Намери доктор

Господин Рентген, толкова ли сте опасен!

август 26, 2016
Дентален рентген - Зъболекар Варна Фармадент

Всяка доза рентгеново облъчване, дори минималната, е удар по opганизма, макар че е дозиран така, че да можем да преодолеем неговите последствия. Ако защитните ни механизми работят без сривове, минава бързо. Затова е толкова важно да поддържаме имунитета си, да се храним пълноценно, да водим здравословен начин на живот. Впрочем разпространеното мнение, че облъчването поражда онкологична заболявания, не е съвсем вярно. Истината е, че обикновено страдат най-уязвимият орган или система на организма.

Вярно ли е, че получаваме 3-4 пъти по-голяма доза рентгеново облъчване от другите европейци?

Да. Средното натоварване на дозата съставлява 0,3-0,6 милисиверта (мСв) на година. А в България то е 1,3-3,5 мСв. Причинита за това е в старото оборудване на рентгеновите кабинети, доза на облъчване. Съвременните цифрови диагностични апарати дават няколко пъти по-малка доза на облъчване.

Съвременните цифрови рентгенови апарати се различават от своите предшественици от земята до небето не само на външен вид, но и по качеството на данните, дозата на облъчване, която при най-новите устройства е няколко пъти по-ниска. Снимката се прехвърля на компютъра на лекаря, където той може да я разглежда по-добре, като същевременно не излага пациента на допълнително радиационно облъчване. Затова, ако лекарят е назначил рентгеново изследване, по-добре е да го направите в реномирана клиника, където има качествено и безопасно оборудване.

В Дентални центрове „Фармадент” използваме високотехнологични съвременни рентгени.

На бул. „Съборни’ 40 нашите зъболекари използват рентгенов апарат от ново поколение ОRTHOPANTOMOGRAPH OP 300 – уникална платформа 3 в 1 – панорамна снимка + цефалостат + 3D изображение. Той е символ на надежност и генериране на отлични изображения при по-ниски дози на облъчване.

На ул. „Генерал Колев” 8 нашите специалисти използват цифров панорамен апарат Planmeca ProOne. Той е с елегантен дизайн съчетан с най-новите технологии на Planmeca, които притежават изключителни диагностични възможности и качество на образа.

Каква е безопасната годишна доза облъчване?

Максимално допустимата доза за година е 150 мСв. Нея я получават хора, които се нуждаят от системен рентгенологичен контрол или внезапно пострадали (авария, тежка травма, вътрешно кръвотечение). Ако се правят само обичайните диагностични изследвания – флуорография, мамография, рентген при стоматолога – годишно могат да се съберат около 15 мСв. Така че да се избягват те поради страх от облъчване е несериозно. Още повече, че над 70% от първичните диагнози се установяват с помощта на рентген.

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!