Какво представлява пародонтозата?
Намери доктор

Какво представлява пародонтозата?

юни 18, 2024
Какво представлява пародонтозата?

Съдържание:

  1. Как протича заболяването?
  2. Кои фактори са рискови при пародонтоза?
  3. Как се диагностицира?
  4. А, Вие имате ли проблеми с венците?

Забелязвате, че венците Ви често са зачервени? Изпитвате болка, но според зъболекаря Ви причината не е кариес или зъбна инфекция? А знаете ли, че тези заболявания са най-големият проблем за оралното здраве в света?

Да, точно така! Това са толкова често срещани състояния, че ако сте на възраст над 30 години, има голям шанст да страдате от пародонтоза.

В предните ни статии, разгледахме какво предизвиква тези проблеми и какви са най-често срещаните причини за болка в тази област. Днес ще Ви помогнем да научите повече за тях, като се фокусираме върху възникването, диагностиката и предотвратяването на пародонтита.

Как протича заболяването?

Какво представлява пародонтозата?

Пародонталното заболяване е общ медицински термин, с който се описват всички симптоматики, засягащи венците. Към него спадат двата му етапа на развитие – гингивит, която е първоначалната и по-лека форма, и пародонтоза – вторият етап, който може да доведе до увреждане на тъканите и загубата на зъби.

Процесът започва като бактериална инфекция. Най-честата причина за появата е липсата на правилна хигиена и редовно почистване на зъбите. Понякога, дори миенето по два пъти на ден, не е достатъчно за избягване на инфекцията, защото в междузъбието остават остатъци от храна. Така започва да се натрупва плака, която възпалява меките тъкани и с течение на времето се разпространява към връзките и костите, които поддържат зъбите.

Първите признаци са раздразнение, зачервяване, подуване около засегнатата област и кървене, което идва от основата. Причината за развитието на този проблем е, че много хора не го приемат сериозно и не посещават своя зъболекар своевременно.

Колкото повече изчаквате с предприемане на тази стъпка, толкова повече възпалението причинява загуба на кост. Ако не се лекува, това довежда до много по-сериозни проблеми – разяждане на връзките, разрушаване на емайла, загуба на плътност в костта и развитие на хроничен пародонтит.

Този етап е много по-сериозен и, ако тук не обърнете внимание на венците си, можете да получите сериозно увеждане на структурите и в крайна сметка да загубите част от зъбите си.

Когато това се случи, започва свиване на меките тъкани, венците започват да се отдръпват, оставяйки зъбите оголени. Впоследствие – липсата на здрава опорна тъкан се явява голям проблем, което предизвиква промяна на позициите на междузъбията.

Ако сте стигнали дотук, вече имате сериозно хронично и продължително възпаление. Без подходящото лечение, алвеоларната кост ще продължи постепенно да ерозира. Ще бъдете по-уязвими на бактериите и други микроорганизми, които много по-лесно ще се задържат в джобовете и по повърхностите в устата Ви. И най-лошото е, че докато се разпространяват, Вие ще бъдете още по-уязвими за развиване на по-остро и агресивно възпаление.

В крайна сметка, освен загубата на зъби, ще се увеличат и рисковете от инсулт, инфаркт и други проблеми със здравословното Ви състояние.

Кои фактори са рискови при пародонтоза?

Красивата и здрава усмивка е цел, към която всеки се стреми. Венците са важна част не само за поддържане на структурите, а и за Вашето дентално здраве. Ако вече са засегнати от инфекция, определени фактори могат да задълбочат състоянието Ви.

Рискове, които увеличават шансовете от прогресиране на заболяването:

Пушене

Интересен факт е, че пушачите са много по-склонни да развият пародонтит, отколкото непушачите. При тях той прогресира много по-бързо от общите случаи и от обикновено възпаление се стига до момента, при който се загубват един или повече зъби.

Дори при добра орална хигиена у дома, хората с този навик, имат по-голяма загуба на костна маса. Също така при развитието на гингивит е по-вероятно да се появят джобове на венците, в които ще се задържат по-голям брой вредни бактерии.

Какво представлява пародонтозата?

Друг проблем е, че лечения като импланти и присадки на венци или кости са по-малко успешни при пушачи, защото пушенето влияе отрицателно на зарастването на венеца.

