Намери доктор

Най-вредни храни за зъбите ни – 1 част

февруари 5, 2021
естетична стоматология варна

Обичате да си похапвате от всичко? А знаете ли, че много храни и напитки могат да причинят плака, която сериозно да увреди зъбите Ви?

Плаката е изпълнен с бактерии лепкав филм, който допринася за заболяванията на венците и причинява кариеси. За да предовратите появата й, трябва да си миете зъбите поне по 2 пъти на ден и да почиствате междузъбните пространства с конец за зъби.

За съжаление, понякога това не е достатъчно, за да предовратите появата й. В тази статия ще Ви споделим някои от най-вредните храни за зъбите ни. И ще оставим на Вас да прецените дали да ги избягвате или да ограничите консумацията им.

Не е изненадващо, че бонбоните са вредни за здравето на зъбите ни. Но киселите бонбони съдържат различни видове киселини, които оказват по-силно въздействие върху зъбите ни. Освен това, ако са дъвчащи, те се залепват по зъбите ни и остават върху тях по-дълго време. И е по-вероятно да причинят гниене.

Хлябът намира място в тази класация. Причината е, че когато го дъвчете, слюнката Ви разгражда нишестето до захар. Освен това, той се задържа по-лесно между зъбите и може да доведе до образуването на кариеси. Съветваме да се насочите към хлябовете от пълнозърнеста пшеница, защото в тях има по-малко добавени захари.

Всички знаем, че алкохолът не е от най-здравословните. Но едва ли осъзнавате, че когато пиете алкохол изсушавате устата си При сухота в устата  липсва  слюнка, която ни е необходима за поддържането на здрави зъби. Слюнката предовратява залепването на храна по зъбите. Дори спомага за възстановяване на ранните признаци на кариеси, заболявания на венците и други инфекции.

Затова Ви съветваме да намалите алкохола, а когато го консумирате –  да пиете много вода, за да хидратирате устата си.

С това ще приключим тази част от статията. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!