Намери доктор

Зъбобол – голям проблем или симптом?

1 февруари 24, 2023
Зъбобол – голям проблем или симптом?

Много хора се страхуват от зъболекари и отлагат посещението при тях до последния момент. За съжаление, понякога болката в зъбите е толкова силна, че е задължително да й обърнете внимание. В някои случаи обаче, зъбоболът може да е признак на съвсем различен проблем и това е да е сигнал за Вас да обърнете внимание на здравето си. 

Интересен факт е, че денонощно Вашето тяло Ви изпраща съобщения и Ви уведомява, когато сте гладни и е време да хапнете, да си починете или да си набавите енергия. В тази статия ще разгледаме болката в зъбите като симптом и ще Ви споделим с какво е свързана тя. 

Въпреки че не е приятно, болката в зъбите и венците е начин тялото Ви да каже, че трябва да обърнете внимание на оралното си здраве. Има няколко причини, поради които можете да чувствате венците си раздразнени, а зъбите болезнени. Разбира се, най-добрият начин да го предотвратите, е да посещавате Вашия зъболекар за профилактични прегледи. 

Какви са различните видове зъбобол?

Много пациенти описват зъбобола просто като „болка”. Всъщност има различни видове болка в зъбите, които можете да изпитвате. Те включват:

  • Тъпа, постоянна болка.
  • Остра, пробождаща болка.
  • Чувствителност към топло и студено.
  • Силна, пулсираща болка.

Боли ли Ви зъб, няма значение каква е болката! Трябва да планирате възможно най-скоро посещението при зъболекар. Виновникът за болката може да е нещо незначително – като парче храна, заседнало между зъбите, може да е симптом за пукнатина в зъба или проблем с нервите.

Зъбобол – голям проблем или симптом?

Зъбобол – голям проблем или симптом?

Какви „съобщения” Ви изпращат различните видове болка?

Нищо не може да замени прегледа при зъболекар! Той е професионалистът, който най-добре може да определи естеството на проблема и да Ви назначи нужното лечение. Все пак, болката Ви изпраща различни сигнали. 

Например тъпата постоянна болка е най-често срещаният вид зъбобол. Често може да изпитате това усещане, ако имате храна между зъбите или венецът Ви е възпален.

Острата болка най-често привлича вниманието на пациентите. Често този тип болка се появява, когато нещо не е наред с повърхността на зъба – повредена плонба или коронка. Тя може да е свързана и с фрактура на зъба или да е признак на силно износване на емайла. 

Пулсиращата болка е най-неприятна и изисква веднага да посетите зъболекар. Често сигнализира за някакъв вид увреждане – абсцес, счупен зъб, инфекция, проблем с нервите и други.

Може да хванете проблемите със зъбите навреме!

Доверете се на професионалистите на Фармадент и запишете час за профилактичен преглед още СЕГА на телефони: +359 879 61 00 06 и +359 879 61 00 07.

Posted in Blog
Comments (1)
Елена Върбанова2023 March 10Reply
Зъбоболът може да бъде досаден и болезнен проблем, който засяга много хора. Видовете зъбобол могат да варират в зависимост от причините им. Кариес: Това е един от най-честите видове зъбобол, който се дължи на разрушаването на зъбната емайлова повърхност поради действието на киселини, произведени от бактериите във зъбната плака. Пулпит: Това е възпаление на нервното тъкан в зъба и обикновено се дължи на кариес, травма или други фактори. Периодонтит: Това е възпаление на зъбните възли и други структури, които държат зъбите на място, и може да се дължи на инфекция или други причини. Важно е да се консултираме със зъболекар, ако имаме зъбобол или други проблеми с устната кухина, за да получим правилното лечение и да се предотврати усилването на проблема.

Leave a Comment

дентални центрове Фармадент Варна

Уважаеми пациенти,

Денталната ни клиниката на бул. „Съборни” 40 няма да работи по случай Денят на Независимостта на България!

Може да се възползвате от нашите услуги на адрес:

„Генерал Колев” №8 със следното работно време: 22.09 - 08:00 - 22:00 часа.

тел.:052/ 61 41 01

моб.: 0879/ 61 00 06 и 0879/61 00 07

Бъдете здрави!