Шампанско срещу зъбобол
Намери доктор

Шампанско срещу зъбобол

август 10, 2016
Шампанско срещу зъбобол

Шампанското е много полезно за лечение на зъбен кариес и намалява зъбобола, смятат американски зъболекари. Те организирали проучване, в което са взели участие 40 доброволци. Организаторите на проучването не споделят какво количество шампанско са погълнали участниците в експеримента и колко дни е продължил “научният запой”, но са стигнали до извода, че изкуствените подсладители в шампанското са полезни за зъбния емайл и защитават нервите. Според тях веществото манитол, което се съдържа в напитката, както и в плодовете и зеленчуците, се абсорбира бързо от организма.

Според стоматолозите-експериментатори това вещество е много по-ефикасно срещу зъбобол от традиционните методи, които се използват масово срещу зъбобол. Дали манитолът или алкохолът в напитката е бил причина за успеха на проучването, от публикациите в медиите зад океана не става ясно.

Междувременно друга група учени, любители на пенливата напитка, оповестиха, че розовото шампанско е най-полезно за сърцето и се препоръчва, ако искате да избегнете неприятните последствия от празничното пируване. В сравнение с нормалното пенливо вино, то съдържа повече антиоксиданти и само 91 калории, което го прави подходящо и при диети.

Британските им колеги пък твърдят, че шампанското стимулира паметта и предпазва от деменция и болест на Алцхаймер.

Според тях веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре е фенолната киселина. Затова съветвам всички, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично”, казва ръководителят на научния екип проф. Джеръми Спенсър от Университета в Рединг, цитиран от медиите. Тук вече имаме и някакъв ориентир по отношение на количеството, което може да се изпива.

“Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст и продължава да прогресира, докато човек навърши 80 години. Деменцията води до постепенен упадък на умствените способности и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре”, отбелязва Спенсър.

Добре, че в този случай в опитите участвали лабораторни мишки. Експериментите проведени от екипа на Спенсър, доказват, че употребата на шампанско подобрява пространствената памет. Екипът давал на гризачите шампанско, примесено с храната им, в продължение на шест седмици.

Leave a Comment