Господин Рентген, толкова ли сте опасен!
Намери доктор

Господин Рентген, толкова ли сте опасен!

август 26, 2016
Дентален рентген - Зъболекар Варна Фармадент

Всяка доза рентгеново облъчване, дори минималната, е удар по opганизма, макар че е дозиран така, че да можем да преодолеем неговите последствия. Ако защитните ни механизми работят без сривове, минава бързо. Затова е толкова важно да поддържаме имунитета си, да се храним пълноценно, да водим здравословен начин на живот. Впрочем разпространеното мнение, че облъчването поражда онкологична заболявания, не е съвсем вярно. Истината е, че обикновено страдат най-уязвимият орган или система на организма.

Вярно ли е, че получаваме 3-4 пъти по-голяма доза рентгеново облъчване от другите европейци?

Да. Средното натоварване на дозата съставлява 0,3-0,6 милисиверта (мСв) на година. А в България то е 1,3-3,5 мСв. Причинита за това е в старото оборудване на рентгеновите кабинети, доза на облъчване. Съвременните цифрови диагностични апарати дават няколко пъти по-малка доза на облъчване.

Съвременните цифрови рентгенови апарати се различават от своите предшественици от земята до небето не само на външен вид, но и по качеството на данните, дозата на облъчване, която при най-новите устройства е няколко пъти по-ниска. Снимката се прехвърля на компютъра на лекаря, където той може да я разглежда по-добре, като същевременно не излага пациента на допълнително радиационно облъчване. Затова, ако лекарят е назначил рентгеново изследване, по-добре е да го направите в реномирана клиника, където има качествено и безопасно оборудване.

В Дентални центрове „Фармадент” използваме високотехнологични съвременни рентгени.

На бул. „Съборни’ 40 нашите зъболекари използват рентгенов апарат от ново поколение ОRTHOPANTOMOGRAPH OP 300 – уникална платформа 3 в 1 – панорамна снимка + цефалостат + 3D изображение. Той е символ на надежност и генериране на отлични изображения при по-ниски дози на облъчване.

На ул. „Генерал Колев” 8 нашите специалисти използват цифров панорамен апарат Planmeca ProOne. Той е с елегантен дизайн съчетан с най-новите технологии на Planmeca, които притежават изключителни диагностични възможности и качество на образа.

Каква е безопасната годишна доза облъчване?

Максимално допустимата доза за година е 150 мСв. Нея я получават хора, които се нуждаят от системен рентгенологичен контрол или внезапно пострадали (авария, тежка травма, вътрешно кръвотечение). Ако се правят само обичайните диагностични изследвания – флуорография, мамография, рентген при стоматолога – годишно могат да се съберат около 15 мСв. Така че да се избягват те поради страх от облъчване е несериозно. Още повече, че над 70% от първичните диагнози се установяват с помощта на рентген.

Leave a Comment