Най-вредните храни за зъбите – 2 част
Намери доктор

Най-вредните храни за зъбите – 2 част

април 2, 2021

Това, което ядете, е от значение за зъбите Ви. Въпреки че често говорим за значението на редовните посещения при зъболекар и добрата хигиена, храната също въздейства на денталното зраве. И за да запазите красивата си усмивка, трябва да ограничите вредните храни.

В тази част от статията ще продължим да Ви споделяме най-вредните храни за зъбите. Но този път ще се фокусираме върху не толкова известните причинители на плака.

Всички обичаме студените напитки, особено през горещите летни дни. Но някои хора имат навика да дъвчат леда от тях. И след като ледът е замразена вода и не съдържа захар, това не би трябвало да е проблем. Тук специалистите споделят, че не ледът, а дъвченето му уврежда емайла. Това прави зъбите Ви податливи към образуване на кариеси, плака и напукване.

Сушените плодове са известни със своите ползи за здравето и невероятен вкус. Но в тях се съдържа голямо количество естествена захар. Освен това, те лесно остават между зъбите. В резултат – те могат да станат причина за гниене и впоследствие за образуване на кариеси.

Портокалите, грейпфрутите и лимоните са едни от най-харесваните цитрусови плодове. Те са вкусни и с високо съдържание на витамин С. Но съдържанието на киселина може да разяде емайла, правейки зъбите по-уязвими към образуване на плака.

Дори изстискването на лимон и добавянето на вода към него добавя киселинност към напитката. Затова най-добрият вариант е да не прекалявате с консумацията им. И винаги след това, изплаквайте зъбите си с вода.

Това са само някои от вредните храни, които могат да повлияят на усмивката Ви. Важно е да запомните, че всяка храна в умерени количества не може да навреди на зъбите ни.

Оставаме на Вас да прецените дали да ограничите тези храни. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим други интересни факти за денталното здраве.

 

Posted in Blog

Leave a Comment