Ранна загуба на млечни зъби? Какво следва?
Намери доктор

Ранна загуба на млечни зъби? Какво следва?

април 3, 2024

Съдържание:

  1. Какво трябва да знаете?
  2. Защо не е препоръчителна ранното падане?
  3. Защо млечните зъби могат да паднат по-рано?
  4. Какво да направите, ако се случи ранна загуба на временен зъб?
  5. Защо е препоръчително поддържане на пространството на зъба отворено?

Млечните зъби са жизненоважни за оралното развитие на всяко дете и изпълняват множество функции. Освен че спомагат за храненето, те създават място в челюстта за постоянните. Обикновено около шестгодишна възраст започва замяната им с постоянни. Този процес продължава до дванадесетата година.

Някои деца могат да загубят един или повече временни зъба по-рано. Ако това се случи преди постоянните да са готови да израснат, може да повлияе на развитието им в по-късен етап.

Притеснявате се какво се случва, когато млечните зъби паднат по-рано? В тази статия ние, от дентален център Фармадент, ще разгледаме причините и последствията от ранната им загуба. Ще Ви дадем професионални съвети какви мерки да вземете, ако това се случи.

Какво трябва да знаете?

Ранна загуба на млечни зъби? Какво следва?

За разлика от възрастните, децата имат 20 зъба. Временните са предназначени не само за хранене, но и за правилното развитие на говора и лицето. Осигурявайки правилна позиция в челюстта за постоянните, те гарантират правилната захапка и естетика на усмивката.

Интересен факт е, че всеки зъб има определен периоди на развитие, в които трябва да израсне и след това да падне. Обикновено първите, които се подменят, са тези, които са поникнали първи. Най-често това са долните резци.

Временните зъби падат, защото под тях е започнал да се образува зародиш на постоянните. Когато това се случи, корените на млечните започват да се резорбират или казано по друг начин – да се свиват. Това ги прави нестабилни във венеца и се разрушава корена, който ги държи на мястото им. Помощ оказват и никнещите под тях постоянни, които оказват силен натиск, който ги избутва нагоре и допълнително ги разхлабва.

Съответно, от само себе си започват да се клатят. В крайна сметка падат, а след време постоянните се появяват на тяхно място.

Според световната дентална асоциация е напълно нормално подмяната на млечните с постоянни да започне между 6-та и 7-та година. Но, ако това се случи, преди зъбът да е започнал да се клати и да има зародиш на постоянен, това е признак за преждевременна загуба.

Защо не е препоръчително ранното падане?

Млечните зъби рядко падат прекалено рано от само себе си. В извънредни случаи, зъболекар може да препоръча премахване на определен временен зъб, ако има прекалено голям кариес, който не може да се лекува.

Прекалената ранна загуба може да причини редица усложнения. При преждевременно падане на млечен зъб, това позволява на другите зъби около него да се изместят от позицията си. Те се опитват да компенсират и запълнят празното място.

В резултат на това, постоянният няма необходимото пространство, за да пробие и израсне. Затова той може да изникне накриво или на неправилна позиция, което да доведе до струпване на зъбите, неправилна захапка и нарушаване на естетиката.

И тъй като постоянните се насочват по позицията на временните, неправилно подредените млечни довеждат до неправилно позициониране на постоянните. Освен това, струпването може да увреди постоянните под венеца и след като изникнат, да се сблъскат с другите зъби, които са се разместили и притиснали към тях.

Важно е този проблем да бъде решен възможно най-скоро. В противен случай, не само естетиката на усмивката ще бъде нарушена, но и детето може да изпитва неудобство при хранене и говорене. Ако това състояние бъде пренебрегнато, то ще изисква дълго и скъпо лечение с напредване на възрастта.

Друго неудобство, което кривите зъби причиняват е по-трудното почистване. Това е и свързано с повишен риск от оставане на храна в междузъбието и венеца, а оттам – до развитие на кариеси, пародонтоза, ранна загуба на зъби и по-сериозни инфекции.

Защо млечните зъби могат да паднат по-рано?

Както вече Ви споделихме, времето е от голямо значение когато става въпрос за формиране и израстване на постоянните зъби. Най-често млечен зъб пада по-рано, когато има:

Травма или злополука.

