргиле или подобни заместители, има голяма вероятност да развиете заболявания на венците.

Например тютюнът за дъвчене се поставя между бузата и зъбите – може да причини повече вреда на устата Ви, отколкото цигарите. Първите симптоми са отдръпване на венците от зъбите, образуване нарани и зачервявания по венците, които не се повлияват от лечение.

Колкото по-често пушите, толкова по-голяма е и вероятността да развиете рак на устната кухина.

Как да се справите с болка във венците? – 1 част

Хормонални промени.

Често хората свързват хормоналните проблеми с резки промени в теглото, цикъла при жените и рязка променя в настроението. Доказано е, че тези хормонални промени може да повлияят и на венците Ви в различни моменти от живота Ви.

По време на пубертета симптоми като кървящи, болезнени, подути, чувствителни или болезнени венци могат да се дължат на промяна нивата на хормоните.

При жените това може да се случва и всеки месец по време на менструалния им цикъл. Когато са бременни, нивото на хормонални промени също рязко се повишава и това може да засегне и венците.

В този случай е много важно да се консултирате с Вашия зъболекар, ако забележите, че венците Ви болят или кървят.

Друго неудобство може да възникне и при навлизане в менопаузата. При нея нивата на хормоните отново се променят. Често срещано е венците да променят цвета си, да кървят по-често или да станат лесно нараними, ако прилагате по-голям натиск при миене.

Инфектиран зъб.

Когато имате инфекция в корена на зъба или проблем с нервите, може да се образува гноен джоб или абсцес. Това състояние не винаги е обвързано с болка. Понякога може да има подуване и болка във венеца, но не и в зъба. Ако забележите рязка промяна във венеца, задължително посетете своя зъболекар, за да избегнете последващи усложнения.

С това ще завършим тази част от статията. Надяваме се информацията да Ви е била от полза.

Следете нашия блог, защото в следващата част ще Ви споделим кога трябва да посетите зъболекар и как да се грижите за венците си в домашни условия.

Posted in Blog

Leave a Comment