Зъбобол – голям проблем или симптом?
Намери доктор

Зъбобол – голям проблем или симптом?

1 февруари 24, 2023
Зъбобол – голям проблем или симптом?

Много хора се страхуват от зъболекари и отлагат посещението при тях до последния момент. За съжаление, понякога болката в зъбите е толкова силна, че е задължително да й обърнете внимание. В някои случаи обаче, зъбоболът може да е признак на съвсем различен проблем и това е да е сигнал за Вас да обърнете внимание на здравето си. 

Интересен факт е, че денонощно Вашето тяло Ви изпраща съобщения и Ви уведомява, когато сте гладни и е време да хапнете, да си починете или да си набавите енергия. В тази статия ще разгледаме болката в зъбите като симптом и ще Ви споделим с какво е свързана тя. 

Въпреки че не е приятно, болката в зъбите и венците е начин тялото Ви да каже, че трябва да обърнете внимание на оралното си здраве. Има няколко причини, поради които можете да чувствате венците си раздразнени, а зъбите болезнени. Разбира се, най-добрият начин да го предотвратите, е да посещавате Вашия зъболекар за профилактични прегледи. 

Какви са различните видове зъбобол?

Много пациенти описват зъбобола просто като „болка”. Всъщност има различни видове болка в зъбите, които можете да изпитвате. Те включват:

  • Тъпа, постоянна болка.
  • Остра, пробождаща болка.
  • Чувствителност към топло и студено.
  • Силна, пулсираща болка.

Боли ли Ви зъб, няма значение каква е болката! Трябва да планирате възможно най-скоро посещението при зъболекар. Виновникът за болката може да е нещо незначително – като парче храна, заседнало между зъбите, може да е симптом за пукнатина в зъба или проблем с нервите.

Зъбобол – голям проблем или симптом?

Зъбобол – голям проблем или симптом?

Какви „съобщения” Ви изпращат различните видове болка?

Нищо не може да замени прегледа при зъболекар! Той е професионалистът, който най-добре може да определи естеството на проблема и да Ви назначи нужното лечение. Все пак, болката Ви изпраща различни сигнали. 

Например тъпата постоянна болка е най-често срещаният вид зъбобол. Често може да изпитате това усещане, ако имате храна между зъбите или венецът Ви е възпален.

Острата болка най-често привлича вниманието на пациентите. Често този тип болка се появява, когато нещо не е наред с повърхността на зъба – повредена плонба или коронка. Тя може да е свързана и с фрактура на зъба или да е признак на силно износване на емайла. 

Пулсиращата болка е най-неприятна и изисква веднага да посетите зъболекар. Често сигнализира за някакъв вид увреждане – абсцес, счупен зъб, инфекция, проблем с нервите и други.

Може да хванете проблемите със зъбите навреме!

Доверете се на професионалистите на Фармадент и запишете час за профилактичен преглед още СЕГА на телефони: +359 879 61 00 06 и +359 879 61 00 07.

Posted in Blog
Comments (1)
Елена ВърбановаMarch 10Reply
Зъбоболът може да бъде досаден и болезнен проблем, който засяга много хора. Видовете зъбобол могат да варират в зависимост от причините им. Кариес: Това е един от най-честите видове зъбобол, който се дължи на разрушаването на зъбната емайлова повърхност поради действието на киселини, произведени от бактериите във зъбната плака. Пулпит: Това е възпаление на нервното тъкан в зъба и обикновено се дължи на кариес, травма или други фактори. Периодонтит: Това е възпаление на зъбните възли и други структури, които държат зъбите на място, и може да се дължи на инфекция или други причини. Важно е да се консултираме със зъболекар, ако имаме зъбобол или други проблеми с устната кухина, за да получим правилното лечение и да се предотврати усилването на проблема.

Leave a Comment