Защо постоянните зъби може да започнат да се клатят при възрастните?
Намери доктор

Защо постоянните зъби може да започнат да се клатят при възрастните?

юли 28, 2023
Клатещи се зъби

 

Разклатеният зъб не е голяма работа, когато си дете и с нетърпение очакваш посещението на Феята на зъбките. Тази промяна е положителна и символизира навлизането в един нов етап от живота. Но, ако сте минали този период, това събитие е по-скоро сбъднал се кошмар.

Има много фактори, които могат да доведат до разклащане на зъб при възрастните. Лоша устна хигиена, напреднало заболяване на венците, травма и дори бременност. Има шанс да спасите зъба, но всичко зависи от причините.

Разбира се, при такива симптоми е задължително да посетите Вашия зъболекар. А, докато пътувате, в тази статия ще Ви споделим причините и как да забележите този проблем навреме.

Как се чувства разклатеният зъб?

Разклатените зъби нямат структурна опора и са в процес на отделяне от костта и венците. Можете да забележите този проблем, когато си миете зъбите, почиствате с конец или ядете. Зъбът може да се чувства като „изваден”, отпуснат или да се мърда. Заедно с тези признаци, може да имате подути и кървящи венци.

Какво го причинява?

Известно е, че постоянните зъби ще останат с нас за цял живот. При тях нямате „резервен” вариант и загубите ли зъб, единственият вариант е да го замените с имплант. Затова е важно да е да потърсите причината, която е довела този проблем.

Най-често срещаните са:

Заболяване на венците.

В повечето случаи, заболяването се отключва заради продължителна и лоша устна хигиена. Много хора си мислят, че да си измият зъбите с четка и паста е напълно достатъчно. Не е така! В междузъбията често се задържат малки хранителни остатъци, които се разлагат с времето. До тях не достигат косъмчетата на четките и затова трябва да включите в ежедневието си и почистване с конец за зъби и вода за уста.

Също така, важно е поне веднъж в годината да почиствате зъбния камък. Бактериите, натрупани в него, могат да причинят различни инфекции, които да прераснат в заболяване на венците.

Напредването на такова заболяване, може да доведе до отдръпването на венците. Това е лечимо, когато се открие рано и, ако разклатените зъби са в резултат на това, има шанс да се спасят.

Зболяване на венци

Травма.

Падането или ударът по лицето са често срещани причини да се счупи или разклати зъб. Причините могат да са различни – от случаен удар и спъване до участието в пътно-транспортно произшествие.

Такава травма може да бъде причинена и от скърцането и стискането на зъби. При тях се износва тъканта до такава степен, че зъбите се разклащат. Ако това е причината, Вашият зъболекар може да реши проблема със специална шина за спане, която да предпази от трайно увреждане.

Бременност.

По време на бременност промените в нивата на хормоните могат да засегнат и устната Ви кухина. Възможно е да се отключи пародонтит и да повлияе на връзките и костите в устата, които поддържат зъбите и ги задържат на мястото им. Зъбите може да се разклатят, ако бъде засегнат периодонциумът.

Тези промени обикновено отминават сами с приключване на бременността. Въпреки това, при първите симптоми е важно да посетите Вашия зъболекар, за да се изключат други причини.

И не забравяйте – превантивните, диагностичните и възстановителните лечения са безопасни по време на бременността. При нужда от по-сериозно третиране, Вашият стоматолог ще Ви предложи най-подходящия подход, който да не представлява риск за плода.

Остеопороза.

Това е заболяване, което отслабва костите в тялото и улеснява тяхното чупене. Обикновено тя засяга повече бедрата, гръбначния стълб и китките, но тя буквално отслабва всяка кост в тялото.

Последните проучвания предполагат връзката между нея и намаляване на плътността на костта в челюстта. Когато това се случи, може да настъпи загуба на зъб. Това е често срещано явление при по-възрастните хора.

Как да се предпазите? Доверете се на зъболекарите на дентален център Фармадент и запишете час за профилактичен преглед още СЕГА!

Posted in Blog

Leave a Comment