Най-вредни храни за зъбите ни – 1 част
Намери доктор

Най-вредни храни за зъбите ни – 1 част

февруари 5, 2021
естетична стоматология варна

Обичате да си похапвате от всичко? А знаете ли, че много храни и напитки могат да причинят плака, която сериозно да увреди зъбите Ви?

Плаката е изпълнен с бактерии лепкав филм, който допринася за заболяванията на венците и причинява кариеси. За да предовратите появата й, трябва да си миете зъбите поне по 2 пъти на ден и да почиствате междузъбните пространства с конец за зъби.

За съжаление, понякога това не е достатъчно, за да предовратите появата й. В тази статия ще Ви споделим някои от най-вредните храни за зъбите ни. И ще оставим на Вас да прецените дали да ги избягвате или да ограничите консумацията им.

Не е изненадващо, че бонбоните са вредни за здравето на зъбите ни. Но киселите бонбони съдържат различни видове киселини, които оказват по-силно въздействие върху зъбите ни. Освен това, ако са дъвчащи, те се залепват по зъбите ни и остават върху тях по-дълго време. И е по-вероятно да причинят гниене.

Хлябът намира място в тази класация. Причината е, че когато го дъвчете, слюнката Ви разгражда нишестето до захар. Освен това, той се задържа по-лесно между зъбите и може да доведе до образуването на кариеси. Съветваме да се насочите към хлябовете от пълнозърнеста пшеница, защото в тях има по-малко добавени захари.

Всички знаем, че алкохолът не е от най-здравословните. Но едва ли осъзнавате, че когато пиете алкохол изсушавате устата си При сухота в устата  липсва  слюнка, която ни е необходима за поддържането на здрави зъби. Слюнката предовратява залепването на храна по зъбите. Дори спомага за възстановяване на ранните признаци на кариеси, заболявания на венците и други инфекции.

Затова Ви съветваме да намалите алкохола, а когато го консумирате –  да пиете много вода, за да хидратирате устата си.

С това ще приключим тази част от статията. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата.

Posted in Blog

Leave a Comment