Децата обичат да опознават света и да играят с връстници. Но понякога не осъзнават, че излагат себе си и останалите на опасност. Млечните зъби имат по-малки корени от постоянните, съответно не са и толкова здрави и стабилни. Това означава, че дори груба игра и удари към устата, могат да станат причина за разклащане или преждевременно падане.

Това означава, че могат да бъдат избити при падане, силен удар, спортен инцидент или някаква друга травма.

Заболявания на венците.

Децата, също като възрастните, могат да имат проблеми с венците. Например – пародонтит може да се получи при прекомерно натрупване на плака върху венците. Първите симптоми са зачервяване, възпаление и болка. Когато не се лекува, заболяването прогресира и това може да доведе до отдръпване на венеца и разклащане на млечните зъби.

Хронични заболявания и здравословни проблеми.

Някои здравословни състояния може да доведат до по-ранното падане на млечните зъби. Например костни заболявания и различни видове рак. Освен това, има редица хронични проблеми, които могат да повлияят на доброто здраве на зъбите и венците.

Какво да направите, ако се случи ранна загуба на временен зъб?

Ранна загуба на млечни зъби? Какво следва?

Първото нещо, което трябва да направите, е да запишете час при Вашия зъболекар. Ако нямате специалист, когото посещавате, потърсете такъв с опит в детската стоматология. Той не само ще прегледа състоянието на млечните зъби, но и ще даде адекватна оценка какво е състоянието им. На тази база ще Ви посъветва какъв е най-добрият курс на лечение.

Обърнете внимание, че диагностиката задължително трябва да включва рентгенова снимка. Целта е да се огледа състоянието на всички зъби и дали има наличие на зародиши на постоянни под тях.

Ако постоянният зъб предстои скоро да порасне, стоматологът ще Ви препоръча по-чести профилактични прегледи за проследяване на състоянието.

Но, ако това не предстои да се случи скоро, може да се наложи посещение при детски ортодонт за по-нататъшна консултация. В повечето случаи зъболекарите препоръчват използване на различни методи за поддържане на пространството на зъба отворено. Например подвижен фиксатор.

Когато постоянният зъб израсне, това поддържащо устройство вече няма да е необходимо.

Защо е препоръчително поддържане на пространството на зъба отворено?

За да се предотвратят проблеми с постоянните зъби, ортодонтите могат да препоръчат използването на поддържащо устройство – фиксатор. Той се изработва индивидуално, според зъбите на детето и може да бъде фиксиран или сваляем.

Фиксаторът може да предотврати много проблеми в бъдеще и притежава редица ползи като:

Предотвратява разместването на зъбите.

Както вече споменахме, когато един млечен зъб падне по-рано от развитието на постоянния, другите зъби около него се опитват да компенсират загубата му. Целта е да запълнят пространството и да не се наруши дъвкателната функция.

Така те не само се разместват, но и пречат на новия зъб да избие. Ползването на фиксатор ще предотврати изместването на зъбите от мястото им. Те няма да се изкривят, да се струпат или да променят захапката. И най-важното – постоянният ще излезе на точното си място, когато е готов да порасне.

Премахва нуждата от ортодонтско лечение в зряла възраст.

Всеки проблем, към който се подходи правилно и навреме, няма да се развие с течение на възрастта. Навременното посещение при зъболекар ще Ви спести големи инвестиции и неудобство на детето Ви. Ако зъбите запазят правилната си позиция, то няма да се нуждае от шини в училище или брекети, за да подравни зъбите и оправи захапката си като възрастен.

Освен това, ще се съкрати и времето, необходимо за ортодонтското лечение.

Мястото на зъба няма да бъде загубено.

Използването на фиксатор гарантира, че ще има място за постоянния зъб и това няма да се промени, докато не се премахне устройството. Това ги прави изключително удобно средство, което не пречи на храненето и грижата за зъбите, защото може да бъде извадено.

А Вашето дете има ли такъв проблем?

Ако вече се е случило преждевременна загуба на млечен зъб, не чакайте повече! Запишете час за преглед при нашите специалисти още днес.

Можете да го направите чрез нашата контактна форма или се свържете с нашите клиники на телефони:

ул. Генерал Колев №8 – +359 879 61 00 06
бул. Съборни №40 – +359 879 61 00 07.

Изберете пътя към здравата и красива детска усмивка!

 

 

 

 

 

Posted in Blog

Leave a Comment