Каква е разликата между шини и брекети?
Намери доктор

Каква е разликата между шини и брекети?

март 1, 2024
Каква е разликата между шини и брекети?

Съдържание:


Случвало Ви се е да захапете ябълка и да усетите непоносима болка в зъбите и венците? Или да се погледнете в огледалото и да видите неестетично подредени зъби? Интересен факт е, че много хора свързват посещението при зъболекар единствено с лечение на кариес, абсцес и вадене на зъб. Денталните практики ще Ви помогнат да коригирате подредбата, захапката и естетиката на зъбите.

Ортодонтията е дял от денталната медицина, която се фокусира изцяло върху диагностициране, профилактика и лечение при подредба на зъбите, неточно съотношение на челюстите и зъбните дъги. В днешно време тя може да Ви предложи много повече от обикновени шини и брекети.

В тази статия ние, от дентален център Фармадент, ще Ви споделим каква е разликата между шини и брекети, за какво се използват и какво друго може да Ви предложи ортодонтията.

Каква е разликата между шини и брекети?

Защо може да се нуждаете от шини или от брекети?

Неправилно подредените зъби са ортодонтски проблем, който може да наруши захапката и да Ви попречи да се храните правилно. Ако не се предприеме лечение, това може да доведе до редица дентални проблеми като – поява на повече кариеси, заболяване на венците, необичайно износване на зъбния емайл и други.

Няма значение на каква възраст се. По всяко време позицията на зъбите в устата Ви може да се промени. Когато един или няколко зъба започват да променят позицията си, това може да бъде болезнено.

Въпреки че някои пациенти имат идеална захапка, те може да страдат от струпване или голямо разстояние между зъбите. При струпване, зъбите се припокриват и в някои случаи израстват или са израснали на неправилна позиция в устата. В по-екстремни случаи, може да се е получило и заклещване на зъб в костта. То може да е причинено от различни фактори – прекалено малка зъбна дъга или по-големи зъби от нормалното.

По-голямото разстояние между зъбите може да е причинено от по-малки зъби от нормалното или по-голям размер на челюстта. Тези проблеми затрудняват правилното миене и почистване на зъбите с конец, което да доведе до кариес или възпаление на венците.

Лечението с шини или брекети цели да подпомогне правилното подреждане на зъбите в челюстта и да предпази зъбите от по-нататъшно увреждане. Повечето зъболекари препоръчват един от двата метода, когато:

  • Има голямо струпване или раздалечаване на зъби.
  • Зъбите са в неправилна позиция или се припокриват с друг зъб.
  • Млечните зъби са се задържали повече от нормалното в устата на детето.
  • Млечните зъби са паднали, преди да се е появил зародишът на постоянните зъби.
  • Позицията на зъбите е източник на болка.
  • Използване на повече сила от необходимото за отхапване на храната.
  • Има наличие на зъбни травми.
  • Скърцане със зъби по време на сън.
Каква е разликата между шини и брекети?

Какво е общото между шини и брекети?

Общото е, че се изработват специално по мярка и спецификата на зъбите и челюстта на пациентите. Целта е – лечение на зъбни и челюстни проблеми, които нарушават междузъбието и естетиката на усмивката.

В днешно време моделите шини и брекети са толкова модерни и с разнообразен дизайн, че не е нужно да се срамувате да ги носите! Те са както практични, така и дискретни. И най-важното е, че ще Ви помогнат да се справите с множество проблеми.

Каква е разликата между шини и брекети?

Важно е да запомните, че кривите зъби и неправилната захапка НЕ са просто естетичен проблем! Те могат да навредят сериозно на качеството Ви на живот и денталното Ви здраве.

Обикновено шините се използват на по-малки деца, които все още не са сменили млечните си зъби или имат смесено – млечни и постоянни зъби. Причината е, че техните зъби са по-податливи на корекции. Могат да се използват и за по-големи деца или възрастни, но само при леки случаи и при преценка на ортодонта. Те са подвижни и могат да се махат по всяко време.

За разлика от шините, брекетите са неподвижен ортодонтски апарат. Представляват малки скоби, които се залепят със специално лепило на всеки зъб и се наместват индивидуално от зъболекаря. Поставянето е по-прецизно и по тази причина ефектът е по-дълготраен.