Според статистиките – 90% от случаите, при които пародонтитът не се повлиява от лечението, са при хора, които не могат да се откажат от цигарите.

Може да се наблюдава значително подобрение, ако този вреден навик бъде премахнат. При бившите пушачи състоянието на венците може да се подобри в рамките на няколко години. Това може да се случи при добра хигиена и профилактика при зъболекар. Резултатите са показателни – Само една година след отказване, хората реагират по-добре на лечението от пациентите, които все още пушат.

Затова много специалисти по пародонтит препоръчват спиране на пушенето.

Генетика

За съжаление, някои хора може да имат по-голяма генетична предразположеност към заболяване на венците, отколкото други. Начинът, по който имунната система реагира на вредните бактерии, се различава при всеки. В резултат на това и симптомите, които се развиват, значително се различават.

В този случай е важно да се обърне внимание на всички фактори, които въздействат върху здравето на меките тъкани и да се насрочи комплексно лечение.

Възраст

В някои случаи пародонтозата може да започне на 18-годишна възраст, а в още по-редки случаи дори в юношеска възраст. Въпреки тези изключения, в общия случай започва да се развива след 35-годишна възраст.

Тъй като заболяването обикновено прогресира бавно, засегнатите откриват първите проблеми много по-късно – понякога, когато вече е твърде късно. В напреднала възраст последствията са много по-сериозни – загубата на костна маса е голяма, което бързо прогресира до загуба на зъби.

Диабет тип-2

Диабетиците, чиято кръвна захар не се контролира, имат по-висок риск от развитие на бактериални инфекции и нарушаване на денталното здраве.

Пародонтитът и диабетът тип-2 са две свързани заболявания, които имат двустранен ефект едно върху друго. Това означава, че ако сте развили вече едното, има голям риск впоследствие да развиете и другото. Същото важи и за лечението – справянето с единия проблем се отразява положително и върху другия.

Затова е препоръчително и двете групи да посетят зъболекар и лекар. Пациентите с добре контролирани нива на кръвната захар не влизат в рисковата група.

Лоша диета

Нездравословното хранене и консумирането на преработени храни и рафинирани въглехидрати повишават възможността от поява на възпаления при венците.

Както при гингивит, така и при пародонтит, това може да доведе до повече подуване на тъканите и повишено увреждане на поддържащите структури. Лошата диета също така увеличава риска от диабет, който може допълнително да обостри пародонтита.

Стрес

Психическият и емоционален стрес може да отслаби имунната система и да намали устойчивостта на венците към вредните бактерии.

Когато имунната система е отслабена, тогава сте по-податливи към развитие на инфекции. Полученото по-голямо бактериално натоварване допринася за неблагоприятен ефект върху вече компрометираната имунна система.

Ако вече страдате от стрес или депресия, добра идея е да обърнете повече внимание на денталната си хигиена или да посещавате по-често зъболекаря си за профилактика. Тези добри практики ще помогнат за улавянето или предотвратяването на гингивит.

Как се диагностицира?

Какво представлява пародонтозата?

Клиничният преглед в дентална клиника е единственият начин за правилна оценка състоянието на венците и поддържащите структури. Извършва се основен пародонтален преглед, който отнема само няколко минути. На него се определя дали има гингивит или пародонтит.

С помощта на специален инструмент се проверява дълбочината на проникване по линията на венците и се измерва дълбочината на джобовете. След това се правят допълнителни тестове, ако има данни за увреждане на меките тъкани – образна диагностика.

При по-напредналите случаи може да се наложи и микробиологично изследване, което определя състава на зъбната плака за специфични вредни бактерии.

Целта на всичко това е Вашият зъболекар да получи достатъчно информация, за да Ви назначи нужното лечение.

А, Вие имате ли проблеми с венците?

Ние – от дентални клиники Фармадент, сме специализирани в диагностиката и лечението на всички стадии на заболяванията, засягащи парадонта. Не чакайте утре, за да върнете красивата си усмивка. Свържете се още сега с нас на телефоните на нашите клиники:

ул. Генерал Колев №8 – +359 879 61 00 06.

бул. Съборни №40 – +359 879 61 00 07.

Изберете пътя към живот без болка и грижи!

Posted in Blog

Leave a Comment