Подходящи са както за малки деца, така и възрастни. Особеното е, че за да си ги поставите, трябва всичките Ви зъби да са постоянни.

Каква е разликата между шини и брекети?

Какви са предимствата на ортодонтските брекети?

Може да мислите шините и брекетите за голяма инвестиция, но техните предимства са многобройни. Те могат да Ви помогнат като:

Предотвратят заболявания на венците

Най-вероятно сте чували за заболяване на венците и се опитвате да го избегнете на всяка цена. То се характеризира със зачервяване и възпаление, обикновено причинено от лоши орални навици, което води до натрупване на бактериална плака върху зъбите.

Дългосрочната полза от брекетите е намаляване на риска от развитие на заболяване на венците. Неправилно подредените зъби са по-склонни да задържат бактериална плака и остатъци от храна, които остават дори след миене с четка и паста. С времето могат да причинят инфекции, които да прераснат в заболявания.

Шините и брекетите помагат, като коригират подредбата на зъбите, което прави миенето и почистването с конец по-лесно и ефективно.

Минимизиране на кариесите

Кариесите се образуват, когато оралните бактерии се хранят със захарите, които консумираме, и на свой ред произвеждат вредни киселини, които разграждат зъбния емайл. Когато зъбите се припокриват или не са подравнени, има по-голям шанс бактериите да останат в труднодостъпните места. Това затруднява почистването им, което забързва процеса по образуване на кариеси.

По-добро храносмилане

Зъбите присъстват не само да Ви осигурят красива усмивка, а тяхната функция е да Ви помогнат да сдъвчете добре храната. Неправилно подредените зъби и неправилната захапка ще затруднят храносмилането и съответно ще доведат до раздразнения и стомашни проблеми. С брекетите и шините ще постигнете правилна захапка и ще разрешите този проблем.

Коригиране на захапката

Неправилната захапка може да доведе до неефективно дъвчене, стрес на челюстта, счупени зъби и много други проблеми. Скобите коригират позициите на зъбите и ги връщат в правилните, като помагат и за правилното им функциониране.

Предотвратяване на костна ерозия

Зъбите, които не са подредени правилно, могат да причинят разрушаване на костта около тях. Това често е резултат от вредни орални бактерии, свързани със заболяване на венците и прекомерна сила на захапката. Чрез шините и брекетите, зъбите се връщат в правилните позиции.

Каква е разликата между шини и брекети?

Какъв е процесът по слагане на шини или брекети?

Процедурата по поставяне е проста и лесна. Тя включва подробна диагностика и определяне позицията на зъбите, челюстта и захапката. Шините и брекетите се изработват индивидуално и следват няколко стъпки:

Консултация

Целта е Вашият зъболекар да се запознае със случая Ви и да оцени здравето на Вашите зъби. На нея ще се направи подробна диагностика и ще се определи кой е правилният метод на лечение, според състоянието на зъбите.

Взимане на отпечатъци

С помощта на специален материал се взема отпечатък на долната и горната челюст и зъбите. Те се използват за създаване на модел, който ще се използва за изработката на шина или брекети.

Изработка

Чрез взетия модел от пациента се изработва шина или брекети от специални материали. Целта е да се гарантира, че ще паснат удобно и ефективно на зъбите.

Поставяне

Ако става въпрос за шина, пациентът трябва да я пробва и да сподели усещането си със своя зъболекар. При брекетите, специалистът поставя внимателно скобите, за да пасват правилно и да прилепват здраво и плътно към зъбите.

При поставяне зъболекарят дава подробни инструкции за употреба и поддържане на висока хигиена.

Последващи прегледи

Важно е да посещавате последващи прегледи при зъболекаря, за да се направят корекции по позициите на брекетите, ако е необходимо.

Не чакайте утре, за да възвърнете красивата си усмивка

Доверете се на специалистите на дентален център Фармадент и запишете своя час за преглед още ДНЕС! Следете и нашия блог, защото скоро ще продължим със съветите за по-красива усмивка.

Posted in Blog

Leave a Comment